Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Amit a kollagénről tudni érdemes!

Napjainkban nagy divat lett a kollagén szó használata, amikor a feszes bőrről kezdünk beszélgetni, de tudjuk-e pontosan, hogy mi is az és mit csinál? Ebben a cikkben pont erről lesz szó, így már Te is tudni fogsz minden fontos információt a témával kapcsolatban.

Mi az a kollagén?

A kollagén egy fehérje típus, amely a testben nagyon elterjedt. A kollagén fontos építőeleme a bőrnek, az ínaknak, az ízületeknek, az izmoknak, a fogaknak és a csontoknak. A kollagén hosszú, erős és rostos szerkezetű molekula, amelynek számos alakja van, és amelyek eltérő funkciókat töltenek be a testben.

A kollagén szintézisének csúcsa a gyermekkorban van, majd a korral egyre kevesebb termelődik belőle. Ez vezet az öregedés jeleihez, mint például a ráncosodás, az ízületi fájdalom és a csontok meggyengülése. Azonban a megfelelő táplálkozás, a sportolás és bizonyos kiegészítők használata növelheti a kollagén szintjét a testben.

 

A kollagénhiány számos különböző tünetet és betegséget okozhat, mivel számos szövetben és szervben megtalálható.

Elsődlegesen gyengíti a bőrt, a hajat és a körmöket, és elősegíti az öregedést, az első ráncokat és a bőr elvékonyodását, valamint az ízületek és a csontok problémáit. A kollagénhiány számos egyéb tünetet is okozhat, például:

  • Ízületi fájdalom és merevség
  • Izomgyengeség és izomtónus csökkenése
  • Porckárosodás és ízületi gyulladás
  • Csonttörések és csontritkulás
  • Emésztési problémák és irritábilis bél szindróma
  • Érrendszeri problémák és szív- és érrendszeri betegségek
  • Fogágybetegségek és fogvesztés

Az alacsony kollagén szintnek több oka is lehet, mint például az életkor, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint a túlzott ultraibolya sugárzás vagy más környezeti hatások. Kezelésének legjobb módja a kiváltó ok megszüntetése, valamint a kollagén pótlása a megfelelő táplálkozással, kiegészítőkkel vagy kezelésekkel, például a kollagén injekcióval vagy a kollagént tartalmazó krémek használatával.

Hogyan pótold a kollagént?

Fontos, hogy a kollagént nem lehet közvetlenül pótolni az étrendünkben, mert a kollagénnek sajátos, hosszú és összetett fehérjemolekula szerkezete van, amelyet nehéz emészteni. Azonban vannak olyan élelmiszerek és táplálékkiegészítők, amelyek segíthetnek a testnek a kollagén termelésében és fenntartásában.

Összeszedtünk néhány olyan élelmiszert és táplálékkiegészítőt, amelyek hozzájárulhatnak a kollagén szintjének növeléséhez:

  1. Hús és hal: Az állati eredetű élelmiszerek, mint például a marhahús, a csirkehús, a sertéshús és a halak, gazdagok kollagénben.
  2. Zselatin: A zselatin nagy mennyiségű kollagént tartalmaz, amely könnyen emészthető formában van jelen. A zselatint ételekben, desszertekben és italokban lehet felhasználni.
  3. Csontleves: A hosszú ideig főzött csontleves magas mennyiségű kollagént tartalmaz.
  4. C-vitamin: A C-vitamin segít a kollagén szintézisében, ezért fontos, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk belőle. A citrusfélék, a paprika, a brokkoli és a sóska jó forrásai a C-vitaminnak.
  5. Kollagén kiegészítők: Vannak olyan táplálékkiegészítők, amelyek kollagént tartalmaznak, vagy olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítik a kollagén termelését a testben.

Utóbbihoz figyelmedbe ajánljuk a Nutritiontrade.hu webáruház termékeit, amivel megóvhatod szervezeted és bőröd egészségét hosszútávon.


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem