Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Mit nevezünk whiskynek?

A whisky története Skóciában gyökerezik, ahol a századok során a nemzeti italává vált. A szó eredetileg a "vizsla", ami "az élet vize" jelentésű. A whisky előállítása mesterség és művészet, mely a skótok szívét és lelkét képviseli, melynek időpontja egészen a XIX. század első feléig nyúlik vissza. Cikkünkben a whiskynet.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni nektek a whisky történetét és magát ezt a nagyszerű alkoholt. Tartsatok velünk!

A Skót whisky az olyan égetett alkoholok csoportjába tartozik, amelyek különféle gabonák, árpa, kukorica, rozs, valamint köles felhasználásával készülnek. A whisky történelem során Skócia nemzeti italaként vált ismertté. Az állam ellenőrizte a whisky előállítását, és adókat vetett ki rá, hogy biztosítsa a minőségét. A mai napig Skócia büszke a whisky gyártásra és exportálásra, mely jelentős bevételt biztosít az ország számára. Az alkohol- és történelem szeretők számára a whisky több mint ital: egy történelmi örökség, melyet a skótok szívvel-lélekkel készítenek, és melynek élvezete a világ minden táján közös örömöt jelent. 

A whisky előállításának folyamata egyszerű: malátázott árpa, víz és élesztő használatával készül. Az árpát meleg vízzel áztatják, majd megszárítják, hogy megindítsák a malátázási folyamatot. Az élesztő hozzáadásával az árpa cukortartalma alkohollá alakul. Igazi varázsa az érlelési folyamatban rejlik. Az érlelés során az alkohol lassan beszívja a hordó falának ízeit és illatát. A skót whisky minimum három évig érlelődik tölgyfahordóban, de vannak olyan különlegességek, melyek akár harminc évig is pihennek az érlelő házak mélyén. A whisky alkoholtartalma jelentősen befolyásolja az ital karakterét. A standard skót whisky alkoholtartalma általában 40-46%, de vannak cask strength (hordóerősségű) whisky-k, amelyeknek az alkoholtartalma elérheti a 60%-ot is. Az érlelés során a whisky minőségét és jellegzetes ízét nagyban befolyásolja az alkoholtartalom. Az alkohol ugyanis segít abban, hogy a whisky felveszi a hordó belső felületének ízeit és aromáit. Az érlelési idő alatt a whisky alkoholtartalma csökken, ami azt jelenti, hogy egy része elpárolog, miközben egy másik része reagál a hordóban lévő anyagokkal. Ezt nevezzük "angyalok részének", hiszen ezt az alkoholt az angyaloknak ajánljuk fel. Az alkoholtartalom szerepe azonban nem csupán az ízek kialakításában van. Az alkohol ugyanis segít megőrizni a whisky minőségét is. Az alkohol természetes tartósítószerként működik, amely megakadályozza a baktériumok és más mikroorganizmusok szaporodását. Így tehát az alkoholtartalom kulcsfontosságú a whisky hosszú élettartamának biztosításában. Ezért tehát nem meglepő, hogy a whisky gyártás során különös figyelmet fordítanak az alkoholtartalomra. A skót törvények szerint például a whiskynek legalább 40 százalék alkohol tartalommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy whiskynek lehessen nevezni.

 

Összefoglalva, a whisky nem csupán egy alkoholos ital. Egy történet, egy hagyomány, melyet évszázadok óta ápolnak Skóciában. Egy komplex ízekkel teli világ, mely folyamatosan változik és fejlődik, miközben tiszteletben tartja gyökereit. A whisky egyszerre jelent szórakozást és skót hagyományt. Látogass el a whisky.net webshopjába, ahol minőségi italok közül válogathatsz széles választékben.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem