Menü
Villámajánlatok Információ
op-piggy-bank
Spórolás számláló
Villámajánlatok Információ
Kérdésed van? Segítünk!
ugyfelszolgalat@onlinepenztarca.hu
Menü

10 tipp az otthoni törpenyúl tartásra!

A törpenyuszik olyanok, mint a többi házinyúl, csak sokkal kisebbek. Ez növeli cukiságukat, ami miatt elég népszerű házi kedvencek. Ezek a játékos kisállatok általában hét-tíz évig élnek, ha jól ápolják őket. A törpenyulak azonban törékenyek, ezért egy felnőttnek kell az elsődleges gondozónak lennie, és figyelni kell, ha gyerekekkel vannak. Azért, hogy minél tovább és egészségesen élhessenek összeírtunk 10 tippet, amit, ha betartasz, igazán boldog nyuszikat nevelhetsz fel! Ha pedig bármire szükséged van a törpenyuszi tartáshoz, akkor látogass el a kedvence.hu weboldalra!

   1. Ketrec

A törpenyuszinak beltéri ketrecre van szüksége, ahol sokat mozoghat. Egy drótketrec jó választásnak tűnhet, különösen azért, mert megfelelő a szellőzése, de a drótpadló fáj, és végül kifekélyesíti a nyuszi törékeny lábait, ezért olyan ketrecet vegyél, aminek szilárd az alja. A ketrec alját fedje be vastag szalma-, széna- vagy nyárfaforgács. Ha nem vagy benne biztos, hogy mekkora ketrecet válassz kedvencednek, akkor olvasd el az alábbi cikket: Mekkora és mit tud az ideális nyúlketrec?, ha pedig részletesebben szeretnél olvasni a törpenyúl ketrecekről, akkor ezt a cikket ajánljuk: Mit érdemes tudni a törpenyúlketrecről?.

   2. Táplálás

A törpenyulaknak állandó hozzáférés kell a szénához. Használhatod a szénát alomként is, de ügyelj arra, hogy mindig legyen tiszta széna a ketrecükben, ha esetleg szeretne kicsit rágcsálni belőle. Friss, tiszta víznek mindig rendelkezésre kell állnia a ketrechez rögzíthető vizes palackban vagy kerámiatálban, amely nem borul fel könnyen. Szüksége van egy kiváló minőségű nyúltápra is, amiben nem lehetnek magvak és diófélék. Ennek is egy erős tálban kell lennie. 

nyúl

   3. Bio gyümölcsök és zöldségek

A permetezett gyümölcsök és zöldségek mérgezéshez is vezethetnek! Ami nekünk, embereknek meg se kottyan, az nekik súlyos gondokat okozhat, hiszen arányaiban sokkal több méreganyag jut a szervezetükbe, mint nekünk. 

   4. Alom

A nyuszik szeretnek kiválasztani a ketrecben egy sarkot, ahol majd mindig elvégzik a dolgukat. Ide helyezz egy megfelelő méretű alomdobozt, és béleld ki újságpapírral. Ezután adj hozzá papíralmot vagy bármilyen fűszénát. Soha ne használj fenyő- vagy cédrusforgácsot vagy agyagos macskaalmot, amelyek mindegyike veszélyes a törpenyúlra. Naponta ürítsd ki és cseréld ki az alomdoboz tartalmát!

   5. Hordozó

Szükséged lesz egy hordozóra is, például, ha az állatorvoshoz kell vinned. Kedvencednek kényelmesen el kell férnie benne. 

nyúl

   6. Játékok 

Játékokra is szüksége van a szórakozáshoz és a fogaik egészségéért. Akár egy kartonpapír is megteszi, de a boltokban kapható nyúlrágórudat is választhatsz. Emellett biztosíts egy ásóládát a nyuszi számára, hogy természetes ásási vágyát kiélhesse. 

   7. Otthoni nyuszi futtató

A törpenyúlnak is szüksége van egy biztonságos területre a ketrecén kívül, ahol játszani és futni tud, amire jó megoldás egy nyúl járóka. A nyulak könnyen megsérülnek, megrágják a vezetékeket és a bútorokat, ha szabadon kóborolhatnak a házban, ezért a ketrecen kívüli időszak állandó figyelmet igényel. 


    8. Állandó törődés

A törpenyuszik, mint minden házinyúl, társaságkedvelő állatok, akik figyelemre vágynak, ezért tölts sok időt a vele, és fordíts rá sok figyelmet.

   9. Nyuszi társaság

Az előző ponttal összefüggésben, köztudott, hogy a nyulak nem érzik magukat olyan jól egyedül, ezért, ha tudod, hogy naponta nem tudsz több órányi figyelmet adni a nyuszidnak, akkor mielőtt veszel egy nyulat, gondolkozz el azon, hogy érdemes lenne azonnal kettőt venni. 

nyúlak

   10. Ivartalanítás

Az ivartalanítás az egyik alapfeltétele annak, hogy két vagy több nyuszi jól érezze magát együtt. Emellett az élettartamukat is meghosszabbíthatod, így akár 10 évig is el fognak tudni élni.

A házinyulak a harmadik legnépszerűbb házi kedvencek a kutyák és macskák után. A törpenyulak is jó házi kedvencek lehetnek, de emellett sok gondozást, törődést, szeretetet és odafigyelést igényelnek, ezért gondosan fontold meg, mielőtt örökbefogadnál egyet. Ha pedig már biztos vagy döntésedben, akkor látogass el a kedvence.hu weboldalra!


01:59

+500 Ft onlinePénztárcádba!

Nyerj Te is
az onlineTombolával!
Vegyél részt TE is INGYENES játékunkban!
Hamarosan jönnek az új nyeremények!
Tombolázok
Bezár
villamajanlatok-widget Villámajánlatok villamajanlatok-widget
Szuper spórolás
LIMITÁLT IDEIG
Megnézem