A svédkeserű alkalmazása és felhasználási területei Maria Treben leírása alapján:
Belsőleges alkalmazásnál: 2 x 1 evőkanál svédkeserű naponta (reggel és este), vízzel, teával vagy gyümölcslével hígítva:Külsőleges alkalmazásnál:
Borogatásként: a borogatás formájában alkalmazott svédkeserű igen mélyreható. A borogatás (érzékeny bőrön hígítás szükséges) a következő esetekben alkalmazható, nyújthat segítséget:
Svédkeserű fürdő: felhasználási aránya kb. 1/8 l svédkeserű egy teli kád vízhez.
A svédkeserű egy régi fűszernövény tinktúra, melynek eredete évszázadokra nyúlik vissza. A svédkeserűt nem a svédországi gyógyfüvekről nevezték el, hanem a 18. században élt svéd orvosprofesszorról, Dr. Klaus Samstról, akinek iratai között találtak rá egy úgynevezett Régi kéziratra, ami a svédkeserű receptjeiről és felhasználási módjairól szólt. Amikor Maria Treben súlyosan megbetegedett és saját magán tapasztalta meg a svédkeserű erejét, onnantól fogva vált számára fontossá, hogy ezt a receptet mindenkivel megismertesse.
Treben asszony munkásságához hozzátartozik, hogy a Régi kézirat receptjén folyamatosan dolgozott, tökéletesítette, hogy a mai kor elvárásainak is megfelelve forgalmazható legyen. Az utolsó, 1981-es svédkeserű változata, amelyről Treben asszony csak kézzel írott feljegyzési léteznek, már nem került nyilvánosságra, azonban "original nach Maria Treben" névvel védjegyoltalom alatt áll, és azóta is változatlan minőségben egy ausztriai gyógyszerészeti üzemben kerül gyártásra.
Az "original nach Maria Treben" termékcsalád egyik legkivételesebb terméke a 100%-ban alkoholmentes svédkeserű, amely szintén Maria Treben receptjét alapul véve kerül gyártásra. Természetesen az alkoholmentes svédkeserű is a megszokott, hagyományos módon, a hozzávalók alkoholos áztatásával történik. Óriási előnye ennek a svédkeserűnek, hogy egy különleges gyártási technológiának köszönhetően az alkohol utólagos kivonásával szinte bármely korosztály használhatja. Gyermekeknek 1 éves kortól ajánlatos fogyasztani, reggel és este egy fél kávéskanállal, némi vízzel vagy teával hígítva.
Tartalmaz többek között: angelika, orvosi angyalgyökér, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, természetes kámfor, manna, mirha, kardamon, dióhéj, szerecsendió, fehér üröm, rozmaring, zsálya, sáfrány, édesgyökér, theriak, fehér kurkuma.
Összetevők: ABSINTHII HERBA (fehér üröm), ALTHAEAE RADIX (orvosi ziliz gyökér), ANGELICAE RADIX (orvosi angyalgyökér), ANGOSTURAE CORTEX (angosztura kéreg), ANISI FRUCTUS (ánizs), ANISI STELLATI FRUCTUS (csillagánizs), ARTEMISIAE HEBA (fekete üröm), AURANTII AMARII PERICARPIUM (keserű narancshéj), CAMELLIA SINENSIS FOLIUM (zöldtea levél), CARDAMOMI FRUCTUS (kardamon), CARTHAMI FLOS (sáfrányos szeklice virág), CARYOPHYLLI FLOS (szegfűszeg), CENTAURII HERBA (kis ezerjófű virágos hajtás), CHAMOMILLAE FLOS (kamilla virágzat), CINNAMOMI CEYL.CORTEX (fahéj), CORIANDRI FRUCTUS (koriander), CUBEBAE FRUCTUS (kubébabors), EBULI RADIX (földibodza gyökér), FOENICULI FRUCTUS (édeskömény), GALANGAE RHIZOMA (galanga gyökér), GENTIANAE RADIX (tárnics gyökér), INULAE HELENII RHIZOMA (örménygyökér), CYNARAE FOLIUM (articsókalevél), PIPERIS NIGRI FRUCTUS (feketebors), IRIDIS RADIX (nőszirom gyökér), JUNGLANDIS REGIAE FOLIUM (diófalevél), LIQUIRITIAE RADIX (igazi édesgyökér), LIQUIRITIAE SUCCUS (édesgyökér préslé), MELISSAE FOLIUM (citromfű levél), MENYANTHIS HERBA (vidrafű), MYRISTICAE ARILLUS (szerecsendió magköpeny), MYRISTICAE SEM (szerecsendió), MYRRHAE(GUMMI RESINA) (mirhagyanta), SALVIAE FOLIUM (orvosi zsálya), SATUREJAE HERBA (borsikafű), SERPHYLLI HERBA (mezei kakukkfű), THYMI HERBA (kerti kakukkfű), TORMENTILLAE RADIX (vérontó pimpó gyökértörzs), ZEDOARIAE RADIX (zedoaria gyökértörzs), ZINGIBERIS RADIX (gyömbér gyökér), SORBIT, ZUCKERCOULEUR, NATRIUMBENZOAT, KALIUMSORBAT.
Kapcsolódó cikkek: