Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
+36 30 210 9282
Menü

A Helyes Fogápolás Kutyáknak És Macskáknak

A helyes, és rendszeres fogápolás rendkívül fontos nem csak a mi életünkben, hanem kiskedvenceinkében is. Hiszen az egészséges fogak és íny jelentősen hosszabbítja várható élettartamukat, hozzájárul általános egészségükhöz, jó közérzetükhöz is.  Rengeteg olyan kis állat tulajdonos gazdi van, akik nem néznek bele a kisállatok szájába, s így nem fedezik fel hogy bizony akad probléma a fogaknál. Rendkívül fontos feladata egy állattartónak, hogy rendszeresen ellenőrizze a fogak állapotát. Ugyanis a rossz fogazat számos egészségügyi problémához, rosszabb esetben az állat elhalálozásához vezethet. Cikkünkben a csodacsont.hu webshopjának segítségével szeretnénk bemutatni nektek, hogy miért fontos a rendszeres, helyes fogmosás a kutyák, macskák életében, és hogyan valósítható meg. 

A rendszeres fogápolás tehát a felelős állattartás egyik alappillére, amely magában foglalja a rendszeres ellenőrzést, és fogmosást kutyáknál, macskáknál. De milyen gyakran célszerű fogaikat megmosni? Jogosan merülhet fel a kérdés bennünk. Nézzük is meg a továbbiakban a fogmosás menetét, hogyan célszerű kivitelezni és milyen gyakran érdemes elvégezni. 

A leghatékonyabb megoldás természetesen a megelőzés. Lehetőség szerint igyekezzünk rendszeresen, legalább hetente egyszer megtisztítani kisállataink fogazatát. A tisztítási műveletekhez nincs is másra szükség, mint speciális állat fogkrémre, és fogkefére, amely kifejezetten állatok számára lett kifejlesztve. Ez bizonyul az egyik leghatékonyabb módszernek a fogak megóvásának érdekében. A fogkrém tekintetében nagyon fontos csak állatoknak kifejlesztett terméket vásárolni, ugyanis a kutyák lenyelik a fogkrémet, így az állatbarát készítmények nem okoznak problémát. 

A fogmosás menete

A legjobb ha az állatokat kis korától kezdve fokozatosan szoktatjuk hozzá a fogápolási szokásokhoz. A kölyök állatoknak a tejfogai az első hónapban kiesnek, s helyettük kibújnak a maradandó fogak hat hónapos korukra. Innentől fokozatosan elkezdhetjük hozzászoktatni a kis állatainkat a művelethez. Első lépésként egyre többször érintsük meg pofiját, a száj környékét, úgy hogy közben körkörös mozdulatokkal simogatjuk, majd óvatosan nyissuk ki a száját, és engedjük, hogy magától becsukja. Ezt a gyakorlatot egészen addig kell gyakorolni, amíg a kisállat nem érzi magát kényelmesen, és nem feszeng már. Ha kényelmesen érzi magát már, amikor pofiját fogjuk, nyitogatjuk a száját, akkor következhet a második lépés. A kutya fogkrémmel való ismerkedés során, engedjük a kutyát hogy megszagolja a pasztát, amelyek leggyakrabban csirke, marhahús ízesítésűek. A fogkrém megismerését követően következhet is a fogkefének a bemutatása. Első lépésként, engedjük hogy megszagolja magától, viszont ne engedjük neki a rágást. Helyezzünk a fogkefére nagyon kevés fogkrémet, majd óvatosan nyissuk ki a kutyus száját, majd apró körkörös mozdulatokkal rövid ideig sikáljuk a fogakat. Maga a mosás folyamatát fokozatosan növeljük. Amikor a kutya már nem ellenkezik az első fogak tisztításánál, akkor át lehet térni a hátsó fogak tisztítására. A műveletet soha ne erőltessük, mert nem lesz kellemes élmény az állat számára, és nagyon nehezen fogja engedni a jövőben az ápolást. Addig mossuk csak a fogát, amíg komfortosan érzi magát. A fogkefe használatánál legyünk nagyon óvatosak, mozdulataink finomak, lágyak legyenek, ne sértsük fel fogínyüket. Ha a kutya, macska mocorog, kényelmetlenül érzi magát azonnal fejezzük be a műveletet. Majd jutalmazzuk meg őket finom jutalomfalatokkal. Nagyszerű jutalmazás lehet még egy kiadós séta, vagy játék is. 

A kutyák, macskák fogainak megőrzéséhez nemcsak a rendszeres fogmosás szükséges. Fontos odafigyelni étrendjükre, és hogy milyen típusú étellel kínáljuk őket. Az egészséges táplálkozás épp olyan fontos az állatok esetében, mint a mi életünkben. Számos kutatás, szakemberek véleménye mondja ki azt, hogy a száraz táppal való etetés a fogak védelmében egészségesebb megoldásnak bizonyul, mint a nedves konzervekkel, házi koszttal való etetés. A tápok rágása által elősegítik a fogak tisztán tartását, koptatja őket és a lerakódott fogkövet is segít csökkenteni, s ezáltal a fogkő képződését is. Míg a zsíros, olajos konzervek, házikosztok jelentősen rontják a fogak egészségi állapotát. 


A rágókák, fogtisztító falatok alkalmazása hasonlóan a tápokhoz, elősegítik a fogak tisztántartását, a fogápolás részét képezi ez a módszer is. Jutalomfalatok, kutya kekszek, rágócsontok széles választéka áll rendelkezésünkre. Ám körültekintően vásároljuk meg ezeket a termékeket, válasszunk kutyánk súlyának megfelelő méretű falatokat, és ne válasszunk túl kemény rágócsontot, mivel a fogak elvesztéséhez kitöréséhez, akár fulladáshoz vezethet. 


Javasolt a rendszeres orvosi ellenőrzés is. Az oltások miatt úgyis többször kell látogatni az állatorvost, ilyenkor nagyszerű opció ha megnézetjük fogaik állapotát, szükség esetén az orvos beavatkozik, vagy kihúzza a rossz fogat, vagy javaslatot tehet a fogkő eltávolítás lehetőségére. Az orvos mellett otthonunkban természetesen nekünk is körültekintőnek kell lenni, havonta, pár havonta óvatosan nézzünk bele szájukba, kövessük figyelemmel a fogazatukat. 

Ha szeretnéd kutyád egészségi állapotát hosszabb ideig épségben megőrizni, akkor látogass el a csodacsont.hu webshopjába és szerezz be minden szükséges ápolási kiegészítőt, a sok más állatfelszerelések mellett. Legyél tudatos gazdi, tegyél kutyád egészségéért még ma!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem