Az olajos magvak pozitív hatását számos kutatás igazolja. Nem csak finomak, de bőségesen tartalmaznak növényi fehérjéket, rostokat, antioxidáns vitaminokat és ásványi anyagokat. Miért jó? A fenyőmag nemcsak finom, hanem nagyon értékes élelmiszer is. Magas a fehérje- és élelmirost-tartalma, igen gazdag A-, E, B1- és B2-vitaminokban, nikotinamidban, valamint néhány különleges szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Közülük legfontosabb a pinolénsav, aminek számos betegség megelőzésében fontos szerepe van. Hatékonysága főleg az elhízás megakadályozásában, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának késleltetésében jelentős. A fenyőmagot leggyakrabban salátákhoz, süteményekhez, zöldség- és rizsköretekhez, mártásokhoz használják. A legismertebb fenyőmaggal készülő étel a Pesto, az olaszok egyik legnépszerűbb szósza. Ez egy sűrű, zöld mártás olívaolajjal, bazsalikommal, fokhagymával, parmezán sajttal és jó sok fenyőmaggal.Átlagos tápérték (100g termékben):Energia: 475kcal / 1962kJFehérje: 20,1gZsír: 38,34gTelített zsírsavak: 2,84gSzénhidrát: 2,9gCukor: 2,4gKeményítő: 0,5gÉlelmi rost: 19,08gNátrium: <0,01g Kiszerelés: 50g
Mutass többet