Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Mi is valójában a sushi és miért kell neked is elkészítened?

Sokak szerint az ember az egyik legkíváncsibb teremtmény a Földön, aki szeret állandóan új dolgokat kipróbálni, még akkor is, ha ez nem mindig végződik jól. Ez pontosan így van a gasztronómiai felfedezésekkel is, hiszen a megszokott ízekre hamar ráununk, így újra és újra új és izgalmas ételeket próbálunk ki.

Kis hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Távol-keleti konyha, ám azon belül is a főként Japánból származtatható sushi. A Fűszeráruház segítségével utánajártunk ennek az ikonikus ételnek azt remélve, hogy az iromány elolvasása után Neked is megjön a kedved kipróbálni ezt a fantasztikus fogást.

 

„Ez savanyú!”

 

 

A Japánban már elég ódivatúnak számító sushi kifejezés jelentése „ez savanyú”, ami az eredeti recept egyik hozzávalójára, az erjesztett halra utal. Kevesen tudják viszont, hogy a mai verzióhoz legjobban hasonlító fogást először az Edo-korszak végén készítette el Hanaja Johei, amiben a rizst és a halat már nem erjesztett formában tálalták, így az étel rendkívül gyorsan elkészíthetővé vált, bár eltarthatósága nagyban csökkent.

Ezután az étel elindult világmeghódító útjára és mára már éttermek milliói készítik el saját ízük szerint Los Angelestől Milánón át egészen a bölcsőt jelentő Tokióig.

 

Milyet adhatok?

 

 

Manapság már rengeteg féle sushival találkozhatunk, ám szinte mindegyik verzió kihagyhatatlan alapeleme a szusirizs, amely egy tökéletes közeget biztosít az ízeknek.

A másik kedvelt hozzávaló a nori, ami nem más, mint fekete tengeri moszat. Ezt az algafélét eleinte a halászok kaparták le a kikötői cölöpök oldaláról, majd lappá formázták és a napon megszárították. Az általunk ismert és fogyasztott nori algát már ellenőrzött körülmények között termesztik, formázzák és pirítják, amiket szinte bármely bevásárlóközpont polcain megtalálhatunk.

A legkedveltebb típusok közé tartozik a gombóc szerű nigirizusi, a henger alakú makizusi, a kockaformájú osizusi, a főként elvitelre készült szukeroku és a tofu batyus inarizusi.

A töltelék legtöbbször valamilyen tengeri hal vagy tenger gyümölcse, illetve különféle tartósított zöldségek és egzotikus gyümölcsök, de nem ritka a jamgyökér, az avokádó és a gyömbér használata sem.

Természetesen minden valamire való sushihoz autentikus szósz dukál, gondoljunk csak a világhírű, japán vizitorma gyökeréből készült vaszabira, de számos más chili és fokhagyma alapú szósszal is fogyasztják. Japánban a mai napig zöldteával vagy mecha teával szolgálják fel és tartósított gyömbért is adnak hozzá, amely segít az étel megemésztésében.

 

Azért ez akkor is nyers hal…

 

 

Valóban leggyakrabban nyers halakat és herkentyűket használnak fel a sushi elkészítéséhez, de ha megfelelően van elkészítve az étel, akkor minimalizálható az egészségügyi kockázat. Ám léteznek olyan fogások is, amik elkészítéséhez komoly szakértelem kell, ám ilyennel csak ritkán találkozni.

Talán ezek közül is a legérdekesebb a fugu hal húsából készült típus, amelyet magas tetrodoxin (erős idegméreg) tartalma miatt csak magasan képzett és a szükséges engedéllyel rendelkező séfek készíthetnek.

A sushi fogyasztása csak azoknak nem ajánlott, akik kimondottan érzékenyek a tenger gyümölcseire, más esetben viszont kifejezetten javasolt, hiszen alacsony zsír-, magas fehérje és vitamin tartalma miatt egészséges és kimondottan tápláló ételnek tartják. Bővelkedik kalciumban és Omega-3 zsírsavban, míg a hozzá használt nariban rengeteg ásványi anyagot találhatunk.

 

Akkor nekiállunk?

 

 

Szerencsére a tévhitekkel ellentétben az étel elkészítése nem igényel komoly konyhai jártasságot, inkább precízséget és türelmet.

Ha először készíted, érdemes egy komplett sushi szettet beszerezned, hiszen ebben egyben megtalálod a hozzávalókat (a halat és zöldségeket nem!) és a szükséges eszközöket (amiket később is használhatsz!), sőt részletes leírásokat is találsz bennük, így könnyen és gyorsan el tudod készíteni első sushidat.

 

Elkészítés

A rizst először át kell mosnod és le kell szűrnöd, hogy eltávolítsd róla a keményítőt, majd fel kell tenned főni nagyjából 3 pohár vízben. A főzés során nem szabad felemelni a fedőt, ezért célszerű üvegfedőt használnod, így látni fogod, mikor főtte el a vizet. Ezután hagyd pihenni 20-30 percet fedő alatt, majd ízlés szerint ízesítsd a rizst agave sziruppal, szójaszósszal, esteleg himalaja sóval.

Vágd fel csíkokra választott töltelékeidet, majd a bambusz alátétre tégy egy fóliát, így könnyebben tudod majd összetekerni a makit. Helyezd rá a nori lapot, majd bevizezett kézzel egyengesd el a rizst a lap tetején úgy, hogy a nori lap hosszanti részén hagysz egy ujjnyi sávot.

Egy csíkban jöhetnek a feltétek és a vaszabi, majd óvatosan és szorosan kezdheted feltekerni a makit, a bambusz segítségével. Az ujjnyi kihagyott részt nedvesítsd be, így könnyen meg tud tapadni a kész tekercs és nem fog szétesni a későbbieken.

Ezután már csak fel kell szeletelned egy éles és előre bevizezett késsel.

Tálald egy tányéron a kis és lapos hengereket, mellé pedig kis tálkákban szervírozz egy-egy adagot kedvenc szószaidból.

 

Ha már van gyakorlatod érdemes kísérletezned, így új és neked jobban tetsző variációkat hozhatsz létre, amihez minden szükséges hozzávalót megtalálsz (a halon kívül) a Fűszeráruház webáruházában!

 

Reméljük a cikk végére Te is kedvet kaptál a Felkelő Nap Országának leghíresebb ételéhez és szívesebben fogsz kipróbálni új ízeket, amelyek később akár kedvenceiddé is válhatnak!

Ha tetszett a cikk, olvasd tovább írásainkat az OP Story oldalán!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem