3 kincs a méhek birodalmából

Bizonyára legtöbbünk tud legalább egy dolgot mondani, amit a méheknek köszönhetünk és valamilyen módon jobbá teszi életünket. Ezek a kis rovarok a fauna gyöngyszemei, gondoljunk csak beporzó képességükre vagy az aranysárga csodára, amely ma már minden háztartásban fontos helyet foglal el. De ez még csak a kezdet, hiszen a méhészek számos dologra rájöttek az évek során, így bukkanhattak rá arra a három kincsre, amely meglapult a hatszögletű méhsejtek belsejében.

Íme, a 3 kincs, amelyet a méheknek köszönhetünk!

 

 

 

A legkézenfekvőbb mind közül: a méz

Bizonyos források szerint az ember már a kőkorban fogyasztott mézet, ám a méztermeléssel a kutatók szerint az ókori egyiptomiak kezdtek el foglalkozni először. Mint tudva levő, a mézet a méhek hozzák létre növényi nektárból, növényi nedvekből és az általuk kiválasztott anyagokból, amelyet lépekben érlelnek és raktároznak. Íze édes a nem kristályosodó gyümölcscukortól, míg különleges aromája és zamata a rovarok által összegyűjtött nektárnak köszönhető.

Manapság már a legkülönfélébb módon használják fel, így sütemények és italok édesítésére, natur kozmetikumok alkotóelemeként, de sebek kezelésére és apiterápiára is tökéletesen alkalmas. Országunkban számos szakember foglalkozik méhekkel és termeléssel, ám a klímaváltozás és a kedvezőtlen körülmények miatt egyre nehezebb a méhészek élete, de szerencsére a kutatók és a termelők együttes erővel védik ezt az évezredes kincset, amely nélkül nem lenne ugyanolyan a reggeli teánk vagy a mézes krémes.

Kedvenc mézeinkért kattints ide!

 

 

Az izgalmas méhpempő

Elsőre furcsán hangzik, ha azt mondjuk a méhek garatmirigyében termelődő anyagnak kiváló hatásai vannak az emberi szervezetre, de ettől még igaz az állítás. A hűha faktort az is fokozza, hogy egyetlen olyan élőlény létezik a Földön, amely egész életében méhpempővel táplálkozik, ez pedig a koronázatlan királynő, a méhanya. Gondoljunk csak bele, ha kolónia legnagyobb becsben tartott tagját ezzel az anyaggal táplálják egész életében, akkor valami igazán komoly dolgot rejthet annak összetétele.

A pempő elképesztően sok jótékony hatású anyagot tartalmaz, hiszen az alkotóelemek között megtaláljuk a B5 és B6 vitamint, C vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, bioperint, neopterint, folsavat, szerint, biotint, piridoxint, pantoténsavat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, 4-hidroxibenzoesavmetilésztert (természetes tartósítószer), gamma – blobulint (immunrendszer serkentő), de antibakteriális és antibiotikus összetevőket is magában foglal.

Ebből kifolyólag a felhasználása is igen sokrétű, hiszen immunerősítő hatása mellett fokozza mindkét nem termékenységét, gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák ízületi fájdalmak enyhítésére, sejtmegújító képessége miatt lassítja az öregedést és ránctalanít, fokozza a vérkeringést és segíti a vérképzést, de ezek mellett növeli a fizikai- és szellemi állóképességet, pozitív hatása van az emésztésre és természetes módon nyugtatja az elmét stresszes időszakokban.

A legmodernebb liofilezéses tartósításnak köszönhetően a méhpempő akár két évig is megőrzi bioaktív tulajdonságait, így nem kell félnünk a jótékony hatások elillanásától. Fogyasztását éhgyomorra ajánlják, frissen, szárítva vagy mézhez keverve.

A 100%-ig természetes méhpempőt itt találod!

 


 

A védelmi rendszer alapja, a propolisz

A ragacsos, gyanta állagú, sárgásbarna anyagot építőanyagnak, szigetelésnek és ragasztónak is használják a méhek, de talán a biológiai védelemben van a legnagyobb szerepe, hiszen a kaptár belsejében lévő magas páratartalom és a 35°C körüli hőmérséklet tökéletes táptalaj lenne a kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák számára, ám a propolisz mindezen fenyegetések ellen megvédi a méhkast és a benne élő méheket is.

Ezek a tulajdonságok az emberi szervezet számára is kiemelkedően fontosnak bizonyultak, ezért már az ókorban is használták a propoliszt fekélyek kezelésére, égési sérülések ápolására és sebek gyógyítására is. E mellett kiválóan alkalmas a szájbetegségek megelőzésében és kezelésében, immunerősítő hatást gyakorol a szervezetre, természetes antibiotikus hatása van és a gombák ellen is tökéletes gyógyírt jelent.

Érdekesség továbbá még, hogy a gyógyászaton és a kozmetikai iparban való felhasználása mellett Antonio Stradivari világhírű hangszereinek ápolására használta a propoliszt, míg manapság fa lazúrok és autóviaszok alapanyagaként is szolgál.

A legfinomabb propoliszos mézért kattints ide!

 

Ezek tehát azok a kincsek, amelyeket a méhek nélkül sosem ismernénk, így amikor legközelebb a szabadban jársz és találkozol, ezzel az apró rovarral ne feledd, hogy nélkülük mennyivel rosszabb hely lenne a világ.

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.