Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Paleolit életmódváltás

 Mostanság annyiféle diétáról lehet hallani, hogy szinte lehetetlen nyomonkövetni. Nagy társadalmi nyomásként nehezedik ránk és tipikusan a 21. század problémájaként merült fel az anorexia, mint népbetegség, hisz mindenhol azt hirdetik, hogy „legyél vékonyabb”, „ha nem férsz bele az S-es ruhába, akkor már plus size vagy” és még sorolhatnánk, míg eközben meg minden második sarkon nyitnak egy új gyorséttermet. És mindeközben ki foglalkozik az egészségünkkel, mert mi azzal vagyunk elfoglalva, hogy próbálunk megfelelni az elvárásoknak, így egyik szigorúbb diétát követjük a másik után, azután megelégeljük a dolgot és hétvégén már az egyik burgerező boxában kötünk ki.  Ez a két véglet…de kell, hogy legyen egy köztes megoldás, egy „arany középút”.

paleocentrum etel

A paleo táplálkozás azért különleges, mert nem az áll a fókuszban, hogy hogyan foszd meg magadtól az ételben lelt örömöd és sikerüljön belefogynod abba a ruhába, ami még kamaszkorodban volt jó rád, hanem arra koncentrál, hogy milyen módon tudod a testi-lelki egészségedet megőrizni a lehető legtovább, ezért sokkal inkább nevezhető életmódnak, mint diétának, viszont ezzel az étrenddel is sikeresen lehet veszíteni a súlyfeleslegből.

Sokszor kifogásokat keresünk, hogy miért nem táplálkozunk egészségesebben, és az egyik leggyakoribb „ok” az: „mert az egészséges ételek sokkal drágábbak és nem is olyan finomak”. Ha jobban belegondolunk tényleg igaz az állítás első fele? Egy gyorsétteremben könnyen otthagyunk 1700Ft-ot vagy többet egy menüért, ami miből is áll? Van benne egy sajtburger, egy közepes burgonya és egy közepes felvizezett üdítő. Összegezve egy jó nagy adag szénhidrát és zsírok töméntelen mennyiségben. Ekkora összegből egy egészséges ebédet össze lehet állítani, ami több napra elég és nem csupán egy étkezést biztosít. A mondat második felét meg hadd szemléltessem az alábbi képekkel, ami megfelel a paleo étrend kritériumainak. Lehetséges, hogy tévedek, de amelyik étel így néz ki, arról nem tudom elképzelni, hogy ne legyen ínycsiklandó is.

paleocentrum fank

Mivel a világon a fő halálozási okok közé tartoznak a rosszindulatú daganatok, a szív- és érrendszeri betegségek és a májbetegségek, így érdemes meggondolni, hogy mit is eszünk. A paleolit étrend követése segít csökkenteni és megelőzni a kockázatát ezeknek a betegségeknek, valamint a gyulladások (autoimmunbetegség, allergia) kialakulásának lehetőségét is mérsékli.

Neve a pattintott kőkorszak, vagyis a paleolitikum szóból ered. De vajon miért is neveztek el egy nemrég megjelent táplálkozási módot egy 2,4 millió évvel ezelőtti korszakról? A válasz egyszerűbb és logikusabb, mint elsőre gondolnánk. Hiszen sok szakember a nyugati életmódot hibáztatja a fent említett betegségek keletkezéséért, így arra a következtetésre jutottak és azt kezdték el vizsgálni, hogy hogyan reagál a szervezet, ha kevesebb feldolgozott élelmiszert viszünk be. A kutatások azt mutatták ki, hogy akik ezt az életmódot követték, náluk jelentősen megcsappant a betegségeknek a kialakulása. Vagyis ez az életmód próbál visszatérni a táplálkozás alapkövéhez, amikor nem futott végig az étel kismillió futószalagon, míg az asztalunkra kerül.  

Van néhány alapvető tápanyag, amit ki kell iktatnunk az étrendünkből, ha ezt a táplálkozási módot szeretnénk követni. Ezek a következők:

§  tejtermékek

§  gabonafélék

§  kukorica és keményítők

§  hüvelyesek

§  alkohol

§  feldolgozott ételek és finomított cukrok

Ezeknek a kritériumoknak megfelelő termékeket árul a paleocentrum.hu, így nyugodtan válogathatunk a honlap árukínálatából is.

paleocentrum piramis

Nagyon fontos pillére a paleolit étkezésnek a megfelelő D vitamin bevitele, hisz a szükséges mennyiség magától nagyon nehezen jut be a szervezetünkbe. A Paleocentrum a honlapon külön figyelmet szentel az előbb említett szabálynak a Vitaminok és étrendkiegészítők fül alatt mindenféle vitamin megtalálható.

Milyen igaz a mondás, hogy a „test a lélek temploma”, és a mi kezünkben van, hogy méltó módon bánunk-e vele. A mai világban azoknak, akik a tudatos táplálkozást választják kifejezetten fontos, hogy színvonalas termékekhez jussanak és az összes lényeges információ fel legyen tüntetve a vásárolt termék csomagolásán, hogy megbizonyosodjanak a minőségi alapanyagok használatáról. Amennyiben Önnek is a prioritásai közé tartozik, hogy a lehető legegészségesebben étkezzen, vagy érdekli, hogy mely termékeket kéne lecserélnie egy hosszabb és egészségesebb élet érdekében, akkor keresse fel a http://paleocentrum.hu oldalát.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem