Blog

Kényelmes Gravel kerékpár a gyors közlekedés szerelmeseinek

A kerékpár választással kapcsolatban talán a legnehezebb annak a döntésnek a meghozása, hogy milyen típus illik leginkább bringázási szokásainkhoz. A kényelmes gravel kerékpár lehet az egyik legjobb választás azoknak a bringásoknak, akik szeretik versenybiciklik gyorsaságát és felépítését, de nem szeretnének lemondani a túrabiciklik kényelméről. A cikkben pár szempont alapján bemutatjuk nektek a típus jellemzőit és kivesézzük miért is éri meg ezt a verziót választani.

Felépítés

 

 

A gravel kerékpárok legtöbbször arról ismerszik meg, hogy középcsapágy-magasságuk alacsony, kormányuk a szeretett országúti kétkerekűekhez hasonló, magas fejcsővel rendelkeznek (ez a komfortosabb testtartást teszi lehetõvé), tengelytávuk is viszonylag hosszú, míg fékei legtöbbször tárcsafékek. Leggyakrabban 28’-as kerekekkel szerelik őket ezzel is segítve a gyors haladást és a stabilitást, míg a vázat lehetőség szerint könnyű és terhelhető anyagból készítik.

Jellemzőiből kiderül, hogy a gravel főként aszfaltos utakon történő túrázásra és gyors közlekedésre való, de nem esik kétségbe akkor sem, ha egy kevésbé durva földútra vezet minket utunk.

 

Felszereltség

 

 

Szinte mindegyik a variánshoz tartozó kerékpár tárcsafékkel van szerelve, legtöbbször 30 és 50 mm közötti gumiszélességű abroncsokkal szerelik őket, jellemzőek a gyors váltásokra képes gravel váltószettek (pl. SRAM, Shimano), széles áttételezéssel szereltek, a nyereg pedig legtöbbször könnyű és kényelmes.

Természetesen ennél a szegmensnél nem nagyon találkozhatunk sárhányókkal, lámpákkal, illetve csomagtartókkal, de szerencsére a legtöbb gyártó már gondoskodott különféle vázra és kormányra erősíthető tárolózsákokról és rekeszekről.

 

Megjelenés

 

 

A cyclocross és az országúti bringákhoz hasonlóan az általunk bemutatott típust is jellemzi a színes és vagány megjelenés. Rengeteg szín és mintázat áll rendelkezésünkre a tökéletes személyre szabás érdekében és szerencsére nem fukarkodnak a gyártók a stílusos kiegészítők terén sem.

Ennek tudatában már nem csak egy kiváló hétköznapi útitársat kapunk, hanem egy szemnek is kifejezetten tetsző, trendi kerékpárt.

 

Használat

 

 

A felépítés taglalásakor már megemlítettük, hogy főként gyors közlekedésre, enyhe földutakra és aszfaltos túrákra ajánlják a gravelt, ám van egy kiskapu, amiről nem beszéltünk még.

Azt már tudod, hogy akár 40 – 50 mm-es gumikkal is használhatod a típust, de azt valószínűleg nem, hogy ez miért is fontos. Ezekkel a szélességekkel már komolyabb terepeken is elboldogul a gravel, komolyabb problémák nélkül, ami azt jelenti, hogy akár nagy mértékben kiszélesítheted a felhasználás kiterjedését, ezzel új utakat nyitva a változatos úticélok felé.

 

Összegzés

A legjobb gravel kerékár mindenkinek mást jelent, de cikkünkből kiderült, hogy ezt a típus melegen ajánlott a sebesség és a kényelem szerelmeseinek, hiszen tökéletes átmenetet jelent a cyclocross és a túrakerékpárok között egy kis országúti beütéssel.

Nyilván, ha olcsó gravel biciklit szeretnél, akkor azért egy kis szerencsére is szükséged lesz, de mivel láthatóan egyre több gyártó készít bringát ebben a kategóriában, ez a verseny mértékét is növeli, ami az árakban fog leginkább megmutatkozni. Mi magabiztosan ki merjük jelenteni, hogy a jövőben egyre többször fogunk találkozni ezzel a variánssal a hétköznapokban és előbb utóbb Te is egy gravellel fogod meghódítani a csodás magyar utakat.

 

Ha tetszett a cikk olvasd tovább az OP Story és légy naprakész a nagyvilág érdekességeiből!

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.