Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Milyen mézfajták léteznek?

A méz évszázadok óta az emberi étrend része. Nem csak édes íze miatt kedvelik oly sokan, hanem pozitív gyógyhatásai miatt is. A mézféleségek széles tárháza terül az egészségtudatos fogyasztók elé, egészen az akácméztől kezdve a bokrok mézein át a gyümölcsös és gyógynövényes mézekig. Cikkünkben a mezbarlang.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni nektek a különböző mézfajtákat. 

Magyarországon a legnépszerűbb méz fajta, az akácméz. Színes világos, íze rendkívül édes és finom, aromája pedig visszafogott. Főbb jellegzetessége, hogy lassan kristályosodik, ezért hosszú ideig marad folyékony állapotú. Elősegíti az emésztést, nyugtató hatással bír, és magas fruktóztartalommal bír. Előállítása az akácfa virágzásának időszakában történik. Nagyon népszerű a fogyasztók körében a jellegzetes és könnyed íze, áttetsző színe miatt. Egyszerűen ideális választás a reggeli kávéba, vagy a délutáni teába. Híres gyulladás csökkentő hatásai miatt is, segítséget nyújtanak kisebb gyulladások, irritációk csökkentésében. Segítséget nyújt a köhögés és torokfájás csillapításában is. A méznek nyugtató hatása van, így nyugtatja a torkot, és a légutakat. A méz természetes cukor forrás, így energiát  tud szolgáltatni a szervezetnek is. Az akácmézben található antioxidánsok segíthetnek a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól védeni, így hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez.

A virág méz a változatosság jegyében születik. Többféle növény virágának nektárjából készül, ezért íze rendkívül gazdag és változatos. Kiválóan alkalmas süteményekbe, salátákba vagy akár sajtok mellé. A virág méz egy igazi különlegesség, melyben minden kanálban ott rejtőzik a természet sokszínűsége. Jellemzően nagyon édes, és gyorsan kristályosodik. A benne található antioxidáns és antibakteriális vegyületek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a betegségek elleni védelemhez. Bátran alkalmazható a konyhában édesítőként is, használjuk sütéshez-főzéshez egyaránt. Tárolását illetően célszerű sötét, hűvös helyen tárolni. Így hosszabb időn át őrzi meg frissességét. A virág méz tehát egy igazi ízkavalkád, hiszen a méhek többféle virág nektárjából készítik. Ez teszi ezt a mézfajtát igazán változatos ízűvé és illatúvá. Számos desszertben használják fel, de önmagában is kitűnő desszertként szolgál.

A gyümölcsös méz különlegessége abban rejlik, hogy a méhek a gyümölcsfák virágainak nektárjából állítják elő. Ez a mézfajta gyakran hordozza magában az adott gyümölcs illatát és zamatát, így igazi csemegének számít. Jótékony hatásainak köszönhetően pozitívan befolyásolják immunrendszerünket, a benne található vitaminok és antioxidánsoknak köszönhetően. A gyümölcsös mézek között találkozhatunk alma, körte, cseresznye és szilva virágokból készült mézekkel. Ezek a mézek általában világos színűek, finom gyümölcsös ízzel és illattal.

A gyógynövényes méz a természet gyógyító erejét hordozza magában. A gyógynövényekből származó nektárból készült méz rendkívül egészséges, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sokan élvezik a különleges, erős ízét, amely a gyógynövények jellegzetes aromáját idézi. A gyógynövényes mézek között a legismertebbek a levendula-, a zsálya- és a májméz. Ezek a mézek nem csak ízletesek, de gyógyhatásaik is kiemelkedőek. A levendulaméz nyugtató hatású, a zsályaméz torokgyulladás esetén ajánlott, míg a májméz máj- és epebetegségek kezelésére használható.

A bokrok mézei nem annyira ismertek, mint a fent említett mézfajták, pedig szintén különleges ízvilággal rendelkeznek. A bokrok virágainak nektárjából készült mézekben a vadon élő növények zamata és illata érezhető. A bokrok mézei közé tartozik például a gesztenyeméz, ami sötét színű, erős ízű méz, jellegzetes keserű utóízzel. Készülhet még galagonya és szederből is, amely kiváló antioxidáns forrás, segíti a sebgyógyulást és az immunerősítést is.

Összefoglalva elmondható, hogy a mézfajták sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára legízletesebbet, miközben hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. A választás tehát csak rajtunk múlik! Látogass el a mezbarlang.hu webshopjába, ahol szinte egytől egyig minden méz fajtát megtalálsz, s készítsd fel immunrendszeret még most az őszi hónapok megérkezése előtt. 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem