Miért kell olajat cserélni?

Az olajcserével kapcsolatban rengeteg kérdés szokott felmerülni az emberekben, ám ezek főként a hogyanra és mikorra kérdeznek rá. Írásunkban mi a miértre keressük a választ!

 

Miért kell egyáltalán olaj az autóba?

 

 

Valójában ezt a kérést érdemes először tisztázni. A belsőégésű motorok tele vannak mozgó alkatrészekkel, amelyek szinte folyamatosa súrlódásban vannak egymással, ami fém mivoltukból eredően nem a legpraktikusabb dolog. Erre persze hamar rájöttek a mérnökök is, ezért létrehoztak egy olyan olajtartalmú kenőanyagot, ami tökéletesen megoldja a rá bízott feladatot, így megakadályozva a fém felületek érintkezését.

E mellett fontos hőelveztőként is szolgál, továbbá nem elhanyagolható a szerepe a korrózióvédelemben, a tömítések élettartamának kitolásában és a motorbelső tisztításában.

 

Akkor mégis miért kell cserélni a motorolajat?

 

 

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: mert elfogy. Bizony a motorbelsőben keringő és védelmet nyújtó olaj az idő előrehaladtával elillan, elfogy. Halmazállapota megváltozik és egy ragacsos, nyálkás fekete színű, szurokszerű képződménnyé is válhat, ami természetesen semmilyen kenési funkciót nem képes ellátni a későbbiekben.

A motorolaj cseréjével ezt kell megakadályoznunk, illetve az ezzel járó problémákat. Nyilván a csere periódusa gyártótól és típustól függ, hiszen vannak több, illetve kevesebb olajat felemésztő motortípusok is, bár ez nem befolyásolja a tényt, hogy a motorolajat tervezett időközönként cserélni kell!

 

Verdikt

 

 

A motorolaj lényegében az egyik legfontosabb együttható autónk szívében, amelyre, ha nem fordítunk kellő időt és pénzt könnyedén tönkre is teheti szeretett járművünket. Legyen az egy veterán klasszikus vagy egy ultramodern űrkocsi, az alkatrészek kenése kiemelt szerepet tölt be a karbantartási listán.

Habár sokan nettó pénzkidobásként élik meg az időszakos olajcserét, a tények azt mutatják, hogy a rendszeres és szakszerű cserével akár a komplett motorcserétől is megkímélhetjük magunkat, ami valljuk be koránt sem a pár ezer forintos kategóriát képviseli.

Ha tehetjük válasszunk minőségi és jó ár/érték arányú olajat, ami a későbbiekben is elérhető lesz számunkra, így biztosítva járművünk belső védelmét.

 

Ha már motorolaj, a Filtershop webáruházában világmárkák kiváló minőségű kenőanyagait találod meg, kiváló áron!

 

Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem