A xantángumi egy íztelen és szagtalan por, amelyet szénhidrátból nyernek ki a Xanthomonas campestris segítségével. Stabilizátorként és emulgeálószerként szolgál, és nedvfelszívó képességének köszönhetően könnyen megköti a vizet, így javítja a gluténmentes termékekből álló tészta minőségét. Legfőképp a glutént helyettesíti, de használhatod hagyományos tortákhoz és süteményekhez is. A xantángumival a tészta könnyebb lesz, kevésbé morzsolódik, jobban megtartja formáját, és tovább megőrzi minőségét. A terméket liszttel kell elvegyíteni, és lehet használni kovászos tésztához, skót vajas kekszhez, piskótához, morzsolt, leveles és palacsintatésztához. Használhatod továbbá öntetek készítéséhez, húsokhoz való szószokhoz, egyéb szószokhoz, húsok tartósításához, házilag készített sonkához, jégkrémhez, vagy akár gumicukorhoz.