Blog

Hogyan tisztít egy fogkrém?

A fogápolás természetes alappillére mindennapos higiéniánknak, amely nem mehetne végbe olyan magas hatékonysággal a fogkrémek használata nélkül. A fogkrém összetételével kapcsolatban nincsenek nagy kérdések, ám a gyakorlati alkalmazás során történő tisztító hatás kilétét kisebb homály fedi.

A Patikatárs segítségével ezt a ködös részletet próbáljuk meg tisztázni.

 

Miért kell fogkrémet használnunk?

 

 

Az 1800-as évek derekáig nem igazán létezett fogkrém, az emberek nagy része egyszerű, pár összetevőből álló fogport használt fogmosáskor. E porok összetétele egyszerűségük ellenére viszonylag hatékony volt, ám ízük és állaguk miatt sokan óckodtak a fogmosástól, aminek persze hamar meglett az eredménye.

A fogkrémre elsősorban az íz és az állag miatt volt szükség, ezt bizonyítja a feltalálás utáni láncreakció is, hiszen a megjelenés után robbanás szerűen terjedt el a világ minden pontján a „csodaszer”.

Alapesetben akár fogporról, akár fogkrémről beszélünk a használat lényege a tisztítás és a zománcépség fenntartása, erre szolgálnak a bennük megtalálható összeevők, mint a mészkőpor, az őrölt korall vagy a különféle ásványi anyagok.

 

Miből áll egy modern fogkrém?

 

 

A tisztító hatás megértéséhez nem árt, ha összetettebb képet kapunk az összetevőkről, amelyek lehetővé teszik a megfelelő tisztítóhatást. A már említett mészkő por és ásványi agyagok szinte minden fogkrém bázis alapanyagaként funkcionálnak, ám e mellett számos állagot-, ízt-, illatot- és habzást szabályzó összetevő is fellelhető bennük. Ilyen például a tengeri moszatok egy kivonata, amely segít a fogfelület tisztításában és fényének megőrzésében, de a különböző illóolajok például remek ízt és illatot biztosítanak kedvenc fogápolási kiegészítőnknek.

A fogzománc erősítéséért a különféle fluorvegyületek felelnek, míg az állagmegőrzés szerepét legtöbbször a glicerin tölti be. Persze a komolyabb fogkrémekben rendre találkozhatunk gyógynövények kivonataival, kősóval és zselésített szájvízzel is, de nem ritka a feketekőszén és az extra fehérítő összetevő sem.

 

Hogyan segít a fogkrém a tisztításban?

 

 

A fogkrém egyfajta felületaktív anyagként funkcionál fogmosás közben, amely egyszerre segít a nehezebb részekről kihordani a szennyeződéseket és biztosít megfelelő kenést a folyamathoz, így segítve a fogkefe siklását.

Az előbb említett összetevők persze azonnal kölcsönhatásba lépnek a szánkban jelen lévő rossz baktériumokkal is, amelyeket hatékonyan képesek elpusztítani. A zselésítő összetevőknek és a fogkrémben rejlő olajoknak és víznek köszönhetően mosás közben hidratáljuk is ínyünket és szájpadlásunkat, míg a dörzsöléssel stimuláljuk idegvégződéseinket, amely számos kutatás szerint pozitív hatást fejt ki az ember pszichikai állapotára.

 

Meddig kell fogat mosnom fogkrémmel fogaim megfelelő védelméért?

 

 

Ha már a fogkrém kérdéskörét kiveséztük érdemes pár mondatban beszélni a többi körülményről is, hiszen egy jó fogkrém nem elegendő a megfelelő tisztításhoz.

Célszerű jó minőségű elektromos- vagy ultrahangos fogkefét választanunk, hiszen ezek hatékonysága messze jobbnak minősül a sima, manuális fogkefével szemben. A fogmosás idejét persze szabályozza milyen fogkefével mosunk fogat, ám a lélektani határ valahol 3 és 5 perc között húzódik.

A már említett ultrahangos fogkefe esetében ez az idő akár rövidebb is lehet, ráadásul a túlnyomásos dörzsöléstől sem kell félnünk, hiszen az ultrahang megteszi helyettünk, amit kell. E fogkeféhez viszont speciális mikrobuborékos fogkrémre lesz szükségünk, ahogy azt korábbi cikkünkben már említettük, amely segítségével apró buborékok millió segítségével egészen elképesztő tisztító hatást érhetünk még a legeldugottabb zugokban is.

 

Ha igazán kiváló fogkefére és fogkrémre vágysz, keresd fel a Patikatárs webáruházát, ahol szenzációs képességekkel rendelkező ultrahangos fogkefe mellett többféle mikrobuborékos fogkrémet is találsz!

Ha pedig olvasnál még valami érdekeset, kukkants rá az OP Story blog oldalára!

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.