Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Miért fontosak a játékok a gyerekeknek?

A játék nem csak szórakozás, hanem életképességek fejlesztése is a gyermekek számára. Örömmel tölti el őket maga a tevékenység, s életükben a játék az egyik legfontosabb tevékenység, amely a legjobban segíti őket közvetlen környezetük, vagyis a világ megismerésében, úgy hogy közben főbb képességeik is jelentősen fejlődnek. A játéktevékenységek lehetőséget nyújtanak arra, hogy felfedezzék a világot, megismerjék önmagukat, sőt megoldást is nyújtanak, hogy a bennük felgyülemlett feszültséget levezessék vagyis segíti őket abban, hogy az őket ért stresszes hatásokat feldolgozzák a játéktevékenység által. Cikkünkben a jatekszallito.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni nektek, hogy miért fontos a gyermekek számára a játéktevékenység, és milyen pozitív hatásokat eredményez életükben, fejlődésükben.

Gyermekek esetében a játék sokkal többet jelent, mint egyszerű időtöltés. A játékuk során felfedezik a világot, megismerik a környezetüket, és így fejlődnek szociális, érzelmi, fizikai és intellektuális képességeik. A játék segítségével a gyermekek bepillantást nyernek saját magukba, erősítve önismeretüket, miközben folyamatosan tanulnak. Tehát a tanulás és játék szorosan fonódnak össze. Mind a mentális mind a fizikai fejlődés alapvető eszközei, hiszen egyrészt megtanulható minden olyan készség, amely az a későbbi életvezetéshez lesz szükséges. Másrészt biztosítja az önfeledt szórakozás lehetőségét is. A játéktevékenység elsődleges célja a feltöltődés, valamint a testben felgyülemlett felesleges energia levezetése, ha biológiai szempontból közelítjük meg. Célja lehet még a gyakorlás, vagyis a felkészülés későbbi felnőtt életére, különösen az óvodás korban kialakult szerepjátékoknak. Ám a gyermekeknek maga a játék egy jutalom is, mivel a játék során átéli a tényleges örömöt, és megéli a győztes valamint vesztes szerepeket is, megtanulja elfogadni a vesztést, és empátia fejlesztésében is segíti, együtt érez játszótársával különösen társas játéktevékenységek keretein belül. A játéktevékenység ezért a társakkal való kapcsolatteremtés gyakorló területe is, jelentősen fejlődik szociális képessége is. Segíti a gyermeket abban, hogy könnyebben illeszkedjen be a társadalomba, s önmagát is sokkal jobban ismerheti meg. A játéktevékenység segít feldolgozni azokat a negatív élményeket, amelyek megjelennek életében is. Például, ha egy gyermekkori oltás nem volt kellemes élmény számára, akkor előszeretettel játszik orvosos játékokat. Vagyis előszeretettel vizsgálja meg az őt körülvevő embereket, játék babáit a játék orvosi eszközökkel. Ilyenkor gyakran ad a játék injekció segítségével szurit szüleinek, családtagjainak. Ezáltal a kellemetlen élményét könnyebben tudja feldolgozni, az újra és újra átélt saját maga által irányított, most már pozitív élmények által.

A közös játék a szülőknek is egy nagyszerű lehetőség arra, hogy kapcsolódjanak gyermekükhöz. A gyermekek a közös tevékenységek által megtanulják az együttműködés alapjait, kapcsolódni a társak gondolatvilágához, pozitívan befolyásolja személyiségüket, s erősíti a gyermek-szülő közt lévő kapcsolatot is. A közös építőjátékkal való építés során fejlődik a gyermek fantáziája, alkotóképssége, valamint probléma megoldó képessége is, sőt még a szem-kéz koordinációja is. A hinta jelentősen fejleszti a mozgást, mozgáskoordinációt, sőt az egyensúlyérzéket is, a szülővel közösen igazán boldog perceket élnek át együtt. A játék és a tanulás szorosan összefonódik a gyermekkorban. A játék élményt nyújt, miközben a gyermek képességeit is fejleszti. Az ilyen módszerek alkalmazása tehát nem csak a tanulást teheti élvezetessé, de hozzájárulhat a gyermekek teljes körű fejlődéséhez is.

A 0-2 éves korú gyermekek játéka

Az egészen pici babák elsődleges játékát a közvetlen környezete, a szülők jelenléte jelenti. A szülők előszeretettel ringatják, szórakoztatják kézben tartva. Ugyan ezek eszköz nélküli játéktevékenységek, ám egyre szorosabb érzelmi kapcsolatot alakítanak ki a gyermek és szülők között. Ez a fajta biztonságérzet nagyon megnyugtatja a kisbabát, s hatással lesz későbbi önbizalmára is. Ahogy telik-múlik az idő úgy cseperedik a kisbaba. Először saját végtagjainak mozgása, megfigyelése a játéktevékenység. Majd ahogy egyre ügyesedik és felül, megfog tárgyakat, forog úgy nyíilik ki számára a világ. Ilyenkor előszeretettel csörög-zörög különböző csörgő játékokkal. Amikor testi képességei már lehetővé teszik, akkor már óriási érdeklődést mutatnak a különböző fejlesztő baba játékok iránt. Minden olyan játék, ami villog, zenél, zörög szóba jöhet nála, viszont feltétlenül vigyázzunk a kisbaba biztonságára, korban neki illő játékokat biztosítsunk számára. A babák számára kialakított készségfejlesztő játékok, nem csak nagyon élvezetes játékot biztosítanak, hanem fejleszti gondolkodásukat, kézügyességüket is. A különböző járássegítő játékok nemcsak szórakoztatják, hanem segítik őt az elindulásban és már kialakult járásának fejlesztésében is. Valamint az egyensúly érzék fejlődésében is. Az életkor előrehaladtával a funkcionális játék veszi kezdetét a gyermekek életében. Itt a gyermek számára nem a végeredmény a fontos, hanem maga a játéktevékenység. Ilyenkor megszámlálhatatlanul sokszor gurítja le a kis autót a magas, több emeletes autópályáról, többször rakosgatja egyik poharat a másikba, amíg rá nem jön, hogy az egyre kisebb és kisebb poharak férnek el a poharas játéknál, vagy éppen az egyik pohárból tölti a másikba a fürdő vizet. Fáradhatatlanul épít fel tornyokat szilikon kocka építőjátékok segítségével, amit rendkívül lelkesen borít majd le. A lényeg számára maga a játéktevékenység, és nem a végeredmény. Csakis a játék kimondott öröme.

3-4 éves korú gyermekek játéka

3-4 évesen, amikor először belép az óvoda kapuján vagy bölcsődébe jár, akkor nyílik meg talán a legjobban számára egy új világ, dimenzió a játékok világában. Ilyenkor rengeteg kisgyermek veszi őket körül, s elkezd kapcsolatot kialakítani a többi kisgyermekkel. Játéka során fejlődik kognitív funkciói, vagyis a figyelme, továbbá jelentősen fejlődik érzékelése-észlelése, valamint emlékezete és gondolkodása is. Mivel a gyermekekkel folyamatos kapcsolatba kerül, így jelentősen fejlődik beszéde, ezzel együtt kommunikációja is, és probléma megoldó képessége is. Ebben az életkorban már alkalmasak a szabály játékokra is. Az építőjátékokkal való játék ebben az életkorban teljesedik ki teljesen, s itt már a végeredmény lesz számára a legfontosabb. Elkészült alkotásaikra rendkívül büszkék már, ebben az időszakban. Nagyszerű játék lehetőség számukra a fa kocka építők, a logikai tüskés építőjáték.  A különböző építős játékok keretén belül elkezdik a különböző elemeket kombinálni, és konstruktívan felhasználni, s itt már az elkészült alkotás, a végeredmény válik számukra a legfontosabbá. Társakkal való közös játéknál előszeretettel kerül középpontba a különböző szerepjáték. A szerepjátékok rendkívül fontos a gyermekek fejlődésének szempontjából. A gyermekek előszeretettel bújnak az orvosok bőrébe, és lelkesen vizsgálják meg egymást, a szülőket vagy éppen kedvenc plüss állatait a játék orvosi műszerek segítségével. A játék konyha lehetősége által előszeretettel főzöcskéznek, éppen úgy mint otthon szüleik. A játék bolt által lehetőségük nyíilik a vásárlásra, mint környezetében a felnőtt embereknek. A kisfiúk boldogan barkácsolhatnak, játék szerszám készleteik által, megszerelhetik autóikat, és utánozhatják édesapjukat is.

A gyermekek folyamatosan fejlődő szervezetének talán a legfontosabb a mozgást igénylő játéktevékenységek. A nagymozgások, mint az ugrálás, szaladgálás, hintázás nemcsak a felesleges energiát vezeti le bennük, hanem az agyi féltekéket valamint az idegrendszert fejleszti folyamatosan. Nagyszerű lehetőséget biztosítanak számukra a hinták, a szappan buborékot fújó játék fűnyírók, trambulinok is. A változatos mozgásformák gyakorlásával, kipróbálásával, újabb és újabb agyi pályák aktivizálódnak. Az összetett, összerendezett mozgások fejlesztik a koncentrációs- és tanulási képességet, téri tájékozódást és ritmusérzéket. Gyermekünk különböző játéktevékenységei által minden terület fejlődik, formálódik a sok-sok örömteli élmény hatására. Látogass el a jatekszallito.hu webshopjába és szerezd be ezeket a nagyszerű játék ötleteket gyermekednek, hogy igazán önfeledt, boldog játék pillanatokat élhessen át.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem