A Közép-Ázsiából származó növény felhasználása Magyarországon hagyományos, bár sok külföldi csodálkozik ezen, szinte hungarikumnak tekinthető a mákos tészta és a mákos guba, mákos beigli is. :-) Többhasznú növény, élelmiszer jellegű felhasználása mellett gyógyító, jótékony hatását is régen felfedezték, sőt, manapság a gyógyszeripar is alapanyagként tartja számon. Mákolaj, hidegen préseltA Közép-Ázsiából származó növény felhasználása Magyarországon hagyományos, bár sok külföldi csodálkozik ezen, szinte hungarikumnak tekinthető a mákos tészta és a mákos guba, mákos beigli is. :-) Többhasznú növény, élelmiszer jellegű felhasználása mellett gyógyító, jótékony hatását is régen felfedezték, sőt, manapság a gyógyszeripar is alapanyagként tartja számon. A Magyarországon jelenleg előforduló tizenöt mákfajtából már csupán egy (Papaver somniferum) felel majd meg annak a jogszabálynak, ami a kábítószergyártásra alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A 2004 óta hatályos kormányrendelet ugyanis 2005 végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, aminek a tokja 4 ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz (7 ezrelék volt a határérték). Jótékony hatásai...közül leginkább a görcsoldó, fájdalomcsillapító, illetve a csontritkulást megelőző jellemzői ismertek.Nyersen sok alkaloidot (ez felelős a nitrogén szerves vegyületekbe építéséért) és niacint (értágító, koleszterinsztint csökkentő) is tartalmaz, akárcsak a sokféle B vitamint. A rengeteg foszfor a csontok és fogak erősítéséért felel, kedvező zsírsav összetétele pedig a szív- és érrendszerre van jó hatással, ráadásul rendszeres fogyasztásával megelőzhető a trombózis, és a tüdőembólia kialakulása.Az értékes ásványi anyagok közül még kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a sebek gyógyításában, idegerősítő, izomfájdalom-csökkentő ( pl. izomláz), nyugtató, altató hatású. Általánosan jó hatással van a szervezet ellenálló képességére. A mákszemek nagyobb mennyiségű olajat is tartalmaznak, hidegen sajtolva kb. 33% olaj nyerhető ki, ezért is drágább ez a fajta. Az olívaolajjal egyenértékű olaj, mely étolajnak és 1-2 mokkáskanállal, pl. salátákra csepegtetve étkezési célra is felhasználható. A friss mákolaj alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó, kellemes ízű és illatú. Energiatartalma: 884 kcal/100 g. A fenti hatások a mákolaj fogyasztása esetén a nyers mákhoz képest intenzívebben jelentkeznek, hiszen az olaj mintegy koncentráltan tartalmazza a fenti anyagokat. Mellékhatása nem ismeretes. Javasolt mennyiség, fogyasztása: napi 1-2 kávéskanál, betegség esetén 3-4 kiskanálnyi étkezés előtt, vagy közben, lehetőeg éhgyomorra. A mák gyorsan avasodik, és a belőle készült mákolajat is tartsuk sötét, hűvös helyen! Származási hely: MagyarországTápanyagösszetétel 100 g termékben:Energia: 3763 kJ/ 899 kcal Zsír: 99,86 g amelyből telített zsírok: 11 g Szénhidrát: 0 g amelyből cukrok: 0 g Fehérje: 0 g Só: 0 g további információk: terebess.hu
Mutass többet