Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Hogyan ellenőrizzük a sebességváltóolajat?

Autónk épségének megőrzése éppen olyan fontos feladatunk, mint egészségünk védelme. A kötelező szervizek, a gumik, abroncsok megóvása mellett, a motor és sebességváltó megfelelő védelme, és karbantartása is fontos feladatunk. Az autó rendszeres gondozása által hosszabb élettartama lesz, és kevesebb problémát fog okozni. Minden autósnak, aki napi szinten használja járművét, rendszeresen nyomon kell követnie az üzemi folyadékok szintjét és állapotát, valamint a fő alkatrészek állapotát. A legfontosabb teendő természetesen az olajcsere, amely nem csak a motorolaj cserét jelenti, hanem a sebességváltóban található olajat is rendszeresen ellenőrizni, majd cserélni kell. Cikkünkben az olajshop.hu webshopjának segítségével mutatjuk be, hogy hogyan ellenőrizzük rendszeresen az olajszintet, és szükség esetén, hogyan cseréljük. 

A sebességváltóban az olaj nagyon fontos feladatokat lát el. A sebesség váltóhoz kapcsolódó elemeket kenéssel látja el, s eltávolítja róluk a szennyeződéseket, valamint a kopásból származó anyagokat is. A váltóhoz kapcsolódó elemeket jelentősen hűti is, illetve tompítja magát a sebesség váltást is. Védelmet nyújt a korrózióval szemben is, tisztán tartja az elemeket. Hasonlóan, mint a motorolajoknál, úgy a sebességváltó olajak esetében is a gyártó által előírt típust kell választanunk, teljes mértékig igazodjon az autók típusához. 

Milyen tüneteket tapasztalhatunk autónkon, ha cserélni kell az olajat? 

Sebességváltás következtében, ha szokatlan, korábban nem hallott hangokat, rezgéseket tapasztalunk, akkor szerezzük be a megfelelő olajat a cseréhez. Tapasztalhatunk még, különösen a hideg téli hónapokban sebességváltási nehézségeket, amikor a hideg autóban nagyon nehézkessé válik a váltás. Gyanakodhatunk cserélés időre, ha a sebességváltás késik, késleltetve vált, különböző rezgéseket is tapasztalhatunk. Az automata sebességváltó esetében szokatlan fel-le váltást jelez, amikor nem lenne szükség rá, továbbá az autók dinamikáján tapasztalhatunk eltérést az automatás járművek esetében.  Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk váltás közben, érdemes felkeresni az autószerelőt, vagy ha bátrak és elhivatottak vagyunk, akkor ellenőrizzük a váltóolaj szintjét magunk. 

Hogyan ellenőrizzük a váltóolaj szintet? 

A legelső lépés, hogy az olajszint méréséhez szükséges szerszámokat készítsük elő. Szükségünk lesz egy csavarkulcsra, WD-40 spray-re, egy fém kefére, tiszta, szennyeződésmentes rongyra, és papírtörlőre. Cserélés esetén, természetesen a kompatibilis sebességváltó olajra is szükségünk lesz. A pontos olaj típus a gépkocsihoz kapott használati útmutatóban pontosan le van írva, bevásárlás előtt feltétlenül olvassuk el, vagy szerelő szakember segítségét kérjük bizonytalanság esetén. Az autóval álljunk rá a szerelőaknára, vagy ha található otthonunkban, akkor autólift segítségével emeljük fel járművünket. Ha nem rendelkezünk ilyen eszközzel, akkor egyszerűbb alternatíva, ha levesszük a bal első kereket, természetesen első kerék meghajtású autók esetében, s így könnyen hozzáférünk a sebességváltó házán található ellenőrző ablakhoz. 

Amennyiben hozzáférünk autónk aljához, akkor következő lépésként húzzuk be a kéziféket, hogy ne guruljon el az autó. A motor leállítása után célszerű várni egy kis időt, hogy az olaj le csöpögjön az olajleeresztő tálcába. Ezt követően egy fémkefe segítségével a szűrőkupakot, valamint az azt körülvevő területet alaposan tisztítsuk meg. A fém kefés tisztítást követően, egy teljesen tiszta, steril ruhával töröljük újra át, ezzel megakadályozzuk a szennyeződések bejutását az autó belsejébe. Csavarkulcs segítségével csavarjuk le a nyílászáró kupakot, ha nagyon szorulna, akkor bátran használjunk WD-40 sprayt a könnyed lazításhoz. Majd következik az olajszint ellenőrzése, az olaj akkor elegendő, ha eléri a tartályban az alsó nyílás szélét. Amennyiben kevesebb van benne, akkor egy tiszta fecskendő segítségével könnyen fel lehet tölteni újra. A legvégén a sebesség házon található olaj csíkokat is le kell törölni papírtörlő segítségével. Következhet a zárókupak vissza csavarása, majd az egységek összeszerelése, a megfelelő helyükre. 

Mikor érdemes cserélni az olajat?

Természetesen a kellemetlen sebesség váltóhoz kapcsolódó tünetek esetén azonnal célszerű. Azonban a manuális váltós autók esetében 80-100.000 km megtételét követően, vagy 5 évenként ajánlott. Ám vannak olyan vezetési helyzetek, stílusok, amelyek mellett feltétlenül gyakran érdemes. Ilyen az agresszív, intenzív vezetési stílus, ha sűrűn megyünk csúszós felületen, ahol túlságosan sokáig pörögnek ki a kerekek. Ha rendszeresen, sokat közlekedünk nagyon meleg időjárásban forgalmi dugóban, különösen nyáron a fővárosban. ha kezdő sofőrként nem megfelelően használjuk még a sebességváltást. Ezekben az esetekben érdemes többször ellenőrizni, és sűrűbben cserélni. 

Hogyan lássunk neki a cserének? 

Az olajszint ellenőrzés alkalmával teljes képet kaphatunk arról, hogy mennyi olaj található a sebességváltóban, és esetleg mennyi olajra lehet szükségünk a cseréhez. Érdemes csere előtt szintén átolvasni az autó kézi könyvét, ugyanis nagyszerűen és pontosan leírja az adagot, amelyet a cseréhez biztosítani kell. A csere műveletéhez szükségünk lesz egy váltó olaj tálca tömítéshez, vagy tömítő gyűrűre, illetve egy leeresztő dugóra, és egy olyan üres nagyobb méretű tartályra, amely lehetővé teszi az elhasznált olaj leeresztését. Szükség lesz még egy tölcsérre, csőre, fecskendőre és tiszta ruhára, valamint csavar kulcsra, amelyek segítségével a rögzítő csavarokat könnyedén el tudjuk távolítani, majd a művelet vége után vissza csavarni. A cserét megelőzően célszerű autózni 10-15 km-en, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletre melegedjen, így kevésbé lesz viszkózus, ennek köszönhetően sokkal könnyebbé válik leeresztése. Autónkat vagy vigyük szerelő akna fölé, vagy helyezzük rámpára/autós liftre, a kézifék behúzása, vagy a kerekek rögzítése ékek segítségével javasoltak. Távolítsuk el a védő lemezt, majd helyezzük oda a tálat az olajteknő alá, ahova bele tudjuk engedni a használt olajat. Csavarjuk le az olajteknő rögzítőit, vagy a dugót, majd engedjük, hogy kifollyon a tálba az olaj. A fémtisztító segítségével tisztítsuk meg a dugó környékét, hogy ne kerüljenek a belsejébe a szennyeződések. Távolítsuk el megfelelően az olaj tálcát, majd oldószer segítségével távolítsuk el a régi tömítéseket, és annak helyeit tisztítsuk meg. Amennyiben ezzel is megvagyunk, akkor szereljük be az új tömítést, majd vissza lehet rakni a helyére az olajteknőt is. Dugós autók esetében, tömítőgyűrűjét feltétlenül cseréljük ki a tömítőgyűrűt, majd zárjuk le újra. Egy tömlő és tölcsér segítségével töltsük be a megfelelő típusú, és mennyiségű olajat a légtelenítő nyíláson keresztül. Természetesen egy fecskendő segítségével is be tölthetjük az ellenőrző nyíláson keresztül. 

Ha mindig pontosan figyelemmel követjük az olajszintet, és rendszeresen cseréljük a javasolt időtartamban, akkor autónk élete jelentősen meghosszabbodik, hosszú évekig tudhatjuk épségben. A sebességváltó olaj cseréhez szükséges olajért, és minden szükséges felszerelésért látogass el az olajshop.hu webshopjában, ahol széles választékban, mindőségi termékek közül választhatsz. 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem