Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Te tudod milyen olaj a legjobb az autódnak?

Az autójával törődni kívánó, így az olajszintet is rendszeresen ellenőrző autós sok esetben hiába nyitja ki járgánya kézikönyvét az után kutatva, hogy olajcserekor vagy utántöltéskor mely lenne a legmegfelelőbb kenőanyag, ugyanis legtöbb esetben többféle olajat is talál ott. Akármilyen olajra is legyen szükséged, az olajshop.hu-n biztosan megtalálod a neked legmegfelelőbbet!

A legfontosabb, az, hogy az olaj minőségére figyeljünk oda, mert ez határozza meg a teljesítményszintet. A legfrissebb jelölés, az API-SN, ami már kifejezetten turbós, részecskeszűrős, illetve E85-üzemanyaggal is hajtható motorokhoz is megfelel. A ma érvényben lévő minősítések közül az SM, ami az utóbbinál jobb oxidáció ellenállást, fokozott lerakódás elleni és kopásvédelmet, valamint megbízhatóbb alacsony hőmérsékleti teljesítményt követel meg az olaj teljes élettartama során. A legelterjedtebb motorolajok közé tartozik az SL (főként a 2004 előtt gyártott autókhoz), illetve SJ (a 2001 előtti motorokhoz). A korábbiak már mind kifutottak. Ha régebbi szabványunk van, akkor se kell aggódni, mert alaptörvény az, hogy az újabb szabványok mind tudják a régebbieket. Így, ha a frissebb szabványokat választjuk, akkor se ártunk az autónknak.

SAE viszkozitás osztály

Hideg-indíthatóság [Celsius fok]

0W

-35

5W

-30

10W

-25

15W

-20

20W

-15

25W

-20

 

Ez a táblázat segít eligazítani, hogy hogyan tudod a legmegfelelőbb olajat kiválasztani az autódhoz. A hozzáértőknek ezek a jelzések egyértelműek lehetnek, de egy nemhozzáértő lehet összezavarodik rajta.

Mi is az a SAE jelölés?

Ez nem más, mint a viszkozitási osztályzás. Ez az olajválasztásnak a legsarkalatosabb pontja, hiszen minőségből rendszerint úgyis zömében olyanokat árulnak, ami a legtöbb motorhoz megfelel, ám az nagyon nem mindegy, hogy a különböző hőmérsékleteken milyen folyási tulajdonságokkal rendelkezik egy olaj.  A mai motorolajok többfokozatúak, nem szükséges őket évszaktól függően cserélni, hiszen egyszerre tudják a téli, illetve a nyári hőmérsékletekre előírt tulajdonságokat teljesíteni.

Keverhetők-e egymással az olajok?

A válasz, az, hogy igen, de nem is. Ha tehetjük természetesen ne keverjük a különböző olajakat egymással, de ha mindenképpen szükséges, viszkozitás, gyártmány, és a minőségi kritériumoktól függetlenül vegyíthetők egymással az olajok. Ennek az a hátulütője, hogy a keverés után, meghatározhatatlan lesz, hogy milyen képességekkel rendelkezik az elegy.

Minél kisebb szám áll a W mellett, annál jobban bírja a hideget a motorolaj, és minél nagyobb a második szám, annál jobban bírja a meleget.

Ennek ellenére mindig érdemes egy kicsit sokkal fagytűrőbb motorolajat választani, mivel az indulás után hamarabb éri el teljes kenőképességét, ami városban vagy rövid távokon meg is látszik.

Emellett érdemes tág viszkozitású (például 5W-40) olajakat használni, ami a sokszor 30 fokon túlmenő nyári időkben hasznos.

Érdemes a viszkozitásban feljebb lépni, ha a motor kopott, mivel ilyenkor a túlzottan híg olajat a jelentősebb kopás miatt jobban fogja fogyasztani.

 

Ezek után látjuk, hogy érdemes jobb kenéssel ellátnunk a motort, mivel így a motor élettartamának meghosszabbítása mellett, sok-sok plusz költségtől lehet megszabadulni. Akármilyen járműről is legyen szó, az olajshop.hu-n biztosan megtalálod a megfelelő olajat!

 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem