Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

A varázsszőnyeg és ami mögötte van

„Szőnyegünkön ma éjjel utunk meséken visz át…” – hallhatjuk az Aladin c. mese egyik legismertebb dalában. A Közel-Kelet egyik leghíresebb lakberendezési cikke a szőnyeg (perzsaszőnyeg), amely nem hiányozhatott egyik háztartásból sem.

A Szőnyeg Raktár segítségével utánajártunk ennek a varázslatos szőnyegtípusnak és a róla alkotott történeteknek.

 

Eredet

 

 

A varázsszőnyeg, mint természetfeletti képességekkel bíró kárpit először az híres arab mesegyűjteményben jelent meg, Az Ezeregyéjszaka meséi c. könyvben. Husain herceg az Indiai Szultán legidősebb fia bisnagari utazása során vásárolt egyet, a lélegzetelállító varázsszőnyegek közül. E szőnyegek a fordításokkal sajátosságokkal ellentétben nem repülni tudtak, hanem egyfajta teleportként szolgáltak, használójuk a monda szerint a szőnyegre ülve és annak jelet adva pillanatok alatt ott teremhetett, ahol csak akart.

Ezután több mondában is feltűntek a varázsszőnyegek, ilyen volt például Salamon király varázsszőnyege, ami zöld selyemből és arany szövetből készült, míg hossza és szélessége egyaránt 97 méter volt. De említhetnénk még az orosz mondavilág híres természetfeletti lényét, Baba Yagát is, aki Rettegett Ivánt szállította úticéljaihoz mágikus szőnyegén.

Az igazi varázslat

 

 

Hogy a varázsszőnyegekről szóló mondák és történetek igazak e, azt nehéz megítélni, azt viszont annál könnyebb, hogy az igazi varázslat az, ahogy elkészítik a történetek alapjául szolgáló Keleti szőnyegeket.

Eredendően két verziót különíthetünk el: a szövött és a csomózott szőnyeget. Előbbit szövőszékkel formálták és dolgozták, míg utóbbit főként kézzel készítették és készítik a mai napig. Leggyakrabban gyapjú-, pamut-, kender, selyem- illetve teveszőrfonalakat használnak alapanyagként, de nem ritka a kecskeszőrből és lenszövetből készült verzió sem.

A legtöbb szőnyeget valamilyen állati vagy növényi eredetű színezékkel festették, de előfordult, hogy rozsdával vagy vörösfölddel színesítették a szálakat.

A Keleti szőnyegek gyakran ábrázolnak különféle motívumokat, amelyek legtöbbje jelentéssel is bír, ilyen a Buddhát jelképező körmotívum, a Perzsa rombusz, a zsidó hitet jelképező csillag vagy a Napot szimbolizáló sakktábla minta.

 

A modern varázsszőnyeg

 

 

A máig töretlen népszerűségnek örvendő a Keleti szőnyegek modern verziói műszálas anyagokból készülnek, így könnyítve a takaríthatóságukat. A legtöbb ilyen szőnyeg antiallergén, padlófűtés esetén is alkalmazható, sőt még tűzálló típusok is léteznek, így modernizálva a nagymúltú típusokat.

Manapság egyre csak terjed a Modern Classic trend a lakberendezésben, ahol a letisztult, magasfényű bútorokat és kiegészítőket vegyítik az autentikus és antik tárgyakkal, szőnyegekkel, ereklyékkel.

A Szőnyeg Raktár kínálatában számos klasszikus szőnyeg megtalálható, amely tökéletesen idézi fel nekünk a mondavilágokból is ismert varázsszőnyeget. És ki tudja, egyik este hátha elrepít minket oda, ahová igazán vágyunk…

 

Ha tetszett a cikk, olvasd tovább az OP Storyt, ha pedig minőségi és verhetetlen árú szőnyegekre fáj a fogad keresd fel a Szőnyeg Raktár webáruházát, ahol sok ezer szőnyeg közül választhatsz kedvedre!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem