Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

5 + 1 tipp a téli horgászszezonra

A hideg tél beköszöntével a horgászok nagy része átmenetileg elpakolja horgász felszereléseit és szabadságra mennek a tavasz megérkezéséig. Ilyenkor az idő nagyon lehűl, különösen a tóparton gyakran támad fel a viharos erejű szél, így okoz erős hullámokat, illetve a különböző halmazállapotú csapadék is elrettenti a horgászok egy részét. Ám vannak olyan fanatikus, szenvedélyes, lelkes emberek, akiket a hideg téli hónapok sem ijesztenek el. Ha Te is ezt a táborát erősíted a horgászok körében, akkor cikkünk most Neked szól. A sneci.hu webshopjának segítsével hozunk nektek 6 szuper tippet az idei téli szezon megkezdése előtt, hogy ilyenkor is szuper élményeket gyűjtsetek a tóparton. 

Etess tudatosan

A hidegebb hónapok beköszöntével sem kell lemondanod szeretett hobbidról, ha biztosítasz minden feltételt, és nem rettent el a hideg. A halak ugyanis hidegvérű állatok, testhőmérsékletük így megegyezik a külső hőmérséklettel, s életműködésük is teljesen alkalmazkodik a külső környezethez. A hidegebb hónapok beköszöntével a halak életvitele jelentősen lelassul, kevesebbet mozognak és még kevesebbet táplálkoznak. Csapatokba keresik a tó azon részeit (gödrök, süllyedések), ahol a víz kellemesen melegebb számukra, s itt vészelik át együtt a telet. Ezért etetésnél célszerű a magasabb szénhidrát, és fehérje tartalmú etető anyagokat, csalikat választani. A sikeres eredmény elérése érdekében tehát a megfelelő etetés minősége nagyon fontos. A jól bevált kukoricás beetetés ebben az időszakban nem elegendő, helyette inkább válasszunk magas tápértékű, komplex pelleteket. Ezekkel az etető anyagokkal sokkal eredményesebbek leszünk. Ám nem csak az etetőanyag minősége fontos, hanem a mennyiség is. Sok horgász ott rontja el, hogy rengeteg etetőanyagot használ. A halak a téli időszakban nagyon lassú életvitelt folytatnak, ebből kifolyólag nem is esznek annyit, mint a nyári időszakban. Tehát etessünk velük inkább minőségi, tápanyagokban gazdag etetőanyagokat, sokkal kisebb adagban. 

A hideg idő miatt a vízben a halak hamarabb eltelnek, az elfogyasztott táplálékot pedig napokig emésztik, s így nehezebb is kifogni őket. Ezekben a hideg hónapokban a kisebb méretű pelletek alkalmazása fog elvezetni a sikeres fogáshoz. Extraként még bátran helyezhetsz fel 1-2 szem csontit a horogra pluszba, ha még hatásosabb eredményt szeretnél elérni. 

Megfelelő helyszín kiválasztása 

A hideg fagyos vízben a halak élete túlélő üzemmódba kapcsol, vagyis teljesen lelassul. Ilyenkor előszeretettel vergődnek csapatba és keresnek olyan sekély víz gödröket, részeket, ahol pár fokkal magasabb a víz hőmérséklete, mint a mélyebb szakaszokon. A partszéli vízrészek ilyenkor nagyszerű választások lehetnek, mivel itt sekélyebb a víz, s kicsit melegebb is. Ha esetleg ismeretlen vizekre tévednénk, akkor nem árt még horgászat előtt a helyi horgászoktól, esetleg a halőrtől segítséget, útbaigazítást kérni arról, hogy melyek lennének a legideálisabb helyek, hol lenne nagy esélyünk a sikeres kapásra. Szánjunk inkább több időt a megfelelő horgászhely megkeresésére. Ne egy helyre koncentráljunk, hanem bátran váltogassuk. Ha belátható időn belül nem lenne kapás, akkor szedjük cuccainkat, legyünk mozgásban és keressük tovább az ideális helyeket. Válasszunk elsődlegesen olyan csendes helyeket, ahol nem horgászik senki, nincs mozgás. Ugyanis a nagyobb méretű pontyok ezeket a helyeket részestik elsődlegesen előnyben. Aljzatok töréseiben, ferde éles benyúló részeknél, csatornáknál a legnagyobb esélye a sikeres kapásnak, mivel a hideg időjárás következtében szívesen húzódnak be a halak ezekre a részekre. 

Ideális időjárás választása

A sikeres kapást nem csak az ideális helyszín kiválasztása befolyásolhatja, hanem az időjárási viszonyoknak is nagyobb a szerepe, mint azt gondolnánk. A napfény nagyban befolyásolja a halak aktivitását, mozgását. Téli horgászatunkat lehetőség szerint próbáljuk meg csapadékmentes, napos időkre tenni. S a tóparton feltétlenül próbáljunk meg olyan partszakaszokat választani, ahol napfény éri a vizet. A napfény nagyban meghatározza, és befolyásolja is a pontyok téli viselkedését. Ezek mellett természetesen ránk is nagyon jótékony hatása lesz a téli napfénynek, a D vitamin pótlás mellett, lelkünkre is pozitív hatást gyakorol, hangulatunkat pozitívan befolyásolja. Télen a legideálisabb időpontok délelőtt 10:00 órától egészen 16:00-ig. A hajnal és az alkonyat ezekeben a hónapokban már nem jó időszak a sikeres kapásra. A ragyogó napsütéses napokon ne felejtsd otthon a napszemüvegedet, amely rendkívül nagy segítséget nyújthat, különösen a délelőtti napos órákban. 

Megfelelő horgászfelszerelések biztosítása

Ha szeretnénk kedvenc hobbinkat télen is űzni, és szeretnénk nagyobb pontyokat fogni, akkor nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy a horgok legyenek rendkívül élesek a téli időszakban is. Mivel a halak életvitele lassul, s így mozgásuk is egyúttal. A borotvaéles horgoknak köszönhetően így könnyen befúródik a halakba a horog. A hideg következtében kissé elkábulnak a halak, jelnetősen csökken étvágyuk is, le lassulnak így kifogásuk nehezebbé válhat, több türelemre, időre lehet szükségünk. Ám vannak olyan praktikák, amelyekkel jelentősen befolyásolhatjuk pozitívan a fogásokat. Ilyen például, ha kiegyensúlyozott horogcsalikat, vagy pop-up csalikat használunk, akkor jelentősen neövelhetjük kapási esélyeinket. Ezekhez a horogcsalikhoz bátran használhatunk rövidebb előkéket is. Ezeket alkalmazva növeljük az esélyét, hogy a pontyok rá kapjanak.

Megfelelő öltözék, téli felszerelések beszerzése

Mivel ezekben a hónapokban a hőmérséklet jelentősen le hűl, akár fagypont alá is eshet a hő. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodj magadról, a komfortos téli felszerelésekről. Ilyenkor feltétlenül viselj nagyon kényelmes és melegebb ruhadarabokat, nem árt ha több rétegben öltözködsz, mivel nagyon sok időt fogsz kint tölteni a szabadban. Különösen figyelj arra, hogy lábaidat, lábfejedet is próbálod melegen tartani. Ezzel jelentősen mérsékled, elkerülheted a láb megfagyása következtében kialakuló kellemetlen panaszokat. A Thermo ruhák lehetővé teszik, hogy tested ne hűljön ki, ne fázzál meg, órákon át képes melegen tartani. Arról nem beszélve, hogy teljes mértékig vízálló, így a hal fárasztásánál, vagy a szák kimerítése közben is könnyedén beljebb tudsz menni a vízben. A gumicsizma, és téli bakancs lehetővé teszi, hogy lábad sem ázzon át, és ne fagyjon át. Ne okozzon éles fájdalmat a több órás szabadban töltött idő alatt. 

Plusz tippünk

Télen legyünk sokkal megfontoltabbak, vigyünk magunkkal rengeteg folyadékot, vizet, főleg meleg teát termoszban, ami szintén segít testünk hőjének melegen tartásában. Legyen nálunk esetleges veszélyhelyzet kialakulása esetén, hordozható telefontöltő, telefonunkat indulás előtt mindig töltsük fel teljesen. Mivel ezekben a hónapokban korábban sötétedik, elengedhetetlen kiegészítőnk lehet a fejlámpa. Családtagok pedig minden esetben tudják a horgászat időpontját, és hogy melyik településen, tó részen tartózkodunk. 

Reméljük, hogy nagyszerű tippjeink segítségével sikeres kapások lesznek, és szuper élményekkel gazdagodsz az idei év utolsó szezonjában. Látogass el a sneci.hu webshopjába és szerezz be minden szükséges kiegészítőt, felszerelést széles választékban, készülj fel még ma a téli szezonra. 


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem