3 tipp, ami segít a csodás gyep létrehozásában!

A tavasz megérkeztével a növények kivirulnak, rügyeznek, virágokat hoznak, egy szóval újraélednek. Ez persze az olyan átlagos növényekre is igaz, mint a fű, ami kertünk természetes burkolatát képezi. Sajnálatos módon azonban a nyár erős UV-ja és a csapadékmentesség, továbbá a tél erős fagyai és szele rendre megviselik gyepszőnyegünket, ezért annak fokozott törődésre van szüksége.

Írásunkban 3 olyan praktikát tárunk fel, amik segítségével gyeped erős, ellenálló és szemnek is tetsző maradhat egész évben!

 

Rendszeres és precíz fűnyírás

 

 

Csakúgy, mint a hajkoronák megújításánál, úgy a gyep olvasatában is kiemelten fontos, hogy megfelelő mértékben nyírva legyen. A fűnyírást az egészen egyszerű kézi/mechanikus fűnyíróktól kezdve az egészen profi fűnyíró traktorokig szinte bármivel végezhetjük. A lényeg az, hogy rendszeres időközönként tegyük ezt meg, figyelve a fű növését és nedvességigényét.

Ha olyan fűnyírót választunk, aminek nincs a levágott fű azonnali tárolására alkalmas kosara fontos, hogy a nyírást követően módszeresen és alaposan gereblyézzük össze a levágott füvet így hagyva teret és levegőt a lenyírt fűszálaknak.

A fűnyíró kiválasztásának legfontosabb szabályzói a kert mérete, a nyírás gyakorisága és pénztárcánk teherbíró képessége. Válasszunk olyan típust, aminek használata kényelmes, fenntartása és megvásárlása nem okoz anyagi problémát és a várt eredmények eléréséhez megfelelő.

 

Gyepszellőztetés

 

 

Egy az átlagember számára kissé ismeretlenül hangozhat, ám jelentősége annál nagyobb az egészséges gyep esetében. A gyepszellőztetés első lépése vicces módon nem maga a szellőztetés, hanem a lazítás, amire konkrét eszközök szerezhetőek be. A lazító hasonlít egy gereblyére, azonban a mellett, hogy összegyűjthető vele a felesleges moha, a levágott fű maradéka és a gyepet takaró más növényi részek (levél, kisebb ágak, gazmaradékok stb.) segít eltávolítani a gyep elhalt vagy épp elhalóban lévő szálait, így fellazítva a gyepszőnyeg teljes egészét.

Ezt követően vagy épp ezt kiváltva következhet a gyepszellőztetés, amit egy speciálisan kialakított benzines- vagy elektromos gyepszellőztető géppel tehetünk meg. A működési elv hasonló, mint a gyeplazító esetében, ám annál sokkal kíméletesebb, így szebb végeredmény érhető el vele.

A legtöbb szakember szerint éves szinten nagyjából 5 szellőztetésre lesz szükségünk, amelyek közül az elsőt áprilisban javasolt elvégezni.

 

Trágyázás

 

 

Csakúgy, mint a takarmánynövényeknek, a gyepnek is szüksége van néha egy kis tápanyagbombára, amitől új erőre kaphat. Használhatunk természetes trágyát és műtrágyát is, ám javasolt a lehető legtermészetesebb eljárások alkalmazása, főként akkor, ha aktívan jelen van a család a kertben.

Egy jól kiválasztott trágyaszóróval a folyamat percek alatt elvégezhető mindennemű erőfeszítés nélkül. Válasszunk megfelelő nitrogén, foszfor és kálium arányú trágyát és minimum évi háromszor alkalmazzuk a tökéletes gyepminőség érdekében.

E három praktika rendszeres alkalmazásával olyan gyepünk lehet, amire mindig is vágytunk. Ha a cikkben említettek közül valamivel nem rendelkezünk, érdemes az a Fullmarkt webáruházából beszereznünk, ahol a nagyszerű árak mellett komoly készlet és minőségi termékek várnak ránk!

 Az onlinePénztárca létrehozása és használata egyaránt díj és költségmentes, tehát teljesen INGYENES.

A törvényi előírásokat betartva, pénztárcád tartalmát 500 Forintos engedmény kuponok engedmény kupon formájában tartjuk nyilván, így ha például 10.000 Forint van onlinePénztárcádban az 20 db 500 forintos engedmény kupont jelent. Ugyan ezen okból vásárlásnál az onlinePénztárcádból költött összeget (az 500 Forintos engedmény kuponokat) utólagos engedményként jelenítjük meg a számlán. A felhasználás feltételeit ÁSZF leírásunkban lehet megtekinteni.