Paleo vagy vegán - Mi a különbség?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik a leghatékonyabb diéta, ami elérhető a mai ember számára. A válasz viszont elég kiábrándító, hiszen minden embernek egyedi preferenciái vannak, így nehéz egy univerzális és tutibiztos diétát kialakítani. Vannak azonban irányzatok, amelyek igen sikeresek a legtöbbeknél, ezért ezekkel egyre gyakrabban találkozhatunk blogokon, könyvekben és a dietetikusok ajánlóiban.

Ilyen a paleolit és a vegán étkezési forma is, amelyet hajlamosak vagyunk keverni, ezért a Paleocentrum segítségével megpróbáltuk letisztázni melyik diéta mit jelent pontosan.

 

A paleolit diéta

 

 

A paleolit diéta alapja az, hogy semmi olyan ételforrást nem veszünk igénybe, amely a Paleolit korszakban (innen ered a diéta neve) nem volt elérhető elődeink száméra. Ez eléggé leszűkíti lehetőségeinket, hiszen étkezésünk nagyrészt húsra, zöldségfélékre, tojásra, gyümölcsökre és magvakra fog épülni. Fontos, hogy a diéta folyamán elkerüljük a gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket, a burgonyaféléket, paradicsomot, paprikát és padlizsánt.

A diéta eleinte elég szigorúnak hangzik, ám a modern technológiáknak és alternatív élelmiszereknek köszönhetően szinte semmiből nem kell, hogy hiányt szenvedjünk, hiszen paleo kenyér, paleo sütik és paleo pizzák is elérhetőek.

A paleót legtöbbször betegségek- és kóros túlsúly miatt kezdik el, de nem ritka a különféle ételérzékenyek körében sem.

 

A vegán diéta

 

 

A vegán diéta egy picit más kávéház, hiszen ezt legtöbbször nem egészségügyi okoból választják a követők, sokkal inkább társadalmi és etikai okok miatt, hiszen az irányzat egyfajta csendes tiltakozás a modern állattartásban felnevelt és leölt állatok körülményei ellen.

Ebből persze kiderül, hogy a diéta alapvetően kerüli és tiltja mindazt, ami állati eredetű, így a hús mellet az összes tejterméket, a tojást és minden olyan élelmiszert, ami tartalmaz állatoktól származó összetevőt.

A vegán diéta nem túl elfogadott a dietetikusok körében, hiszen túl sok tudományos alapja nincs, sokkal inkább egy trendek által meghatározott irányzat, amely követése igényel némi utánajárást. Erősen ajánlott a diétát követőknek különféle vitaminkészítmények (pl. B 12, A és D Vitamin) szedése.

Összegezve, a vegán diéta csak és kizárólag növényekre épül.

 

Verdikt

 

 

Mindkét irányzatban vannak megnyerő elemek, ám ha valaki átgondolt, de mégis összetett diétára vágyik, annak célszerű a paleót választani, hiszen ez a típus tudományosan alátámasztott és valamivel könnyebben betartható.

Ha kedvet kaptál valamelyik diétához, vágj bele bátran és szerezz be minden szükséges alapanyagot a Paleocentrum webáruházában, ahol széles választékkal és egzotikus termékekkel is találkozhatsz!

 

Ha pedig olvasnál még valami, akkor nézz rá az OP Story blog oldalára!

Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem