Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

Az akkumulátorok megfelelő töltése

Az akkumulátorok mindennapi életünk elengedhetetlen részei. Okostelefonok, laptopok, elektromos autók, elektromos biciklik – ezért a lítium-ion akkumulátorok hatalmas teret nyertek az életünkben, és napról napra egyre nagyobb szerepet töltenek be. Azonban ahhoz, hogy ezek az eszközök hosszú ideig megfelelően működjenek, fontos a megfelelő töltés is. A túltöltés, alultöltés, vagy a nem megfelelő töltési idő ugyanis jelentősen rövidítheti az akkumulátor élettartamát. Cikkünkben az akkuforras.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni nektek, hogy hogyan kell helyesen tölteni az akkumulátorokat.

Az a tény, hogy ma már szinte minden elektromos eszközünk működését lítium-ion akkumulátorok biztosítják, nem véletlen. Ugyanis ezek az akkumulátorok hosszabb élettartamot, nagyobb energiasűrűséget és kisebb súlyt kínálnak a hagyományos nikkel-kadmium vagy nikkel-metál-hidrid változatokhoz képest. Azonban a lítium-ion akkumulátorok megfelelő töltésének biztosítása kulcsfontosságú, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőlük. A felhasználók körében a legnagyobb aggodalmat a töltési idők jelentik, különösen a gyakran használt eszközök, mint az okostelefon, laptop esetében. A lítium-ion akkumulátorok töltési ideje tipikusan 1-3 óra között változik, attól függően, hogy milyen akkumulátortöltő eszközt használunk.

Ebben a gyors tempójú, technológiai világban, ahol szinte minden eszközünk akkumulátorral működik, az energiatakarékosság és a gyors töltés kulcsfontosságú. Felgyorsult világunkban életünket a munkahelyen, s otthon is jelentősen egyszerűsítik az elektromos vezeték nélküli eszközeink, mint az egér, billenytűzet, akár még otthon a kontroller xbox játékunkhoz, vagy éppen a fényképező, amivel oly szívesen fotózunk szabadidőnkben, vagy utazás során. Ezek a nagyszerű életünket megkönnyítő eszközök nemcsak segítségünkre vannak, hanem az elemet, amivel működnek pillanatok alatt falják belőle az energiát. Ilyen esetekben lehet nagyszerű választás számunkra a Li-ion akkumulátor, amely hosszabb élettartamot, és jóval hosszabb akkumulátor töltési időt biztosít mindennapi eszközeink számára. Ezeket az akkumulátorokat hosszú időn át lehet használni, majd újra tölteni. rendszeres használat által (kb félév) alatt megtérülést eredményez, a hagyományos elemek rendszeres használatához képest. A nemzetközi szabványoknak megfelelően a Li-ion akkumulátorok feszültsége általában 3,6 Volt. Ezeket természetesen kapacitásuk függvényében kell tölteni, ám az biztos, hogy teljes töltési idejük nem haladja meg az 5 órás intervallumot. Töltéskor mindig olyan akkumulátort használj, amelyet a gyártó ezekhez az akkumulátorokhoz gyártott, vagyis Li-ion akkumulátor töltőt. Vegyük figyelembe a gyártó által előírt töltési sebességet, időt ahhoz, hogy hosszabb ideig szolgáljon ki a termék. Sajnos a túl gyors töltés gyorsabb kapacitásvesztést eredményezhet. A Li-ion akkumulátorok már nem igénylik a teljes lemerítést és feltöltést, mint a régebbi akkumulátortípusok. A kis, rendszeres töltési ciklusok hosszabb élettartamot eredményezhetnek.

Továbbá ne hagyd az akkumulátort túl sokáig lemerülni, és ne hagyd 100%-on túltölteni. A legtöbb modern eszköz tartalmaz védelmet ez ellen, de hosszú távú tárolásnál érdemes körültekintőnek lenni. Az akkumulátorokat ne hagyd túl hosszú ideig töltés alatt, ha már elérte a teljes töltöttséget.

A lítium-ion (Li-ion) akkumulátorok töltése a motoros kerékpárok esetében hasonló alapelveken működik, mint más Li-ion akkumulátorok töltése. A továbbiakban szeretnék ezeknek a hatékony töltéséhez is adni néhány szuper tippet.  Mindig olyan töltőt válassz hozzá, amelyet a motoros kerékpár gyártója ajánl vagy jóváhagy. A helytelen töltők használata károsíthatja az akkumulátort és veszélyt is jelenthet. Az optimális töltési sebességet a gyártó általában meghatározza. Általánosságban elmondható, hogy a lassú töltés hosszabb élettartamot és jobb teljesítményt eredményez. Ne használj túl gyors töltést, hacsak a gyártó kifejezetten nem javasolja. Ha a motoros kerékpárt hosszabb ideig nem használod, az akkumulátort tartsd hűvös, száraz helyen. Ha lehetőséged van rá, távolítsd el az akkumulátort és tartsd töltésben, hogy ne merüljön le túlságosan. Tartsd be a biztonsági előírásokat a töltés során. Legfontosabb előnyei ennek az akkumulátor típusnak, minimális környezeti szennyezést eredményez, mivel nem tartalmaz nehézfémet, és savat sem. Mivel a belsejében sincs sav, így nincs szivárgásból eredő probléma sem. Nagyon gyors feltöltést eredményez a benne található nagy áramnak köszönhetően, 10C árammal tölthető, ami körülbelül 6 perc alatt éri el a 90%-os töltöttségi szintet. Nagyon biztonságos használatot eredményez, nem gyúlékony és robbanás veszélyt sem eredményez. 

Összefoglalva, a lítium-ion akkumulátorok megfelelő töltése nem egy bonyolult feladat, azonban néhány alapvető szabályt be kell tartanunk. Használjunk megfelelő akkumulátortöltő eszközt, ne töltjük túl gyorsan az akkumulátorokat, és ne hagyjuk őket teljesen lemerülni. Ezekkel a tippekkel az akkumulátorok élettartama jelentősen növelhető, így hosszú ideig élvezhetjük az általuk kínált előnyöket. Látogass el az akkuforras.hu webshopjába, ahol széles választékban találsz megbízható akkumulátorokat, hozzá passzoló akkumulátor töltőket egyaránt. Használd mindennapi eszközeidet általuk hosszabb üzemidővel.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem