Blog

Mennyi tésztát főzzek magamnak - avagy a tésztafőzés rejtelmei

A tésztafőzés tudományának elsajátításához nem kell a Világ legjobb iskoláiba járni, ám mégis sokaknak fejtörést okoz, pontosan mennyi tésztát főzzenek egy vacsora vagy ebéd alkalmával. Érdemes odafigyelni erre a fontos mozzanatra, hiszen, ha nem megfelelő mennyiséget főzünk, könnyen pazarolhatunk és komoly kalória többletet is generálhatunk magunknak.

A Fűszeráruház segítségével megmutatjuk mekkora egy ember adagja és megtudhatod, hogyan lesz az egyszerű spagettiből „al dente” fogás.

 

Na de hogy is kell tésztát főzni?

 

 

Sokan ezt tartják a legegyszerűbb konyhai feladatnak, mégis kevés alkalommal sikerül igazán jóra a főtt tészta. Elsőként célszerű tisztázni a minőség kérdéskörét, hiszen lehetünk mi akármekkora tésztafőző bajnokok, ha az általunk vásárolt tészta rossz minőségű. Tehát ha igazán jó ételt szeretnél az asztalra tenni fontold meg a jobb minőségű tészták megvásárlását, így elégedettebb leszel a végeredménnyel.

Na de vissza a tésztafőzési fortélyokhoz. Ha teheted kezd azzal a procedúrát, hogy vízszűrő kancsóban leszűrsz annyi vizet, amennyiben a főzni kívánt mennyiséged szellősen és bőven ellepve tud megfőni (legtöbbször a tészta gyártója ezt az arányt feltünteti a csomagoláson, ám ez 4 fő adagja esetében nagyjából 6 liter vizet jelent). Így a víz kevésbé lesz kemény, ami gyorsabbá teszi a főzést, és selymesebbé teszi tésztád ízét.

Fontos, hogy a vizet a forrásban lévő állapotban sózd meg, mert a sós víz fizikai tulajdonságaiból kifolyólag lassabban forr fel.

A vízbe tehetsz egy pár csepp extra szűz olíva olajat, de hidd el nincs köze az olajnak az összeragadáshoz, csupán egy kis ízt nyerhetsz vele.

A főzési időt szintén a csomagoláson találod, legtöbbször egy -tól – ig számot keress (pl. 10-14 perc), aminek a közepén érheted tetten az ún. „al dente” állapotot, amikoris a tésztád tökéletesen főtt. Légy pontos, hiszen egy másfél perces csúszás a tökéletes állagú tésztádba kerülhet.

Amint elérted a kívánt főzési időt, azonnal szűrd le és tedd vissza az üres főzőedénybe és amilyen gyorsan csak lehet tálald! Erre azért van szükség, mert ha pihenni hagyod a tésztát az kissé össze fog esni és kisség ki is fog száradni, így macerásabb lesz vele dolgozni és a fogyasztása sem lesz túl gördülékeny.

Ha ezekkel tisztában vagy, akkor már csak egy kérdésre kell választ keresned: Mennyi tésztát főzzek?

 

Mennyi az annyi?

 

 

A legtöbbször legalább kétszer annyi tésztát főzünk, mint amennyire valójában szükségünk lenne. Ez nem csak felesleges kalóriatöbbletet okoz, de rendszerint az elsőre nem megevett tészta a hűtőben végzi, így elveszítve tökéletes állagát és ízét.

A legtöbb olasz séf és szakács a kb. 90 gramm/fő mennyiségre esküszik, természetesen egy gyerekek esetén nagyjából 45-60 gramm/fő-re csökken a kis ember életkorától függően.

Nyilván léteznek kissé nehézkesen megmérhető tésztafajták (spagetti, makaróni, lasagne stb.), amelyek lemérésére már nagyszerű eszközöket találtak ki, de nagyjából a második – harmadik kimérés után szemre is könnyen fog menni az adagolás.

 

 

Most, hogy birtokodba került minden tudás, nincs más dolgod, mint körülnézni a Fűszeráruház nagyszerű tésztái között, hogy rátalálhass kedvenc alapanyagodra!

 

Ha pedig hasznos és érdekes cikkeket olvasnál még, az OP Story cikkei is tetszeni fognak!

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.