Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Milyen egészségügyi hatása van a jó alvásnak?

Az alváshiány másnap idegessé tehet, és idővel az alvással spórolva nemcsak a reggeli hangulatodat ronthatod el. A tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres minőségi alvás segíthet mindenféle probléma megoldásában.

Ebben a cikkben összeírtuk, hogy milyen egészségügyi hatása van a jó alvásnak, ha pedig egy kis plusz segítségre van szükséged, akkor látogass el a vitaltrade.eu weboldalra!

   1. Élesebb agy

Ha kevesebbet alszol, akkor gondot okozhat az emlékezés. Ez azért van, mert az alvás és az álmodás nagy szerepet játszik mind a tanulásban, mind a jól működő memóriában. Elegendő alvás nélkül nehéz koncentrálni és új információkat befogadni. Próbálj ki egy memory párnát, amely kidolgozásának köszönhetően hozzásegít a nyugodtabb alváshoz.

alvás

   2. Hangulatjavító 

Egy másik dolog, amit az agyad alvás közben csinál, az érzelmek feldolgozása. Az elmédnek szüksége van erre az időre, ha ezt megszakítod, akkor több negatív érzelmi reakciód lesz, és kevesebb pozitív. A krónikus alváshiány növelheti a hangulatingadozások esélyét is. Egy tanulmány kimutatta, hogy álmatlanság esetén ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió, és még nagyobb az esélye a szorongásos vagy pánikbetegségnek.


Az alvás segít megnyomni a „reset” gombot egy rossz napon, javítani az életszemléleteden, és jobban felkészülni a kihívásokra.

alváshiány

   3. Egészségesebb szív

Alvás közben a vérnyomásod leesik, így a szíved és az erek egy kicsit megpihennek. Minél kevesebbet alszol, annál tovább marad a vérnyomásod magasan a 24 órás ciklus alatt. A magas vérnyomás szívbetegséghez vezethet, beleértve a stroke-ot is.


   4. Atlétikai teljesítmény

Ha sportolás közben gyors energiakitöréseket kell végrehajtanod, mint például birkózásnál vagy a súlyemelésnél, akkor előfordulhat, hogy az alvásvesztés nem érint annyira, mint az olyan állóképességi sportoknál, mint a futás, úszás és kerékpározás. 


Amellett, hogy megfoszt az energiától és az izomjavításra szánt időtől, az alváshiány elnyomja a motivációt, ami a célba visz. Nehezebb mentális és fizikai kihívásokkal kell szembenézned – és lassabb reakcióidőt fogsz észrevenni magadon. A megfelelő pihenés felkészít a legjobb teljesítményre.

alvás

   5. Stabilabb vércukorszint

Az alvási ciklus mély, lassú hullámú szakaszában a vérben lévő glükóz mennyisége csökken. Ha nincs elég idő ebben a legmélyebb szakaszban, akkor a szervezet nehezebben fog reagálni sejtjeid szükségleteire és vércukorszintjére. Fontos, hogy elérd és bent is maradj ebben a mély alvási állapotban, és kisebb az esélye annak, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki nálad. 


   6. Vírusok és baktériumok elleni küzdelem

A betegségek elkerülése érdekében immunrendszered felismeri a szervezetben lévő káros baktériumokat és vírusokat, és elpusztítja azokat. A folyamatos alváshiány megváltoztatja az immunsejtek működését, így valószínűbb, hogy gyakrabban leszel beteg. A jó pihenés segíthet elkerülni azt a fáradt, kimerült érzést, valamint azt, hogy napokat ágyban tölts, miközben szervezeted próbál helyreállni.


   7. Súlykontroll

Ha jól kipihent vagy, akkor kevésbé vagy éhes. Az alváshiány összezavarja az agyban lévő hormonokat, amelyek szabályozzák az étvágyat. Ha ez nincs egyensúlyban, az egészségtelen ételek kísértésével szembeni ellenállásod jelentősen csökken. És ha fáradt vagy, kevésbé lesz kedved felkelni és megmozgatni a tested. 


+ A jóból is megárt a sok


Az alvásigények változóak, de ha átlagosan több mint 9 órát alszol rendszeresen, több kárt okozol, mint hasznot. A kutatások kimutatták, hogy a tovább alvó emberek szívartériáiban több kálcium halmozódott fel, és a lábartériáik is kevésbé rugalmasok.


A legjobb megoldás az, ha minden este 7-8 órát alszol, hogy a legjobb egészségügyi előnyöket érd el. Hogy biztosítsad magadnak a kényelmes és zavartalan alvást, látogass el a vitaltrade.eu weboldalra!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem