A világ 3 legdrágább fűszere

 

A fűszerek évezredek óta részei az ember táplálkozás különböző formáinak. Minden földrésznek és népcsoportnak megvannak a sajátos növényei, amelyekből a legkülönbözőbb ízesítőket hozták létre, ám akad köztük pár igazán ritka és értékes fajta, amelyek ára vetekszik a világ legdrágább kőzeteinek és érceinek értékével. Cikkünkből kiderül, miért is olyan értékes ez a 3 fűszertípus!

Kardamom

 

 

Ki gondolná, hogy egy gyömbérféle apró magvai akár 30-40.000 Ft-ot is érhetnek kilónkként a nemzetközi piacon. A fűszer a mai India és Sri Lanka földjéről származik, fogyasztása pedig ezeréves múltra tekint vissza olyannyira, hogy használatát ősi szanszkrit feljegyzések is bizonyítják.

Az apró maghéj alatt nyugvó kardamom magocskák íze kifejezetten érdekes és intenzív, emiatt előszeretettel használják kalácsok, sütemények, teák, kávék és szeszes italok ízesítéséhez, de nem ritka felhasználása a gyógyászatban sem, hiszen bizonyítottan hatásos az étkezési panaszok, a fogínyproblémák és a szem gyulladásos megbetegedéseinek kezelésében is.

 

Vanília

 

 

Bizonyára nem meglepő a listán elfoglalt helye sokak kedvenc fűszerének, a vaníliának. Elsősorban a Vanilla planifolia típus termésével találkozhattunk bab, őrlemény vagy koncentrátum formájában, amelyet előszeretettel használnak sütemények, jégkrémek, habok és különféle italok ízesítésére.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a legjobb minőségű vaníliát Madagaszkáron és Mexikóban termesztik, a virágokat kézzel porozzák be és a zöld színű „babokat” is gondos munkával szedik le, majd válogatják ki, így elérve a kilogrammonkénti 130 – 200.000 Ft-os árat.

Európában a bourbon vanília a legelterjedtebb, karakteres és lágy ízvilága miatt, míg a fine dineing területén sokkal inkább a tahiti típust alkalmazzák.

 

Sáfrány

 

 

Ezzel elérkeztünk a világ legdrágább fűszeréhez, sőt ételéhez, a lenyűgöző sáfrányhoz. Története és felhasználása visszanyúlik egészen az i.e. 2200-as évekre, hiszen ez idő tájt készültek róla az első írásos feljegyzések az ókori sumer birodalomban, ahol Sargon (jelentése: Sáfrány város) uralkodó is e növényről kapta a nevét. Később Kleopátra egyiptomi uralkodónő, a Római Birodalom császárai és Nagy Sándor is különleges figyelmet fordítottak használatára.

A fűszer lényegében a virág bibéje, amelynek összegyűjtése és kiválogatása nagyon precíz és odafigyelést igénylő feladat, ráadásul ahhoz, hogy elérjünk 1 gramm sáfrányt akár több mint 160 virágot szükséges „learatnunk”. Ez a procedúra és az ellenőrzött termesztés az oka annak, hogy a fűszer ára vetekszik az aranyéval, hiszen akár a 3 millió Ft/kg-ot is elkérnek érte a nemzetközi piacon.

A fűszernövény gasztronómiai felhasználása egészen sokrétű, hiszen idegnyugtató gyógyteákhoz, spanyol paellahoz és bizonyos indiai currykhez is használják, míg nálunk főként mártások és levesek alapfűszere. Íze kesernyés, illata intenzív míg a benn lévő kémiai anyagok miatt az ételt aranysárgára színezi.

Értéke olyannyira magas, hogy előszeretettel hamisítják, ezért célszerű szálas formában, megbízható helyről beszereznünk, ám ha ez nem sikerül, ügyesen helyettesíthetjük sáfrányos szeklicével ételeinkben.

 

Ezzel végére értünk a drága fűszerek listájának. Ha tetszett cikkünk, olvasd tovább az OP Storyt és tudj meg még több érdekességet a nagyvilágról.

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.