Az almaecet jótékony hatása a humán felhasználásban már köztudott, de állategészségügyi szerepe is jelentős. Az almaecetben a makro- és mikroelemek közül – szám szerint tizennyolc – jelentős mennyiségben fordul elő a kálcium (34,05 mg/l), magnézium (8,64 mg/l), vas (5,46 mg/l, foszfor (5,09 mg/l), és a szilícium (2,376xx/x). Tartalmaz továbbá nyolc esszenciális aminosavat: fenilalanint, izoleucint, leucint, lizint, metionont, treonint, triptofánt, valint. Vitaminok közül a riboflavint (10-65 U/l), nikotinsavat (100-260 U/l) és pantoténsavat (50-165 U/l) tartalmazza. Általános jellemzői: - Erős antioxidáns - vitaminhiányos takarmányozásból adódó betegségek kiküböszölésére. - Bélflóra kiegyensúlyozása - segíti a jótékony baktériumok elszaporodását gátat szabva a káros baktériumok elterjedésének. - Egészséges bélrendszer- egészséges étvágy - egészséges széklet - optimális súlygarapodás - enzimaktivitás miatt jobb takarmányhasznosulás - stressztűrőképesség növekedése - Szívműködésre gyakorolt pozitív hatás - Ivóvíz fertőtlenítés - Az állatok ivóvízéhez adagolva a nyári nagy melegben is jelentősen csökkenti a baktériumok számát. - Az állatok húsa ízletesebb, porhanyósabb, könnyebben feldolgozhatóvá válik, kevesebb koleszterin, viszont magasabb vitamin- és nyomelem tartalommal. - Vágási mutatók magasabbak - tömörebb hús, kevesebb víztartalom. Baromfiakra gyakorolt hatása: - Salmonella és a kokcidíózis kockázatának csökkentése ( a patogén, káros baktériumok és kokcidiosztatikumok, vagyis kórokozó egysejtűek szaporodásának megakadályozása miatt). - Segíti a tollasodást, (tömött tollazatot eredményez) - tömési idő lerövidül - Tojástermelés javítása, szilárdabb, egyöntetűbb tojáshéj Sertésekre gyakorolt hatása: - Az Escherichia coli baktérium elterjedésének megelőzése - ami elsősorban az újszülött, de választás körüli malacok esetében is súlyos emésztési zavarokat, bélgyulladást, végül elhullást okozhat. Ősszetétele: - Aminosavak: esszenciális aminosavak: fenilalanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin. A fehérje tökéletes beépüléséért felelősek. - vitaminok: riboflavint, nikotinsavat , pantoténsav, B-vitamin - makro- és mikroelemek: kalcium, magnézium, vas, foszfor, és a szilícium, cink. - magas kálium tartalom (216,5 mg/l), mely az egészséges növekedésben és a szervezet sav-lúg bázis egyensúlyában játszik fontos szerepet. Adagolása: 10 l víz - 50 ml 5%-os almaecet
Mutass többet