Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Hogyan védekezzünk a zaj okozta halláskárosodás ellen?

A zaj okozta halláskárosodás megellőzése nagyon fontos, mivel a hallószerv egyszer elveszett funkcióit nem lehet visszanyerni. Főleg a munkahelyi környezetekben rendkívül fontos, hiszen ott sok időt töltünk el. Hosszútávon ugyanis, igen negatív hatással lehet az egészségre és a teljesítményre is. Cikkemben szeretném bemutatni, hogy a hallásvédelemnek milyen eszközei, módszerei lehetnek. A halláskárosodás kiküszöböléséhez Partnercégünk, a zebrekm.hu weboldala ad segítséget, ahol beszerezheted ezeket a védelmi eszközöket. 

Ha a munkahelyünkön folyamatosan magas zajszintnek vagyunk kitéve, fontos, hogy megfelelő zajvédelmi felszerelést viseljünk. Ilyen eszközök lehetnek a különböző füldugók, fültokok, és ezek elektronikus változatai, és egyéb kiegészítő eszközök is, amelyek segítenek abban, hogy csökkentsék a hallott zaj mennyiségét. Amennyiben nem megoldható a zajszint csökkentése, elengedhetetlen ezen eszközök használata. A füldugóknak több változata is létezik, mint a zsinoros, pántos vagy egyszerű dugóként ismert. Anyagukban és felhasználhatóságukban is  eltérőek lehetnek. A puha habszivacsból készült füldugók könnyen alkalmazkodnak az egyéni fülformához. Általában olcsók és könnyen elérhetőek. A közepes és a magas frekvenciájú zajok, de még a környezeti hangok részleges érzékelése is kivédhető vele. A szilikon füldugók rugalmas és egyszerűen tisztitható anyagból készülnek. A fülbe jól illeszkednek, és a zajt hatékonyan kizárják. Néhány típus hőre lágyuló szilikonból készül, ami lehetővé teszi a dugó formázását a fülhöz igazodva. A speciálisan tervezett hegesztő füldugók a magas zajszint ellen készültek. Általában két részből állnak, egy külső füldugóból, amely csökkenti a külső zajokat, és egy belső részből, amely aktívan szűri ki a hegesztőgép által generált zajokat. Koncertekre zenei füldugót lehet használni, melyek képesek a hangnyomást csökkenteni, de mégis megtartják a hangok természetes minőségét és dinamikáját.  Természetesen léteznek még más jellegű megoldások  is. 

A másik ilyen védelmi eszköz, a fültok, amely ugyancsak hatékony módszer lehet. Ezek a speciálisan tervezett fülvédő berendezések, a fülre helyezve csökkentik a zaj okozta halláskárosodást. A fültokok célja, hogy csökkentsék a beérkező hangok hangnyomását és intenzítását. A külső héjuk általában merev, hangszigetelt anyagból készül, amely csökkenti a zaj behatolását. A belső részben puha, hangelnyelő anyag található, amely tovább csökkenti a zaj hatását. Kényelmesek és igen jól illeszkednek a fülhöz. Tisztításuk rendszeresen történjen. A fültokok zajcsökkentése a zajelnyelő képességüktől függ. Különböző típusok és kivitelek léteznek, amelyek eltérő zajcsökkentési értékeket nyújtanak. A kötelező zajcsökkentési szint a fültokok és füldugók esetében a munkavédelmi előírásoktól és a helyi szabályozásoktól függ. A különböző országokban és iparágakban, eltérő zajvédelmi követelmények lehetnek érvényben. Magyarországon belül, a rendelet szerint, a munkahelyi zajszintre vonatkozó követelmény, hogy a napi zajterhelés átlagos szintje, nem haladhatja meg a 85dB értéket. Ha ezt az értéket elérné a zajszint, maximálisan ebben a környezetben 8 órát tartózkódhat a dolgozó. A munkáltatók kötelesek betartani az előírt szabályokat. Tudnunk kell, hogy a füldugók és fültokok, mely utóbbi  elérhető elektronikus változatban is, a  választása és használata a személyes preferenciától függ. Mindig fontos hogy megfelelően illeszkedjenek és a gyártó utasításait betartva használjuk őket.

Védekezzünk hát kellő képpen, hogy megvédjük egészségünket!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem