Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

5 tipp, hogy gazdaságos legyen az idei fűtési szezon!

Elérkezünk lassan a hűvösebb őszi, téli hónapokhoz, amikor kezdetét veszi a fűtés szezon. Napjainkban a környező országokban felütötte fejét az energiaválság, amely október 1. után jelentősebb rezsi emelkedést is jelenthet a lakosság, s így a családok számára. Lassan kézhez kapjuk az első olyan gáz, villany számlákat, amelyekre már sajnos nem vonatkozik a rezsicsökkentés, mely nagyon sok családnak fog fejtörést, megélhetési problémákat okozni. Ezekben a vészterhes, energiakrízises hónapokban talán még fontosabb odafigyelnünk, hogy csökkentsük fogyasztásunkat, s megfelelően készüljünk fel egy gazdaságosabb, spórolósabb fűtési szezonra. Cikkünkben a vilagitascenter.hu webshopjának segítségével hozunk nektek tippeket arra, hogy az idei fűtési szezonunk sokkal gazdaságosabb legyen az elmúlt évekhez képest. A konkrét fűtési szezon ugyan még nem kezdődött el, de nem árt jóval korábban felkészülni, s tudatosabban elkezdeni az idei szezont. Az idei évünkben talán még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a spórolásra, csökkentsük a felesleges áram, gáz használatot. 

lány

Ne fűtsük túl a lakásunkat, figyeljünk a mértékre.

Napjainkban súlyos tévhitként kering ismerősi körünkben, közvetlen környezetünkben, hogy az a legjobb megoldás az energia csökkentés érdekében, ha lekapcsoljuk a fűtést, és idén jóval kevesebbet fűtünk, mint az elmúlt években. Ám nem ez a legjobb megoldás, ugyanis senki nem szeretne fagyoskodni, megfázni saját otthonában. A legideálisabb megoldás talán ha idén később kezdjük el a fűtési szezont. Így nem a legnagyobb tél közepén vonjuk el magunktól a meleg hőmérsékletet, hanem fokozatosan hozzászokunk az alacsonyabb hőmérséklethez lakásunkba. Természetesen vegyük figyelembe hogy a benti hőmérsékletet semmiképpen se engedjük 18 fok alá, mert nagy a megfázás veszélye, és egyáltalán nem egészséges szervezetünk működése érdekében. Öltözzünk rétegesen, mozogjunk többet lakásunkba. Azért ezekben a hónapokban se feledkezzünk meg a napi szellőztetés fontosságáról. Ám van néhány tanács, amit érdemes megfogadni ahhoz, hogy megőrizzük a benti hőmérsékletet. Mindennap legalább kétszer szellőztessük át lakásunkat, kereszt huzattal, bukón lévő ablakot sehol ne hagyjunk nyitva ugyanis szökni fog a meleg levegő. Fürdés előtt, hogy elkerüljük a megfázást rövid időre nagyszerű megoldást jelenthet az árammal működő ventilátoros fűtőtest alkalmazása. Éppen csak annyi ideig használjuk, hogy bemelegedjen a fürdő, magasabb legyen a hő, mint 19 fok különösen ha gyerekek is vannak. 

világítás

Használjuk gazdaságosabban az elektronikai termékeket, használjunk gazdaságos izzókat.

Háztartásunkban rengeteg féle elektronikai termék, háztartási gép található meg. Próbáljuk meg költséghatékonyabban használni őket, például félig telepakolt mosógépet ne indítsunk el, feleslegesen ne hagyjunk áram alatt működő tévét, rádiót, laptopot. Lámpáink izzóit feltétlenül érdemes Ledes izzókra cserélni, még a fűtési szezon megkezdése előtt. Sokkal hatékonyabbak, mint a sima izzók, arról nem beszélve hogy jelentősen csökkenti az áram számlánkat, rendkívül hosszú élettartamra lettek tervezve. Arról nem beszélve, hogy a sötét estéken sokkal nagyobb erővel világítanak, felkapcsolást követően. Rendkívül gazdaságosak. 

fűtés

Termosztát fontossága

A termosztátnak a központi fűtés szabályozásában van fontos szerepe. Általában azokban a helyiségben kell elhelyezni, ahol a legstabilabb a hőmérséklet. Ez a kis eszköz egy konkrét vezérlőrendszer, hőmérsékletmérő, és szabályozó rendszer is egyben, aminek a fő feladata, hogy biztosítsa a beállított hőfokot a lakásban. A termosztát kapcsolja ki és be a fűtő és hűtő rendszert lakásunkba, valamint segít szabályozni a hőközvetítő folyadék áramlását is. A pontos mérési eredmény érdekében célszerű olyan helyre helyezni, ahol távol esik a konkrét fűtő berendezéstől, szélvédett helyen van és nincs huzat. Komolyabb megtakarítást eredményezhet, ha termosztátot letekerjük, amikor munkába megyünk, elhagyjuk otthonunkat. 

Rendezzük át otthonunkat, a meleg megtartásának érdekében

A hatékony meleg megőrzés másik nagy taktikája. Rendezzük úgy be, vagy át otthonunkat, hogy a radiátorok előtt ne legyen semmi olyan bútor, ami visszafoghatja a hőt. Legyen a fűtőtestek előtt üres, nagy tér, így sokkal hatékonyabban áramolhat a meleg a lakás minden pontjára, könnyebben megőrizhetjük a meleget szobánkban. A hideg téli hónapok előtt célszerű beszerezni szőnyegeket lakásunkba, abban az esetben ha nincs túl sok. Szigetel, s így segít melegebben tartani lakásunkat. Különösen családi házban, földszinti társasházak esetében. 

fűtés

Majd a legfontosabb, fűts jól, hatékonyan. 

Ha nem szeretnénk húzós számlákat kapni, s ezzel együtt fázni sem, akkor az idei szezonban sokkal nagyobb tudatosságra lesz szükségünk, mint az elmúlt években. Azzal számolnunk kell sajnos, hogy ha már a fűtésen (különösen a központi) egy-két fokkal emelünk, akkor az pénzben bizony 7%-os áremelést eredményezhet. Az idei tél nem arról szól, hogy 25 fokban, rövidnadrágban töltjük otthoni időnket, hanem arról, hogy tudatosan lejjebb vesszük a fűtést, és inkább rétegesen öltözködjünk fel. Nagyszerű megoldás lehet az ősz utolsó heteitől ha fokozatosan készítjük fel szervezetünket a 20-22 fokos környezetre. S a nagy tél kezdetére hozzászokik szervezetünk. Nagyon rossz megoldás, ha elmész otthonról és nullára kapcsolod a fűtést. Ezzel nem lesz hatékonyabb sajnos, mivel a lakás teljesen kihűl, s hazaérsz magasabb hőfokon kell befűtened, ahhoz hogy ne fázz meg. Állítsd be az állandó hőfokot, és ne tekerd fel-le mert ezzel csak növeled a fogyasztást. 


Az idei igazán hideg hónapok beköszönte előtt még, ha szeretnéd izzóidat kicserélni, vagy feltétlenül beszereznél egy termosztátot akkor látogass el a vilagitascenter.hu webshopjába és szerezz be minden szükséges kiegészítőt a hatékony fűtés támogatásának érdekében.

 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem