Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Hogyan válasszunk megfelelő gravel kerékpárt?

A bicajozás szerelmesei körében egyre jobban népszerűvé válik a gravel kerékpár. Tervezésénél az egyik fő lényeges szempontja volt, hogy olyan legyen, mely több típust is ki tud váltani. Így hát létre hozták a gravel modellt, mely hamar sikert aratott a vásárlók körében. Szuper gyors az aszfaltos országút őrültjeinek, a hegyen-völgyön száguldozó bicajosok földesúti döngetője, mely egy igen strapabíró találmányként született meg. A berguson.hu weboldalán, több  gyártócégi modell közül válogathatunk. De lássuk csak, mitől gravel a gravel?

Először is sokkal kényelmesebb lett a geometriája, melynek alapja volt egy előzően piacon lévő bicaj változata. Magasabbra került a vázprofil, nagyobb lett a stack és rövidebb a felsőcsöve. Így hát a hagyományos országútinál jóval kényelmesebb modell jött létre és mivel jobb lett a pozíció, még több embert nyertek meg vele. A terephez erősebb felnit és rücskösebb, vastagabb gumit hoztak létre. Mivel az első és a hátsó villát is áttervezték, így helyet adtak a vastagabb gumiknak is. A csomagszállításra is gondoltak, amikor megtervezték. Kormánya megmaradt az eredeti koskormány típusnál, mivel ennek a legtöbb a fogási módja. Legnagyobb átalakításon a hajtásrendszere ment keresztül, éppen ezért nem is mindegy mire szeretnéd használni a gravel kerékpárodat.

Például az országúthoz, elég széles  áttételtartomány kell, a meredekebb utak miatt és a gyorsabb bicajozáshoz, ami miatt elől minnél több, hátul pedig minnél kevesebb fogat tartalmazó tárcsa szükséges. Viszont a hegyi pedálozáshoz, pontosan fordított a helyzet. Nagy alap feltétele, hogy az országúti menetek alkalmával, ne legyen nagy ugrás a váltások között, mivel ilyen utakon a gyors hajtásoknál fontos a finom váltó és a precíz, pontos áttételtartomány beállítás is, méghozzá a lábizomzat érdekében. A hegyi kerékpározásnál viszont pont a kisebb áttételtartományra van szükség, mivel az MTB bicajokat pontosan a hegyi, erdei utakra tervezték, ahol a durvább terepeken általában felfelé kell tekerni. Ide persze nem kell a nagyobb sebesség, de a nyomaték nől. Tehát a lassabb haladás miatt, a finomabb váltásnál, jóval fontosabb az áttételtartomány nagysága.  

Hogy mi alapján válaszd ki magadnak a gravel típusú kerékpárod, az attól függ, hogy milyen utakon szeretnéd leginkább használni. A 2 féle rendszer közül az 1x-es hajtás annak ajánlott inkább, aki leváltotta MTB bicaját a gravelre, és köves erdei utakon szeret tekerni, de néha szeretne gyorsabban is száguldani a durvább utakon. Aki pedig az országuti modellt cserélte a gravelre, de néha szeretne durvább, földesuton is haladni, válassza a 2x-es hajtás rendszerűt. Abban az esetben, ha pedig a bikepacking a cél, bármelyik hajtású megfelelő a két rendszer közül. Azért ha a hegyek között nagy csomagokat cipelnél, inkább a 2x hajtás mellett érdemes dönteni. 

Tehát a GRAVEL kerékpár vásárlás előtt érdemes komolyan átgondolni, hol szeretnéd használni, mert az átalakítása nagyon sokba kerülhet! 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem