Blog

Mely ételek/italok sárgítják leginkább fogainkat?

Fogainkra a legtöbbször büszkék vagyunk, hiszen mosolyunk sok mindent elárul rólunk, ám vannak esetek és személyek, akik ezt egyáltalán nem így gondolják. A legtöbbször utóbbihoz a rossz és elszíneződött fogak vezetnek, amelyek a rendszeres tisztítás és bizonyos ételek – italok kerülése mellett nagyszerű állapotban tarthatóak, kis odafigyeléssel.

A SzájPatika segítségével összeszedtük mely ételek, italok és szokások sárgítják leginkább fogainkat!

 

Kávé

 

 

A legelterjedtebb serkentő hatású ital, a kávé kulcsszerepet tölt be sok ember életében, ám azt kevesen tudják, hogy a kávéfogyasztásnak bizony vannak hátrányai is, amelyek között előkelő helyet foglal el a fogak elszínezése.

A foltosodás és a plakk képződés hatására a fogzománcon elszíneződések és felületi foltok jelennek meg, amelyek egy idő után a mindennapos fogmosással nem tüntethetőek el. E mellett nem szabad megfeledkezni a kellemetlen szájszagról sem, ami főként az éhgyomorra kávézókat érinti.

 

Tea

 

 

Aki nem kávézik, az legtöbbször az alacsonyabb koffeintartalmú teát választja, amely ízében és elkészítésében is eltér a kávétól, ám a fogakra gyakorolt hatása sajnos szinte teljesen megegyezik azzal.

Sőt bizonyos esetekben a teába kevert cukor és citrusok savas levei fokozzák a fogak elszíneződését és szuvasodását.

 

Édességek

 

 

Bizony a különféle édességek rendszeres fogyasztása komoly mértékben hozzájárul a fogak elszíneződéséhez, sőt a magas cukortartalom miatt hihetetlen módon rontják a fogak összetételét és akár komoly problémákhoz is vezethetnek.

 

Erdei gyümölcsök

 

 

A bogyós erdei gyümölcsök, mint az áfonya, a feketeribizli, a meggy vagy a cseresznye a bennük lévő magas koncentrációjú színezőanyagoknak köszönhetően erős színező hatással bírnak. Ez természetesen igaz fogainkra is, így, ha túl gyakran fogyasztjuk e bogyós gyümölcsöket, azok könnyedén jó pár árnyalatot sötétíthetnek fogainkon.

 

Kóla

 

 

Ami a legtöbb cukros üdítőre igaz, az a kólára duplán, hiszen a magas cukortartalma és savas jellege mellett nagyon gazdag a kromogénben is, így ez a kombináció nem csupán elszínezi a fogakat, hanem akár komoly szuvasodáshoz és fogkárosodáshoz is vezethet.

 

Vörösbor

 

 

Sokak kedvenc alkoholos itala bizony nem a fogak legjobb barátja. A vörösbor alapvetően is egy savas ital, ám a kólához hasonlóan magas kromogén tartalma van, sőt a benne található csersavak még gyorsabb és nagyobb mértékű lepedékképződést tesznek lehetővé.

 

Citrusos gyümölcslevek

 

 

A citrusos gyümölcslevek nagyon finomak és kellemes kisérői lehetnek sokféle ételnek. Van viszont egy kevésbé ismert funkciójuk is, amelyet fogaink nem vesznek jó néven, amit romboló hatásnak neveznek. A citrusokban található jellegzetes savak könnyedén képesek lebontani a fogzománcot, míg fogpuhító hatásuk miatt sárgás színűvé válhatnak fogaink. A magas cukortartalom miatt pedig gyakori fogyasztásuk fogszuvasodáshoz is vezethet.

 

Magas keményítőtartalmú feldolgozott élelmiszerek

 

 

Ez önmagában nem mondhat túl sokat, ám ha azt mondjuk ide tartoznak a chipsek, rágcsálni valók, a fehér kenyérfélék és bizonyos péksütemények, akkor máris közelebb kerültünk az igazsághoz. Az még hagyján, hogy magas cukor és színezék tartalmuk miatt elszínezik a fogakat, de rágás következtében keletkezett pici darabkák megrekednek a fogak barázdáiban és addig roncsolják a fogakat, amíg mechanikailag el nem távolítjuk őket.

 

Mit tehetünk az elszíneződés megelőzéséért?

 

 

Célszerű a már említett ételek és italok fogyasztásának csökkentése mellett odafigyelnünk a rendszeres és alapos fogmosásra. Használjuk ki a XXI. század minden hasznos vívmányát, ruházzunk be egy jó elektromos fogkefére és szájzuhanyra és használjunk fogorvosok által ajánlott fogkrémeket!

E mellett figyeljünk az esetleges tüneteinkre és ha elváltozást tapasztalunk, vagy fájdalmaink vannak keressük fel fogorvosunkat azonnal, ne halogassuk a vizsgálatot.

Minden szájhigiéniával kapcsolatos eszközt és kiegészítőt megtalálsz a SzájPatika webáruházában!

Ha pedig kíváncsi vagy további érdekes cikkekre, akkor nézz körül az OP Story oldalán!

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.