Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Vízkőgátlás vs. vízlágyítás - mi a különbség, és mire figyelj oda?

Amikor a vízkezelésről van szó, gyakran találkozhatunk a vízkőgátlás és a vízlágyítás fogalmaival. Ezek a technológiák jelentősen javíthatják mindennapi életünk minőségét és háztartási gépeink élettartamát. A Prímavíz szakértelmével most közelebbről is megvizsgáljuk, mi a különbség közöttük és mire érdemes figyelni a választás során.

Vízkőgátlás

A vízkőgátlás elsősorban a vízkő lerakódásának megelőzésére szolgál. Ez a technológia kémiai vagy fizikai módszerekkel gátolja a vízkő képződését a vízvezetékekben, berendezésekben és csapokban. A vízkőgátló rendszerek egyik típusa a mágneses vagy elektromos eszközök, amelyek megváltoztatják a vízben lévő kalcium és magnézium ionok viselkedését, kristály szerkezetét, így azok nem tudnak kemény vízkőréteget képezni a felületeken. Ám ezek a berendezések igen alacsony hatásfokkal működnek és jellemzően csak a berendezéstől 1-2m távolságon belül fejtik ki a hatásukat, így alkalmazásuk eléggé kötött.

Mire figyelj oda?

  • Ellenőrizd, hogy a berendezés elhelyezése közvetlenül a kazán vagy bojler előtt legyen, így fejtve ki hatékonyságukat. A teljes vízhálózatot nem fedik le ezek a készülékek!
  • Mérlegeld, hogy mennyi karbantartást igényel így a kazán vagy bojler (milyen a hatékonysága), és milyen gyakran szükséges a karbantartást elvégezni.
  • A közelben 230V hálózati feszültség kiépítésére is szükség lehet. 

Polifoszfátos vízkőgátlás

A polifoszfátos vízkőgátló rendszer lényege, hogy a vízkövet okozó ionok mint a Ca és Mg foszfátos kötésbe kerülnek, így hő hatására már nem tud a karbonátos kötés létrejönni, amiből a vízkő keletkezik. Az ilyen típusú rendszereknek alapvetően 2 nagy csoportja van. Az egyik, amelyet jellemzően kazán, bojler, mosó- vagy mosogatógép elé lehet kötni, mert az ezzel kezelt víz nem eredményez emberi fogyasztásra alkalmas vizet. 
A másik, amelyik kialakításából, a felhasznált anyagokból és a gyártás körülményeiből adódóan fogyasztásra alkalmas és egészséges ivóvizet eredményeznek. Ilyen pl. a 3M Sf18-S rendszer is, vagy azok a 3M vízszűrő rendszerek, amelyek polifoszfáttal, pontosabban Siliphossal vannak kombinálva.

Mire figyelj oda?

  • Ellenőrizd, hogy milyen anyagot tartalmaz a berendezés, illetve rendelkezik-e NNK engedéllyel és az emberi fogyasztásra alkalmas-e!
    Ha nem fogyasztható a víz, akkor a berendezés elhelyezése közvetlenül a kazán, bojler mosó- vagy mosogatógép előtt legyen. Ha fogyasztható, akkor érdemes rögtön a vízóra után beépíteni, így megvédve a teljes vízhálózatot a vízkő okozta károktól.

Vízlágyítás

A vízlágyítás az ioncserén alapszik, ahol az ioncserélő gyantán a Ca és Mg ionok Na ionokra cserélődnek. A Nátrium nem okoz vízkövet, viszont a kapott víz Nátriumban gazdag lesz. A vízlágyítást akkor érdemes választani, ha a konyhai csapvizet egy külön ággal le tudjuk választani a vízlágyító berendezésről, és ott lágyítatlan csapvizet tudunk vételezni. Ha ez nem megoldható, akkor a vízlágyítót mindenképp úgy kell beállítani, hogy kielégítse a törvényi minimumot, azaz 50mg/l Ca keménységet. Így kevesebb lesz ugyan otthonunkban a vízkő, de a problémát csak részben oldottuk meg. 

Mire figyelj oda?

  • Gondoskodj arról, hogy a vízlágyító kapacitása megfeleljen a háztartásod vízfogyasztásának.
  • Vegyél figyelembe egyéb költségeket, mint például a sótabletta utánpótlása és a rendszeres karbantartás, valamint kalkulálj az ioncserélő gyanta regenálásával járó vízfogyasztással is.
  • A lágy víz ugyan jót tesz a háztartási berendezéseknek, de az alacsony ásványi anyag tartalmú vizek keserű mellékízt okozhatnak. 

Vízminőség: Ellenőrizd a csapvized keménységét, valamint a vízhálózat struktúráját (megkerülő ág a konyhába), hogy megállapíthasd, melyik rendszer lenne a leghatékonyabb a te esetedben. Nagyon magas (>30nk°) vízkeménység esetén érdemes vízlágyító és vízkőgátló rendszert kombinálni a hatékonyabb megoldás érdekében.

Költséghatékonyság: Míg a vízkőgátló rendszerek általában olcsóbbak, a vízlágyítók hosszú távon nagyobb megtakarítást jelenthetnek pl. a fürdőszobai takarításban, de legyünk figyelemmel a minimális ásványi anyag tartalomra a fogyaszthatóság érdekében.

Környezeti hatás: A vízlágyítók használatakor keletkező sótartalmú hulladékvíz környezeti hatásait is figyelembe kell venni.


A Prímavíz szakértői készen állnak arra, hogy segítsenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb vízkezelési megoldást!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem