Milyen olaj kell az autómba?

A kérdés, amely kivétel nélkül minden autótulajdonost érdekel. Csakúgy, mint minden más piacon a motorolaj gyártók is hatalmas versenyt futnak kegyeinkért, így a választás sokszor jóval túlmutat azon, hogy elolvassuk járművünk kiskönyvében a gyártó ajánlását.

A FilterShop szakértő segítségével írásunkban segítséget nyújtunk azoknak, akik elveszni látszanak a sok lehetőség között és bizonytalanok melyik típusra tegyék le voksukat.

 

A legkézenfekvőbb megoldás

 

 

Természetesen ahogy a bevezetésben említettük autónk kézikönyve segít megszabni a kereteket, de nem oldja meg a problémánkat. A kézikönyvben (márkától függetlenül) meg fogjuk találni az autógyártó ajánlását a „karbantartás”, „szervízelés”, „esetleg javasolt folyadékok és kenőanyagok” címszó alatt.

Az alábbi képen egy újabb Opel gyártói kenőanyag javaslatát láthatod:

 

 

 

Természetesen a legfontosabb azt megtudnunk, hogy autónk benzin vagy diesel üzemű e, illetve, hogy milyen viszkozitású olajat tölthetünk bele a legközelebbi olajcserekor. A viszkozitással kapcsolatban célszerű körültekintőnek lennünk, hiszen legtöbbször többféle viszkozitású olaj is megfelelő az üzemeltetéshez, a lényeg, hogy a gyártó előírásainak megfelelő legyen az általunk választott kenőanyag.

Egyébként maga a viszkozitás azt jelenti, hogy mekkora az adott folyadék súrlódóerőből adódó folyással szembeni ellenállása. Ha ez az érték magas, akkor magas viszkozitású, ha alacsony, akkor értelem szerűen alacsony viszkozitású. Leggyakrabban a viszkozitási jelölések között hasonló jelölésekkel találkozhatunk: pl. 10W-40, 0W-40, 75W-90 stb. A viszkozitási osztályok kialakítását és felülvizsgálatát a Society of Automotive Engineers végzi, amelyet gyakran SAE-nek rövidítenek.

A gyártók általi minősítéseket is rendre feltűntetik a motorolaj flakonokon, így még könnyebben tudunk eligazodni választásunk előtt. (pl. GM Dexos, BMW LL-04, VW 502.00, Ford WSS-M2C917-A stb.)

 

Az márka kiválasztása

 

 

Ha a fent említett tulajdonságoknak utánanéztünk már, akkor elérkeztünk arra pontra, hogy kiválasszuk a nekünk legszimpatikusabb gyártót és kiszerelést. Sokan egész egyszerűen elviszik az autót olajcserére az autószerelőhöz, így a munka koszosabbik részét nem kell elvégezni, bár az olajcserét maguknak elvégzők tábora is egyre duzzad.

A kiválasztási folyamat során célszerű kicsit utána olvasni a márkáknak, megnézni egy-két fórumot, hogy mit írnak a felhasználók az adott kenőanyagokról, illetve kikérni valamilyen szakember tanácsát. Mindenki másra esküszik és ragaszkodik a jól bevált formulákhoz és gyártókhoz, ám az igazság az, hogy célszerű nem saját impulzusaink, hanem sokkal inkább a tesztek és a szakvélemények alapján választanunk, hiszen attól, hogy egy cégnek jól felismerhető logója és jó marketingje van, még nem biztos, hogy autónknak az általuk készített olaj lesz a legjobb.

Ettől függetlenül a legtöbben a CASTROL, ELF, ENEOS, MOBIL, MOTUL, SHELL, TOTAL vagy valamelyik gyári olajgyártó, mint a GM, a MAZDA, a FORD vagy a BMW olajait választják autójukba.

Segítségünkre lehet még a különböző olajválasztó oldalak keresője is, amelyek segítségével autótípus szerint leszünk képesek szűrni az ajánlott motorolajokra és márkákra.

 

Ha a kiválasztással is meg vagyunk, akkor már csak az olajcserét kell elvégeznünk, amelynél célszerű odafigyelni 3 dologra, amit egyik korábbi cikkünkben már leírtunk.

 

A tökéletes végeredmény érdekében vásárolj olajat szakértőtől, mint a FilterShop, ahol a motorolajok széles választékán kívül mindent megtalálsz, amire járművednek szüksége lehet.

Ha pedig további érdekes cikkeket olvasnál, irány az OP Story oldala!

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.