Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Minden amit a cefréről tudni érdemes!

Mint sokan tudják, ilyenkor kezd érni a pálinka első alapanyaga, a cseresznye. Azt viszont nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy hogyan érdemes ebből minőségi cefrét készíteni, amiből finom pálinkát főzhetünk!

Először is nagyon fontos tudnunk, hogy csak érett, egészséges gyümölcsöt szabad felhasználni a cefrekészítéshez, továbbá van pár ökölszabály, amit minden gyümölcs esetében be kell tartani, ha kiváló pálinkát szeretnénk készíteni. Ezek a legfontosabbak:

Válogatás: csak érett és egészséges gyümölcsöt használjunk

Tisztítás: mind a gyümölcsöt, mind a cefrézéshez használt eszközöket alaposan mossuk meg. Ezzel tudunk megszabadulni a leghatékonyabban a erjedésre káros baktériumoktól, gombáktól, amik ugyan láthatatlanok, de mindig és mindenhol ott vannak.

Aprítás vagy darálás: segít feltárni a gyümölcs beltartalmát
Pektinbontás, sav beállítás és fajélesztővel történő beoltás: ezek elvégzése garantálja az irányított gyors és tökéletes erjedést, maximalizált aroma és alkohol tartalmat.

Mindezen hozzávalók és eszközök beszerzésében segítségünkre lesz a Hazaipálinka oldala. 
Itt kaphatunk ajánlatokat arra is, hogy milyen főzőkészüléket vásároljunk. Ehhez csak azt kell megadnunk, milyen fajta és mennyi gyümölcsöt szeretnénk feldolgozni. Nagy segítségünkre lehet a Főzőválasztó! 

Nagy választék van ezekből a pálinkafőző készülékekből, illetve találhatunk itt a pálinkafőzéshez fűtési eszközöket, mérőeszközöket, cefréző kellékeketpálinkás poharakat és üvegeket is, amelyek kényelmesebbé teszik a munkát és finomabbá a pálinkát. de nem hiányzik a kínálatukból a csodálatosan szép rézedény család sem. 

Ha mindent előkészítettünk akkor jöhet az ökölszabályok szerinti munka. A gyümölcs tisztítása után apró darabokra kell vágni vagy darálni a gyümölcsöket, hogy a cefre jó lédús legyen, ugyanis az élesztő szaporodásához szükség van a vizes oldatra. Ha nincs elég leve a gyümölcsnek vizet szükséges adagolni hozzá. A jobb minőség érdekében nem elég a természetre bízni az erjedés beindulását a vadélesztők által. Ajánlatos a gyümölcsnek megfelelő fajélesztővel történő beoltás, miután, ha szükséges a pektinbontást elindítottuk és a savtartalmat a helyes tartományba állítottuk.  Ezzel az erjedést biztos kézben tudjuk tartani, károsanyag képződéstől mentes lesz, gyorsan és egyenletesen fermentálódik.

Az erjedést 3 szakaszra lehet bontani, amelyek nagyon jól szétválaszthatók egymástól, ha megfigyeljük. Az első szakaszban a beoltott élesztők szaporodni kezdenek a gyümölcs cefrében és lassú buborékképződés figyelhető meg. Ebben a szakaszban vizes közegre és oxigénre van szüksége a cefrének, mind a későbbi habképződés, mind a megfelelő mennyiségű oxigén miatt a cefréző hordónkat csak ¾ részig szabad tölteni.  Második szakaszban az elszaporodott élesztősejtek a gyümölcs cukortartalmát elfogyasztják és alkohollá alakítják. Ez mutatkozik meg az intenzív buborékolással és habképződéssel. Ebben a szakaszban már nincs szükség oxigénre, de a keletkező habot naponta egyszer érdemes a folyadékfázisba egy fedő segítségével visszanyomni a napi többszöri kevergetés helyett. Ugyanis, ha naponta többször nyitogatjuk és kevergetjük a cefrét nagy kockázatot vállalunk a cefre befertőződésére. A második szakasz a fő erjedési időszak, a „forrás” ideje. Nagy mennyiségben keletkezik az alkohol a széndioxid és a hő a cukor átalakulásával. ha nem hűvös helyen érleljük a cefrét (17-21°C) akkor előfordulhat, hogy egy kicsit hűteni is kell a cefrét. A meleg és a napsugárzás elpusztítja az élesztősejteket, erre oda kell figyelni.

Amikor a cukrok kezdenek elfogyni a cefréből akkor biztosan mondható, hogy az alkohol koncentráció megnövekedett. ez pedig nem kedvez az élesztőknek, a pusztulásukat okozza. Ekkor lépünk be a 3. szakaszba, ahol az erjedés teljesen lelassul, nem buborékozik tovább, lehűl a cefre és abbamarad a forrás. A gyümölcsdarabkák leszállnak a cefréző hordó aljára, és felette, a színes, kellemesen gyümölcsös és alkoholos illatú folyadék foglal helyet. Ezután mielőbb kell lefőzni, mert az alkohol sietve párolog. Be kell szerezni hozzá kiváló pálinkafőző készüléket, jó kis kiegészítő eszközöket és mielőbb nekilátni a főzésnek. Ha pedig éppen eszközbeszerzés előtt állunk, látogassunk el a Hazaipálinka webáruházba.

Ha így teszünk, igazán büszkén kínálhatjuk az isteni finom gyümölcsös pálinkánkat! 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem