Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Csincsilla tartása és gondozása!

Ez a nagyon aranyos, nagyon puha és cuki kisállat extrém puha bundájával, hosszú füleivel és szőrös farkincájával pillanatok alatt belopja magát az emberek szívébe. A csincsillák Dél-Amerikából származnak, eredetileg a dél-amerikai andok hegységein valamint fennsík részein éltek, mielőtt Európában kezdték volna tenyészteni őket. Ezek az apró kedves állatok akár 15 évig is el élhetnek, ezért tartásuk hosszútávú elköteleződést igényel. Ha úgy érzed, hogy szeretnéd családodat bővíteni egy csincsillával, akkor cikkünk most neked szól. Az allatijoaruhaz.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni a csincsilla tartás csínját-bínját. 

Mielőtt csincsilla tartásra adjuk a fejünket, célszerű először ellenőrizni otthonunkat, hogy rendelkezik-e elegendő, nagyméretű szabad területtel a lakáson belül, ahol lakóhelye, a ketrec kényelmesen elfér. Mivel ezek a rendkívül cuki kis állatok leginkább éjszaka aktívak, ezért lakóhelyüket lehetőség szerint ne a hálószobába, gyerekszobába helyezzük el, hanem inkább a nappaliba költöztessük őket. A meleget és hideget jól viselik, inkább a huzatra és a közvetlen napfényre érzékenyek, ezért ablak környékére, valamint ajtó közelében, ahol huzatot kapnak nem ajánlatos a ketrecet elhelyezni. A legideálisabb hőmérséklet számukra az állandó 15-20 fok, lehetőség kerüljük a magas pára tartalmat is a lakásban. Ha csincsilla tartásba vágunk, akkor célszerű egyszerre két állatot be költöztetni, ugyanis egyedül nagyon magányos, boldogtalan kisállatok lesznek. Mivel ezeknek az apró állatoknak nagyon nagy a mozgásigényük, ezért olyan nagy térre lesz szükségük, ahol bőven mozoghatnak, főleg éjjellente. Két állatnak legalább 150 cm magas, valamint 80x60 cm alapterületű ketrecre lesz szükségük. Kiegészítésként a ketrecbe feltétlenül rakjunk számukra futókorongot, melyek nem csak nagyon halkak, de gerincüket is teljesen megvédi. Továbbá érdemes a lakásban elkülöníteni számukra egy olyan nagyobb, kábel biztos területet, ahol 30-60 perc alatt biztonságban ki szaladhatják magukat. Természetüket illetően éjszakai állatok, és rendkívül félénkek, sok időt és türelmet igényelnek, és rendkívül sok törődést, figyelmet. 

A ketrecet megfelelően kell berendezni, biztosítsunk számukra olyan fa házat, vagy alvó házikót, ahol mind a két állat kényelmesen elfér, ahol nyugodtan elbújva tudnak pihenni. Megfelelő mozgásuk és szórakozásuk érdekében feltétlenül helyezzünk el a ketrecben csincsilláknak való játékokat is. Mivel nagyon szeretnek éjszaka mászni, és játszani, ezért előnyös lehet a több emeletes, magas ketrec, ahova lógó pihenő ágyakat is helyezzünk, ahol kényelmesen pihenhetnek. Biztosítsunk nekik polár alvóhelyet, valamint logó textil függőágyat is. Ketrecüket nagyon világos szobában helyezzük el, közvetlen napfény ne érje. Naponta legalább 10 órán keresztül érje lakóhelyüket természetes napfény, reggel 8 és este 9-10 közt. Arra figyeljünk, hogy ragadozó állatokat ne tartsunk a lakásba rajtuk kívül, mivel nagyon félénk állatok, ezért betegségbe stresszelik magukat a szoba kutyától esetleg macskától. A nyuszi és tengerimalac sem ideális társak számára, tilos őket egy ketrecben tartani, de még egy szobában sem javasolt. A csincsillák csak egymással lesznek kompatibilisek. A ketrecbe helyezzünk rengeteg ágat és gallyat, nem csak búvóhelyként funkcionál, hanem a rágcsálásban, fogaik koptatásában is óriási szerepük van. A csincsillák nagyon szeretnek fürdeni a homokban, amely bundájának a tisztántartását valamint a stresszoldásban segíti őket. Célszerű fürdetőt valamint fürdető homokot is beszerezni számukra. 

A csincsillák különösen tiszta állatoknak számítanak, ezért nem kell attól félni, hogy kellemetlen szagokat okoznak a lakásban. A ketrecet nem szükséges alommal kirakni, ugyanis ezek az aranyos állatok, rendkívül könnyen szoktathatók sarok wc-re. Ebbe a wc-be helyezzünk lehetőség szerint carefresh almot, vagy kenderszőnyeget, sőt kerülhet bele papír alom, valamint forgács is. 

Étrendjüket illetően biztosítsunk nekik magas rost, és fehérjetartalmú, de alacsony nedvességtartalmú és alacsony zsírtartalmú étrendet. A nem megfelelő táplálás különböző egészségügyi problémákhoz, betegségek kialakulásához, rosszabb esetben várható hosszú életkorának csökkenéséhez vezethet. Kifejezetten csincsillák számára gyártott tápokkal tápláljuk nap, mint nap. Alapvető eledele a friss széna, aminek mindig lennie kell a ketrecében. Mindig friss, jó minőségű szénával lássuk el, ne hagyjuk kiszáradni. A kis rágcsálón étlapján feltétlenül szerepeljen zöld takarmány, gyógynövény kiegészítésként, amelyekkel saját lakóhelyén is táplálkozna. Mivel emésztőrendszere rendkívül érzékeny ezért a zöld takarmányokhoz lassan és fokozatosan szoktassuk hozzá. Tilos etetni őket földimogyoróval, napraforgó maggal, mivel ezeknek nagyon magas a zsírtartalma, ne adjunk nekik nyers zöldséget, és gyümölcsöt sem. A száraz eledelnél, valamint a csincsillák számára kifejlesztett pellettnél nagyon fontos minőségi termékeket választani, amelyek nem tartalmaznak káros adalékanyagokat, mint a cukor, színezékek, nyers zöldség, gyümölcs. 

A víz szintén létfontosságú eleme. Kisállatunk számára mindig biztosítsunk friss ivóvizet, megfelelő itatóban.  Ahhoz, hogy elkerüljük a fogkövesedést vagy a gyors fognövekedést, mindig legyen a ketrecében rágójáték, rágó fa. Azonkívül érdemes figyelemmel követni rendszeresen fogazatának állapotát, s bármilyen apró elváltozás esetén is felkeresni az állatorvost. 

Amennyiben csincsilla nevelésre, gondozásra vállalkoznál, látogass el az allatijoaruhaz.hu webshopjába és szerezz be minden szükséges felszerelést, megfelelő, prémium minőségű táplálékot, még az új kisállat érkezése előtt. 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem