Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Mit kell keresni egy jó minőségű monitorban?

Amikor monitor vásárlásra szánjuk el magunkat, akkor könnyedén összezavarodunk. Több számot is látunk, aminek nem feltétlen értjük a jelentését, és az árak is az igen alacsonytól a hihetetlen magas kategóriába is átlépnek. Ezért a Computer Factory webáruházzal összeszedtük azokat a fontos tényezőket, amik segíthetnek a monitor választásában. Első lépésnek a célt kell kitűznünk, - Mire fogjuk használni a monitort? - ha a válasz általános irodaimunkára és böngészésre, akkor nem kell egy vészesen drága monitorban gondolkodnunk, azonban, ha a cél a játék vagy a grafikai munkák végzése akkor egy komolyabb eszközt kell választanunk. Az alábbiakban összeszedtük, milyen szempontokat érdemes vizsgálni, melyiknél mire kell odafigyelni.


A monitor mérete fontos szempont, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi tartalmat tudsz egyszerre megjeleníteni. A nagyobb méretű monitorok általában jobb felbontással rendelkeznek, és kényelmesebb lehet rajtuk dolgozni vagy játszani. A felbontás határozza meg, hogy milyen részletesen jeleníti meg a monitor a képet. Minél magasabb a felbontás, annál élesebb és részletesebb a kép. Általában érdemes olyan eszközök közül választani, amelyek legalább Full HD felbontással rendelkeznek (1920 x 1080).

A képfrissítési sebesség (hertz, Hz) azt jelzi, hogy a monitor milyen gyorsan képes frissíteni a képet. Általában a magasabb képfrissítési sebesség jobb lehetőséget biztosít a játékhoz vagy a videónézéshez, mert kevésbé lesznek elmosódottak a képek. A válaszidő pedig azt jelzi, hogy a monitor milyen gyorsan reagál a bemenetre. Ez különösen fontos a játékokban, mivel a késleltetés megakadályozása érdekében fontos, hogy a monitor a lehető leggyorsabban reagáljon a játékosok mozgására. A monitorok több panel típussal készülnek. Lehetnek TN, IPS, VA. A TN panelek a legolcsóbbak és a leggyorsabbak, de a betekintési szögeik korlátozottabbak. Az IPS panelek jobb betekintési szöggel rendelkeznek és jobb színek jelennek meg, de a válaszidőjük lassabb lehet. A VA panelek jó kontrasztarányt és jobb fekete szintet biztosítanak, de az általános válaszidő lassabb lehet. Arról is meg kell győződnöd, hogy a monitor csatlakozói megfelelnek az igényeidnek.


A modern monitorok általában HDMI-, DisplayPort-, USB-, illetve USB-C-porttal rendelkeznek. Kiemelném, hogy leggyakrabban a HDMI-t szokták használni, de egyre népszerűbb az USB-C a MAC-et használók körében például. Végül, de nem utolsósorban az ár szempontja is fontos lehet. A monitorok ára jelentős mértékben változhat a mérettől, a felbontástól, a képfrissítési sebességtől, a panel típusától és az egyéb funkcióktól függően. Érdemes előre meghatározni, mennyit szánhatsz a monitorra, és keresni olyan modellt, amely megfelel az igényeidnek és a költségvetésednek is. Az ergonómiai szempontok is fontosak lehetnek, különösen akkor, ha hosszú ideig használod a monitort. A monitor állványának beállítási lehetőségei (magasság, döntés, forgatás stb.) segíthetnek a kényelmesebb és egészségesebb munkavégzésben. Mindig fontos megvizsgálni a monitor gyártójának garanciális és támogatási lehetőségeit. Győződj meg róla, hogy a monitorodra legalább 1 év garancia van, és hogy a gyártó nyújt-e támogatást a monitorhoz kapcsolódó kérdésekre vagy problémákra.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem