Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

A méz története

A méz az emberek kedvenc természetes édesítője, amelynek számos felhasználási módja létezik, ám azt kevesen tudják, hogy az ember és a méz kapcsolatának kezdetéhez egészen az őskorig kell visszamennünk.

A Bodó Méhészet segítségével felidézzük hogyan fonódott össze a természet folyékony aranyának útja az emberrel, hogy lett táplálkozásunk szerves része és mi lehet a jövője a méhek csodás találmányának.

 

A kezdetek

 

 

Az első emlék, amely valamilyen módon ábrázolja az ember és a méz kapcsolatát a Spanyolországban található Arana barlang falára lett felfestve. A kép egy alakot ábrázol, amint épp mézet csen a méhek kaptárából. E kép létezése miatt a kutatók azt feltételezik, hogy az akkori előemberek rendszeresen fogyasztottak mézet, méghozzá lépes formában.

Ha arra gondolunk, hogy a lépesméznek mennyi pozitív élettani hatásan van, sokkal könnyeb elhinni az előbb említetteket, hiszen elődeink is saját bőrükön érezhették az aranysárga édesség jótékony befolyását.

 

Az ókori fejlődés

 

 

A Római Birodalom, az ókori Hellas, az arab világ és az Egyiptomi Birodalom területein is előszeretettel alkalmazták a mézet a legkülönfélébb módokon, orvosságként, balzsamozásra, sütemények ízesítésére egyaránt, ám nem volt ritka az afrodiziákumkénti felhasználás sem.

Hogy közelebbi példát említsünk, a Honfoglalás korából származó írásos emlékek szintén foglalkoznak a méhekkel, a méhészettel és a mézfogyasztás jótékony hatásaival. Itt már megemlítik a méhviaszból készült gyertyákat is, amelyek fontos használati tárgyai lesznek a következő évszázadoknak.

 

A változások kora

 

 

Ahogy haladt előre a történelem kereke, úgy a méz és a méhészeti termékek felhasználása is fejlődött, formálódott. Az ipari forradalom szele sok mindent megváltoztatott, így volt ez a világítással is, hiszen a gyertyákat lassan leváltották olajlámpák, míg a cukorgyárak ekkortájt kezdtek kivirágzani, így a fő édesítő szerepe is háttérbe szorult.

Ez szerencsére nem azt jelentette, hogy a társadalom háttérbe szorította volna a mézet, hanem sokkal inkább terelte a mézfelhasználást újabb és újabb területek felé. A cukrász-, borász- és sörfőző mesterek szabadjára engedték kreativitásukat és nagyszerű ételeket italokat alkottak a méz segítségével, míg a modern orvoslásban és gyógyszergyártásban is beépítésre került a méz különböző formákban.

 

A jelen és jövő találkozása

 

 

Manapság a méz hírneve töretlen, sőt olyannyira megnőtt felhasználása, hogy a kínálat alig tudja kiszolgálni a piacot. A folyamatos innovációk miatt olyan termékek lettek elérhetőek, amik sok mézes terméket már-már luxus kategóriába emel, gondoljunk csak a kozmetikumokra vagy az étrendkiegészítőkre.

A jövő kissé kétes megítélésű, hiszen a fejlődés és a kereslet nem csökkenő tendenciát mutat, ám sokan elfeledkeznek arról, hogy méhek és megfelelő méz utánpótlás nélkül nehéz lesz fenntartani a jelenlegi viszonyokat.

A globális felmelegedés és a természetes életterek csökkenése egyaránt aggasztóak és ezt a méhfajok sorozatos kipusztulása sem cáfolja. Szerencsére kutatók százai és méhészek ezrei dolgoznak nap mint nap azon, hogy a baljós kilátások ellenére a jövő fényes legyen, a méhek és emberek együttműködése pedig még szorosabbá váljon.

 

A Bodó Méhészet is elkötelezett híve a méhek megmentésének és a méhészeti termékek népszerűsítésének, így, ha szeretnél biztonságos forrásból származó, prémium minőségű mézet, méhpempőt vagy apiterápiás termékeket a Bodó Méhészet webáruházában mindent megtalálsz!

 Ha pedig további érdekes cikkeket olvasnál, irány az OP Story főoldala!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem