Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

Állati szuperhősök

Manapság nagyon komoly reflektorfénybe kerültek a szuperhősök, mint a popkultúra legmeghatározóbb alakjai. Ki ne látná szívesen a vásznon, ahogy egy átlagos srácból szupererős, falon mászó igazságosztó lesz, vagy ahogy egy búskomor üzletember denevér gúnyát öltve járja Gotham füstös utcáit bűnözőkre vadászva. Bizony ezek a történetek és karakterek sokak tetszését elnyerték már, de mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, ha szerencsés vagy, akár találkozhatsz is egyel, ha jó helyen keresed őket?

A Bodó Méhészettel karöltve úgy gondoltuk listába szedjük azon szuperképességekkel rendelkező állatokat, amelyek megtalálhatóak a Föld különböző területein.

 

Denevér – ultrahanggal és szuperhallás

 

 

Bizony a denevérfajok legtöbbje a látása helyett a hallására hagyatkozik a tájékozódás során. Képesek olyan magas frekvenciájú ultrahangot generálni hangszálaik segítségével, amely úgy működik, mint egyfajta radar, az állat környezetében elhelyezkedő tárgyakról, növényekről és állatokról visszaverődő impulzusok segítségével képes meghatározni a távolságokat és nagyságokat, így könnyedén képes tájékozódni a koromsötét éjszakában is.

Az emberéhez hasonló felépítésű fülükkel fogadják be a visszaverődő impulzusokat, amik egyfajta 3 dimenziós térképet képeznek a denevér agyában, így képesek a legkisebb élőlényt is tökéletesen leképezni. Az állat által kiadott, másodpercenként 10 – 15 hanghullám impulzus vadászatkor akár 300 – 400-ra is emelkedhet, így ekkor még pontosabb képet kap a körülötte lévő világról és prédájáról.

Több kutató szerint, (bár tudományosan még nem teljesen bizonyítottan) egyfajta idegenszűrő berendezéssel is rendelkeznek agyukban, ami segít kiszűrni az idegen forrásból érkező ultrahang impulzusokat, így nem keverik össze saját jeleiket másokéval.

Sőt, bizonyos denevérfajok más állatok és emberek vérét is fogyasztják táplálékul, emiatt nem esik nehezünkre a denevért az állati szuperhősök táborának tagjaként említenünk.

 

Méh – tájékozódás és matematika

 

 

Az egyik leghétköznapibb rovar, a méh egészen elképesztő dolgokra is képes - derült ki az ausztrál RMIT egyetem egyik kutatásából. Megfigyelték, hogy a méhek képesek egyszerű matematikai számítások véghezviteléhez, sőt ezeket az összeadásokat és kivonásokat hosszútávon képesek megőrizni memóriájukban és később újra felidézni.

Ez egy elég komoly teljesítmény, főleg akkor, ha számításba vesszük azt, hogy a méhek agya csupán apró porszemnek tekinthető az emberi agyhoz képest.

Ha ez még nem tenné szuperhőssé a méheket, akkor érdemes kitérni másik képességükre, ami miatt sokan élő GPS-nek nevezik őket. A kutatók kiragadtak egy – egy egyedet a kasból, elszállították először kisebb, majd fokozatosan egyre nagyobb távolságra saját kasuktól és meghökkenve tapasztalták, hogy a tesztegyed minden alkalommal visszatalált otthonába, mindenféle kerülőút és megálló nélkül. Ez valószínűleg egy a kasra dedikáltan jellemző feromonnak köszönhető, amelyet akár 1000 másik közül is könnyedén felismer az állat, és az emelkedő koncentrációnak köszönhetően képes ezt a feromon térképet követni akár több száz kilométeres távolságból is.

És akkor még az általuk készített mézről, méhpempőről és méhkenyérről még nem is beszéltünk… kell ennél több képesség ahhoz, hogy egy állat szuperhős legyen?

 

Turritopsis Nutricula – halhatatlanság és regeneráció

 

 

Listánk egyik legérdekesebb tagja egyértelműen ez a hidraállat fajta, amely a Földi élővilágot tekintve kuriózumnak mondható, hiszen ő az egyetlen ismert faj, amely a teljesen kifejlett és ivaros állapotából képes visszafejlődni a kiindulásnak számító telepes állapotáig, ahonnan újra indíthatja érési folyamatát. Ez a transzdifferenciálódásnak nevezett folyamat a végtelenségig újra ismétlődhet, így az állat rendszertani besorolásakor a „nem – halandó” csoportba sorolható.

Ha ezután még megemlítjük, hogy a kifejlett példánynak akár 90 csápja is lehet és testének akár 99%- is állhat vízből, akkor bizonyára nem túlzás igazi szuperhősként tekinteni rá.

 

Indonéz utánzó polip – utánzás és rejtőzködés

 

 

A polipfajtákról általánosságban elmondható, hogy rejtőzködés mestereivé fejlesztették magukat az évezredek során. Ezt a rejtőzködést legtöbbször testszínük változtatásával érik el, emellett puhatestű felépítésüket kihasználva a legkisebb résekbe is könnyedén beférkőznek.

No de mi van akkor, ha a bujkáló prédából hirtelen megtévesztő vadász lesz? Ezt figyelték meg Délkelet-Ázsia trópusi tengereiben, ahol az utánzó polip rendre 10 – 15 féle állat külsejét utánozva szerez élelmet. E külsőket felöltve könnyedén veri át célpontjait, hiszen a halak és korallok mellett képes a tengeri kígyó kinézetét is felvenni.

Ha már utánzás, a kutatók egy teljesen egyedi szimbiotikus utánzást is megfigyeltek ugyanitt, hiszen a már említett utánzó polipot lencsevégre kapták, mikor épp egy másik állatot utánzott, ám a polip egyik csápjáról kiderült, hogy igazából egy Harlequin-állkapocshal próbál beleolvadni közegébe úgy, hogy csáppal teljesen megegyező mozgást végez, sőt még mintázatát is leutánozza a tökéletes rejtve maradás céljából.

 

Medveállatka – túlélés és ellenálló képesség

 

 

Ha megkérdeznék, hogy létezik e olyan állat, amely a Himalája legmagasabb csúcsán és a Mariana-árok legalján is él, nagy valószínűséggel rávágnánk, hogy természetesen nem. Na és mit szólnánk egy olyan állathoz, amely akár az űrben is képes túlélni? Ez már elég meredeken hangzik, igaz? Akkor most tessék megkapaszkodni…

Létezik egy zömök testű, kissé medvére hajazó kinézetű, egészen apró termetű (kb. 0.5 mm) állat, amely a fent említett összes körülményt könnyedén kibír bármiféle sérülés vagy állapotromlás nélkül. Az állatot medveállatkának nevezik, nagyjából 1000 faját ismerjük és kivételes képességeit hosszú évek óta vizsgálják a Föld számos pontján.

Az állat testét teljes egészében egy kutikula kitinnek nevezett páncél borítja, amely extrém ellenállóvá teszi az élőlényt. Megfigyelték, hogy a majdnem 200°C-os hőséget és a -270°C-os vérfagyasztó hideget is elviselik, míg Röntgen-sugárzásból az ember tűréshatárának 1200 szorosát is túlélve szaporodóképesek maradtak.

2007-ben pedig svéd kutatók kilőttek a világűrbe pár példányt, akik 10 napig keringtek védtelenül az űrben, ahol a -270°C-os hideg mellett meg kellett birkózniuk az oxigénhiánnyal, a gyilkos ultraibolya sugárzással és az űrben tapasztalható komoly kozmikus sugárzással. A 10 nap leteltével visszahozták a földre az állatokat és elámulva tapasztalták, hogy az apróságok nagy része túlélte az utazást mindenféle károsodás nélkül.

Talán a medveállatka esetében a legkönnyebb odaítélni az állati szuperhős titulust, nemde?

 

Ha tetszett a cikk, olvasd tovább az OP Story blog oldalát és értesülj világunk legizgalmasabb történéseiről egy kattintással!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem