Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Mit érdemes tudni a nyers etetésről, BARF étrend?

A BARF (Biologically Appropriate Raw Food) egy olyan étrend, etetési forma, amely az állati eredetű ételekre és azok nyers formájára épül. Ez az etetési forma az Egyesült Államokból indult ki hosszú évekkel ezelőtt. Ám napjainkban ez elmúlt pár évben vált népszerűvé. Nézzük is meg, hogy pontosan mit jelent ez az etetési rendszer, cikkünkben a csodacsont.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni nektek magát a BARF étrendet. Az étrend alapvető elve, amit képviselnek, hogy magát az étrendet az állatok evolúciós szokásaihoz kell igazítani, olyan ételeket kell számukra biztosítani, amelyek maximálisan alkalmasak, alkalmazkodnak emésztőrendszerükhöz és egészségükhöz. A kutyákat tehát nyers hússal, zöldségekkel valamint kiegészítő falatokkal tápláljuk, a boltban kapható nedves konzervek helyett. Ezek a természetes, nyers termékek rendkívül hasonlítanak azokra a zsákmányokra, amelyeket abban az időben fogyasztottak a kutyák, amikor még vadon élő ragadozók voltak. Mivel a kutyák is a ragadozó állatok táborát erősíti, így kutatók, biológusok, állatorvosok kutatási eredményei, elvei alapján a kutyákat ennek megfelelően célszerű táplálni, mivel genetikailag erre a táplálkozási formára vannak kódolva, mint évezredekkel ezelőtt. Fogazatuk valamint emésztő rendszerük, gyomruk  napjainkban az akkori táplálkozási forma szerint fejlődik ki, működik. Ezért talán az étrend első és legfontosabb célja, hogy megfelelő összetételben biztosítson a kutyák számára nyers húsokat, csontokat, zöldségeket valamint gyümölcsöket, más probiotikumokkal s antioxidáns tápanyagokkal együtt. Ennek a speciális étrendnek köszönhetően jelentősen erősödik immunrendszerük, sokkal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, így hosszabbítja kis házi kedvencünk várható élettartamát is. 

Napjainkban egyre több kis állatot érintenek különböző egészségügyi problémák, mint a bőrbetegség, egyre több daganatos megbetegedés alakul ki, sőt nagyon gyakoriak a vesét és májat érintő megbetegedések, valamint a különböző allergiás betegségek kialakulása. Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlen betegségeket időben elkerülhessük, vagy kis állatunk hamarabb meggyógyuljon egy bőrbetegségből, ahhoz az étrendet teljesen meg kell változtatni, félre kell tennünk a többszörösen feldolgozott nedves alutasakos konzerveket, amelyek gyakran felelősek ezeknek az egészségügyi problémák kialakulásában. Ezek az eledelek mesterséges színező anyagokat, adalékanyagokat, és vegyi anyagokat tartalmaznak, s sajnos hosszú távon kedvezőtlenül befolyásolják szervezetüket ezek a többszörösen feldolgozott ételek. Gondoljunk csak bele, kutyáink ősei saját maguk vadászták zsákmányukat, amelyek nyers húsokból zöldségekből tevődtek össze, s így élettartamuk is jelentősen hosszabb volt. 

A BARF étrend miből is áll?-nézzük is meg a továbbiakban. Elsődlegesen húsból, természetesen nyers húsokból, mint a marha a bárány, a baromfi és különböző halfélék húsai. Az étrend részét képezik a csontok is, amelyek jelentős természetes kalciumforrást biztosítanak az állatok számára. Bele tartoznak még a nyers zöldségek, gyümölcsök és egyéb növényi anyagok, amelyek rendkívül gazdagok tápanyagokban és óriási segítséget nyújtanak az emésztésben. Tojás, amely kiváló fehérjeforrás számukra valamint a zsírok, mint az állati zsírok, a halolaj vagy kókuszolaj is. Allergiás állatok esetében rendkívül fontos követni ezt a speciális étrendet. Természetesen egészséges állatok esetében is kövessük ezt az étrendet, fogaik nagyon egészségesek lesznek, kisebb esély lesz a szuvasodásra, várható élettartamuk az egészséges tápanyagnak köszönhetően jelentősen hosszabbá válhat. Ám vannak nagyon fontos szabályok, amiket mindenképpen be kell tartani az étrendre való áttérést megelőzően. 

A kutya tányérjába helyezett étrendenek tehát tartalmaznia kell: húst, csontos húst, belsőséget, zöldségeket és étrendkiegészítőket. A BARF étrend a következőképpen áll össze: 

30-40%-ban tartalmazzon szín húsokat. Magas fehérje tartalmának köszönhetően a kutyák számára fő energiaforrást jelent, s ezzel biztosítva lesz a megfelelő mennyiségű zsírigénye, valamint az alapvető vitaminjai is. A húsok elsődlegesen vörös húsok legyenek, mint a marha, de választhatunk fehér húst is. Ám vigyázzunk, mert a sertés hús nyersen fertőző lehet számukra. Bátran adjunk nekik különböző izmokat is, mint a szív a tüdő, ám figyeljünk arra, hogy a 10%-ot ne haladja meg!

40%-ban tartalmazzon csontos húsokat, korábban említettük, hogy tökéletes kalcium forrást jelent számukra. Ám ne szín csontot biztosítsunk nekik, hanem csontos húsokat. Érdemes olyan csontos húst választani, amivel a kutya fajtáját, méretét illetően megtud bírkózni. Ám ha szeretnéd az étrendből a csontot kihagyni, akkor feltétlenül biztosítsunk a kutyák számára kalciumot tojáshéj por vagy csontpor biztosítása által. Csontok kiválasztásánál azokat válasszuk, amik nem törnek szilánkosra, mivel ezek apró szilánkokra törnek rágás közben és akár a kutyák életébe is kerülhet.


5-10%-ban biztosítsunk belsőségeket, amelyek a nyers etetési formában extra vitamin forrásként szerepelnek. A máj soha ne haladja meg az 5%-ot az étrendben, mert rendkívül magas százalékban tartalmaz A vitamint, s így túladagolási problémát fog okozni. A Barf étrendben elsődleges belsőségnek számít a máj, a vese és a lép.


12-20%-ban tartalmazzon zöldségeket-gyümölcsöket. Ezekre a nyers termékekre a megfelelő emésztés miatt van óriási szüksége az állatok szervezetének. Bátran adhatjuk az étrendhez friss formában is, de nagyszerű választás lehet a szárított formája is. Éretlen paradicsom, hagyma, avokádó etetése szigorúan tilos, az állat számára mérgezést okoz.


Az étrendkiegészítők biztosításával válik teljessé a BARF étrend. Így bejuttatjuk szervezetükbe azokat az anyagokat, amelyeket normál körülmények között nem biztos, hogy be tudná vinni. Nagyon fontos, hogy egyszerre csak 3 maximum 4 féle étrend kiegészítőt adjunk menüjéhez, s ezeket is csak kúraszerűen maximum 2 hónapig, majd ezt követően 2 hónapig ne adjunk semmit neki. 


Ezek az összetevők a legfontosabb alapvető táplálékuk a kutyáknak és macskáknak. A napi adagok összeállításához, vagy a készen előre megvásárolt Barf menük kiválasztása előtt vegyük figyelmbe a kutya aktuális súlyát, s ennek megfelelően biztosítsuk a megfelelő mennyiségű táplálékot. Egy átlagos kutya esetében a testsúlyának a 2-4%-át jelenti a napi adag.  


A Barf étrend követése által az állatok megkapják az összes szükséges tápanyagot, amelyekre szüksége van, beleértve a fehérjét, ásványi anyagokat, zsírt, szénhidrátokat, vitaminokat is. Az étrend tökéletes összeállítása nem mindig egyszerű feladat, ezért kezdőként célszerű az előre összeállított kész Barf menüket megvásárolni, vagy szükség esetén érdemes konzultálni az állatorvossal, mivel az állatok igényei nagyon eltérőek lehetnek. Fontos odafigyelni az étrend összeállítása közben, mivel a nyers húsokban található baktériumok, paraziták veszélyesek lehetnek állatainkra, és ránk emberekre is egyaránt. Mindig tartsuk be a megfelelő higiéniai szabályokat az ételek elkészítése és tárolása során, és mindig nyers friss húsokat szerezzünk be. Látogass el a csodacsont.hu webshopjába és szerezz be minden szükséges kiegészítőt, ételt kutyád Barf étrendjéhez prémium minőségben. 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem