Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Az 5 leghasznosabb rovar

Ha a rovarok és az emberek kapcsolatáról beszélünk, általában horrorfilmbe illő történetek és különféle fóbiák jutnak eszünkbe, de szerencsére cikkünkben nem ezekről esik majd szó, sokkal inkább arról, hogy a felsorolásban említett rovarok milyen elképesztően hasznos szerepet töltenek be az ökoszisztémában.

A Bodó Méhészet segítségével összeállítottunk egy listát arról az 5 rovarról, amik nélkül az ember élete is sokkal nehezebb lenne.

 

5. Szitakötő

 

 

A szitakötők ragadozó életmódot élnek, ami kifejezetten hasznos nekünk, hiszen számos kártevőtől megszabadítják a kerteket, veteményeseket. E mellett látványnak sem utolsók, nem véletlenül tartják az egyik legközkedveltebb rovarnak, napfényben játszó szárnyuk és érdekes, élénk színük miatt.

 

4. Hétpettyes katica

 

 

A katica megjelenése sokunk arcára mosolyt csal, hiszen az egyik legattraktívabb rovarnak tartják, ezt bizonyítja a rovar folyamatos megjelenése gyerekkönyvekben, mesékben és rajzfilmekben. Ám a megjelenésen kívül rendkívül hasznos számunkra főként étkezési szokásai miatt, hiszen leginkább pajzs- és levéltetvekkel táplálkozik.

 

3. Imádkozó sáska

 

 

Sokan félnek az imádkozó sáskáktól, ami főként ijesztő megjelenésének és ragadozó mivoltának köszönhető, bár utóbbi számunkra inkább hasznos, mintsem taszító. Már lárva állapotában is elnyűhetetlenül vadászik a levéltetvekre és a kártevők petéire, míg teljesen kifejlett állapotában az emberre is veszélyes lepkéket, szúnyogokat és legyeket fogyaszt így védve minket és növényeinket.

 

2. Pókok

 

 

Listánk legmegosztóbb szereplői a pókok, akiknek megítélése sajnos elképesztően rossz, köszönhetően az emberre is veszélyes fajoknak és a „népbetegségnek” titulált arachnofóbiának (pókfóbia), pedig hasznosságuk más területen nem megkérdőjelezhető. A pókoktól való félelem egy evolúciósan bennünk ragadt viselkedés, amely valószínűleg arra vezethető vissza, hogy elődeink szubtrópusi éghajlati körülmények között élve sok nagy méretű és halálos mérgű pókfajjal találkoztak. Ez a viselkedés az évszázadok folyamán bennünk maradt, bár a jelenséget kutató tudósok szerint kikopóban van a fóbia.

Rátérve a pókok hasznosságára, a hálójuk segítségével elejtett rovarok között találhatunk az emberre is veszélyes szúnyogokat, legyeket, de poloskákat és kártevő lepkéket is szívesen fogyasztanak. E mellett számos pókméreg segít a modern gyógyszerfejlesztésben, míg hálójuk analizálása sok építészeti problémát oldhat meg a jövőben.

 

1. Méhek

 

 

A méhek talán a legfontosabb rovarjaink, gondoljunk csak a beporzásra és az ökoszisztémában elfoglalt helyükre. E mellett nem szabad megfeledkezni az általuk létrehozott mézről, propoliszról és méhpempőről, amiről korábbi cikkünkben már írtunk. Tehát fontosak környezetünk és egészségünk számára is, így listánk élére sem kerülhetett más a sárga – fekete apróságokon kívül.

Ha tetszett a cikk olvasd tovább OP Story érdekes irományait, ha pedig igazi termelői mézre vágysz keresd fel a Bodó Méhészet webáruházát!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem