Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Tudtad, hogy milyen gyakran kell akkumulátort cserélni autódban?

Az autónak az egyik legfontosabb alkatrésze az akkumulátor, bármilyen üzemanyag típusú gépjárműről is legyen szó, áramra mindenképpen szüksége lesz. Ám minden gépkocsi tulajdonos tisztában van azzal, hogy ez az alkatrész nem életre szólóan szolgál ki minket, ugyanis meghibásodhat, elévülhet ezért bizonyos időközönként ezt is karban kell tartanunk, cserélni kell. Ebben a cikkünkben az Olajshop.hu webshopjának segítségével mutatjuk be nektek, hogy ennek a fontos alkatrésznek milyen fontos feladatai vannak, milyen célt szolgálnak, s milyen gyakran is kell cserélni autónkba. Mi emberek nem vásárolunk minden héten autónkba új és új akkumulátort, ezért fontos tisztában lennünk néhány alapvető tudnivalóval, mielőtt megvásárolunk egyet, ezért cikkünkben most erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

Miért is van szüksége az autónak akkumulátorra?

Ha szeretnénk, hogy autónk akkumulátora hosszú éveken át kitűnő állapotban szolgáljon ki minket, akkor nem árt tisztába lennünk az alap tudnivalókkal. Egy nagyszerű minőségű termék kiválasztásával, helyes tárolási módszerrel, és biztonságos töltéssel sok éven át tudhatjuk épségben autónk egyik fő alkatrészét. Az akkumulátorok energiatároló eszközként funkcionálnak, amely töltés hatására a keletkezett elektromos energiát alakítja át vegyi energiává, s ezt így ebben a formában hosszabb ideig tárolja, majd villamos energiává fogja vissza alakítani, ha rákapcsolunk a berendezésre egy fogyasztó eszközt. Működése tehát egy kémiai reakció által történik, ilyenkor kialakul egy feszültség pozitív és negatív lemezek hatására, az elektrolitba való merüléstől. Egy alap típusú akkumulátorban a feszültség 12 volt. Amint a pozitív és negatív kivezetések közt záródik az áramkör, áramot ad le az aksi. Az akkumulátorok működés közben folyamatosan töltődni fognak, vagy kisülni. Az aksi akkor adja le az áramot, amikor hozzá kapcsolódik egy áramot igénylő fogyasztó, pl. rádió, önindító. Ennek hatására sül ki az akkumulátor. Ám ha a jármű tovább halad fogyasztó használata nélkül, akkor tölti a generátor az akkumulátort. Ennek hatására az áram visszafolyik az aksiba. s az visszaállítja a lemezek közti kémiai különbséget.

Ezeket az akkumulátorokat bizonyos időközönként célszerű töltenünk, ugyanis az állandó kisülések által a benne található ólomlemezek azonos kémiai anyaggá válnak, a benne található sav egyre gyengül, s ennek eredményeképpen a benne található feszültség esni fog. Bizonyos idő elteltével pedig ez a feszültség teljesen megfog szűnni, ezzel pedig az aksi teljes lemerülését fogja eredményezni. Töltés által keletkezett elektromos áram hatására a lemezek közti anyagbeli különbség visszaáll, s az aksi újra használhatóvá válik.

A biztonságos töltés érdekében mindig olvassuk el figyelmesen a kézikönyvben leírt tudnivalókat. A töltés mindig olyan helyen történjen, ami kiválóan szellőzik. Mielőtt a töltő kábelt az aksihoz kötjük, kapcsoljuk le áramról. Sérült, vagy hibás akkumulátort szigorúan TILOS tölteni!

Milyen gyakran cseréljük ki?

Sajnos minden autós ember életében eljön az a pillanat, amikor gépjárművének aksija nehezen vagy egyáltalán nem indítja el autóját. Elsődlegesen ahhoz, hogy cserélni tudjuk, ismernünk kell, milyen alap gyári feszültségű, méretű, kapacitású volt benne gyárilag. Minden személyautónál a 12 voltos típusút kell kiválasztani. A kézi autós könyv segítségével ismernünk kell, hogy autónk gyárilag hagyományos ólom-savas, vagy AGM típusú aksit tartalmaz-e. Nem is gondolnánk, de maga az akkumulátor cseréje egy egyszerű művelet, amelyet bármelyik autó tulajdonos ember elvégezhet. Prémium kategóriás autók esetében célszerű elsődlegesen szakember segítségét kérni. A cserének a pontos műveletét, az autóhoz kapott könyv részletesen kifejti. Cseréjét illetően, az akkumulátorok átlagos élettartamát a szakemberek 2-3 évre teszik. Nem ritka jelenség télen, a hideg időben (különösen a két évnél idősebb autók esetében), hogy az aksik egyszerűen megfagynak. Ilyenkor nem érdemes bajlódni a feltöltéssel, sajnos ilyenkor teljes meghibásodás következik be, új alkatrészt szükséges vásárolni.

Amint lejárt az élettartama az aksinak, akkor különösen az őszi szezonba érdemes cseréltetni. Ugyan működhet még, de nem teljes kapacitással, s a hideg téli hónapok által teljesen meghibásodhat. A hideg fagyos időszak hatására, az autónak az elindításához sokkal több energiára lesz szüksége, mint mondjuk egy melegebb napon. Ennek hatására nagyon könnyen elromolhat végzetesen. Cseréjüket illetően néhány évente javaolják a cseréltetést. Természetesen ha az aksi egyik napról a másikra megadja magát, és töltésre sem reagál jól, akkor azonnali cserélés javasolt.

Látogass el az olajshop.hu webshopjába és szerezz be minden szükséges kiegészítőt kiváló minőségben, biztosíts hosszabb élettartamot autódnak az idei őszi szezonba.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem