Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Ezekre lesz szükséged az otthoni pálinkafőzéshez

Hazánkban a fiatal és az idősebb korosztály körében is közkedvelt ital a pálinka, de mégis kevesen tudjuk a jó pálinka elkészítésének módját. Sokan közülünk már kóstolták Pista bácsi kerítésszaggató pálinkáját falunapon, hétvégi házibulin vagy épp disznóvágás alkalmából. Ugyan akkor senki nem merte megkérdezni tőle, hogyan is kell elkészíteni. Sokáig törvénybe is ütközött az otthoni pálinkafőzés, így az ital ugyan ütős, de silányabb változataival találkozhattál vidéken. Hála a 2010-es törvénymódosításnak, mindenki szabadon, adómentesen állíthat elő minőségi házi pálinkát. Ez annyit jelent, hogy egy évben 86 litert 50 fokos páleszt vígan lefőzhetsz otthon gond nélkül.

hazaipalinka_palinka

Hogy milyen folyamatokon kell átesni a gyümölcsnek? Milyen eszközökre lesz szükséged, ha te magad is szeretnél otthon pálinkát készíteni? A Hazaipálinka Webáruház segítségével összeszedtük neked az eszközöket, amelyek segítségével Te lehetsz a környék legjobb pálinkafőző mestere és a tökéletes nedű elkészítése nem fog gondot okozni.

Készítés és eszközök

„A jó pálinka alapja a jó cefre” tartja a mondás, ezért érdemes mindig az érett és egészséges friss gyümölcsből készíteni. Mivel a pálinkában szeretnénk érezni a gyümölcs ízét és illatát, annak minősége nem elhanyagolható, így a fa alatt lévő rothadt, kukacos, félig már erjedésnek indult vagy éretlen gyümölcs bizony nem jó választás.

hazaipalinka_gyumolcs

Egészséges, érett gyümölcsből készíts cefrét. A gyümölcs megmosása és magozása (fontos lépés a csonthéjasoknál, mert a magjukban található cián, mérgező) után, helyezd egy tiszta cefréző hordóba, és zúzd össze.

Most következik a hókuszpókusz, mert az élelmiszeripar vívmányait fogjuk segítségül hívni, hogy gyümölcs minden egyes cukormolekuláját átalakítsuk alkohollá, de emellett megőrizzük az adott gyümölcsre jellemző ízeket, aromákat és illatokat.

Mindehhez csak annyit kell tenni, hogy pektinbontót, megfelelő fajélesztőt, tápanyagot és a cefre penészesedése vagy ecetesedése ellen borkősavat adagolunk a hordóban lévő összezúzott gyümölcsünkhöz. Ezzel az úgynevezett irányított erjesztéssel nem több, mint 10-14 nap alatt tökéletesen kierjed, alkoholban és zamatokban gazdag főzhető cefrét kapunk.

Ha ez jól sikerült, akkor már majdnem zsebünkben tudhatjuk a jövőbeni pálinkák kóstolásakor nekünk járó elismeréseket.

A pálinka készítésének következő fontos feladata a lepárlás lesz, ami két különálló desztillációs folyamatot foglal magába. A lepárláshoz azonban meg kell találnod a legmegfelelőbb főzőedényt.

 hazaipalinka_

Fontos, hogy a készülék megfelelő mennyiségű és minőségű rézből készült alkatrészből legyen, hogy igazán tiszta, finom házi pálinkát tudj készíteni. A réz katalizátorként elősegíti az aromaanyagok elpárolgását, az ionjai pedig megkötik a káros összetevőket, ennek következtében kapsz tiszta párlatot. A réz ionok a pálinka érlelése alatt is fontos szerepet játszanak az eszencia megalkotásában. Másik szempont, amire érdemes odafigyelned az az edény fala. Odaégés ellen a legbiztosabb választás a dupla falú készülék, ahol a két fal között találhatunk hőközlő olajat, ami megakadályozza a lekozmálást.

Ha a dupla falú készülék esetleg nem szimpatikus, akkor választhatsz a szimpla falú pálinkafőzők közül, melyben a cefre lekozmálhat, ha nem vagy elég figyelmes és túl nagy lángon főzöl. De a dinamikus főzésről még sem kell lemondanod, ha a szimpla falú pálinkafőzők közül választasz, hiszen vannak eszközök és megoldások ebben az esetben is. Ezeknél a típusoknál alkalmazhatsz réz szűrő rácsot, keverő szerkezetet vagy cefrekosarat, hogy elkerüld a leégést és a kellemetlen utóízt.

A komfortosabb és kézben tartható főzéshez számtalan kiegészítőt találhatsz még. Ezek közül a legfontosabb a kupolába beépített hőmérő, melynek segítségével nyomon követheted és pontosabban szabályozhatod a cefre melegedését.

Ha megtaláltad a neked legjobb pálinkafőzőt és tartozékokat, indulhat a kétlépcsős desztillálás!

Az első lepárlásnál nincs semmi más dolgod, mint a kierjedt cefréből kidesztillálsz, vagyis elpárologtatsz minden illékony anyagot. A készülékedet használhatod gáztűzhelyen, gázégővel vagy indukciós tűzhelyen, rezsón, de adott esetben a fatüzelés is szóba jöhet. Egyetlen dologra kell figyelned, hogy minden hasznos anyag, úgymint alkohol, aromák, illatok kinyerésre kerüljenek. Az első főzés kézzelfogható eredményét alszesznek hívjuk.

A második főzésnél már egy kicsit összetettebb lesz a feladatod, az elő-, közép- és utópárlatot kell majd jól elkülönítened, de aggodalomra semmi ok, hiszen segítségedre lesz majd egy fokoló és a szaglásod.

A finomítás, vagyis a második főzés folyamatában a kitisztított készülékbe betöltjük az alszeszt és azt fogjuk főzni. Az elsőként megjelenő lekondenzált párlat acetonos, hígítós szagú lesz, akár zavaros és színes folyadék az előpárlati rész, amely a pálinkába nem való részeket, aldehideket és legfőképpen az egészségre káros metilakoholt fogja tartalmazni. Ettől szigorúan meg kell válni, nem kerülhet a pálinkába, bármennyire is csábító a nagyon magas akár 80° % v/v meghaladó alkoholtartalom.

A lepárlási folyamat tovább haladtával a kicsöpögő párlat illata egyre kellemesebbé, gyümölcsösebbé válik, ez már a középpárlati részre jellemző, az alkohol tartalom csökkenő szintjével együtt. A folyamatos alkoholfokolás és illatolás segítségével kell majd megállítanunk, hogy meddig tart a középpárlati rész és hol kezdődik az utópárlati rész.

Általánosságban elmondható, hogy a középpárlat, amely a pálinka gerincét adja maximum 50-45° % v/v alkohol foknál véget ér. Az utána kifolyó párlat már kellemetlen savanykás ízt illetve opálosodást okozhat a pálinkában.

A kiváló, még gyümölcsösebb és alkoholban nagyobb koncentrációt tartalmazó pálinka elkészítéséhez a második lefőzés során nagyon jó szolgálatot tesznek a párlattisztítók illetve nagyobb méretű pálinkafőzők esetén a finomító lencsék.

 hazaipalinka

A főzés befejeztével sajnos még nem érdemes a párlatodat kóstolgatni, mert kissé még nyers, karcos és roppant erős lesz. De ha már eddig mindent jól csináltál ne rontsd el az eredményt, hanem ahogy a mondás is tartja, türelem, pálinkát terem! Akárhogy is próbára tesz ez az idő, érdemes kivárnod, mert a végére egy egészen más minőségű, sokkal értékesebb és élvezetesebb italt kapsz! Tedd el a tömény és kissé még nyers éretlen pálinkádat pihentetni 2-3 hónapig sötét, zárt üvegbe, hogy a gyümölcsösség az idő előrehaladtával kiteljesedjék. Csak a pihentetés után érdemes nagyon jó minőségű, ásványi anyagokban ritka vízzel beállítani a fogyasztási alkohol tartalmat, amihez javasoljuk használni az  alkohol fokoló refraktométert. Most, hogy ezzel is kész vagy lehet palackozni, felcímkézni, fogyasztani! És ugye tudod, hogy kell a pálinkát fogyasztani? Tulipán formájú pohárból, szobahőmérsékleten! Felejtsd el a snapszos poharat és a behűtött verziót, mert a pálinka nem Uzo! Csak ilyen pohárban bomlik ki a gyümölcs illata és válik a pálinka igazi gasztro élménnyé!

Van még egy tippünk! Ha igazi különlegességre vágysz, akkor pihentetés helyett fahordóban is érlelheted néhány hónapig a tömény pálinkádat, de nem elvetendő megoldás a friss gyümölcsön vagy aszalt gyümölcsön történő ágyazás sem.

Ha kedvet kaptál a pálinkafőzéshez, és a rokonságot szeretnéd megörvendeztetni az aromás és kellemes házi készítménnyel, akkor keresd fel a Hazaipálinka Webáruházat, ahol megtalálhatod a számodra megfelelő eszközöket az otthoni pálinkafőzéshez. Az oldalon található kalkulátor segítségével egyénre szabottan és pénztárcádhoz mérten tudod kiválasztani a neked való pálinkafőzőt és megtalálsz minden kelléket, szakirodalmat és tanácsadásra is számíthatsz.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem