50 x 100 mg Q10-koenzim, 250 ml Növényi fermentációval előállított Q10 MCT-olajban kristálymentesen oldva, stabilizálva. Allergénmentes - Gluténmentes - Tojásmentes - Szójaallergén-mentes - Tejtermék- és laktózmentes - Kén-dioxid-mentes - Cukormentes - GMO-mentes - Vegetáriánus - Vegán - RSPO minősített MCT - OGYÉI notifikált termék - TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat - FSC minősített papír-alapanyag - Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás - 100%-ban újrahasznosítható csomagolás Összetevők: A Q10-nek két formája létezik, a redukált (ubikinol) és a redukálatlan (ubikinon) forma. Természetes módon csak a redukálatlan formát lehet előállítani (ideális esetben növényi fermentáció révén), de amúgy a szervezetünkben és az élelmiszerekben is mindkét forma jelen van, és mindkettőre szükségünk van. A redukált forma hőre, savra, fényre nagyon érzékeny, már a gyomorsav oxidálja. Szájon át így csak a redukálatlan formához juthatunk. Ezt a szervezetünk azonban szükség szerint átalakítja a redukált formává, ezért bár csak az oxidált formához juthatunk hozzá, mégis a szervezetünkben nagyjából ugyanannyi ubikinol és ubikinon kering. A redukálásért antioxidáns-rendszerünk felel, amit ha támogatunk akár csak megfelelő táplálkozással és pl. kis C-vitaminnal, elég is, hogy ezt tökéletesen elvégezze, nem szükséges a redukált formát szedni, ami szájon át hiábavaló is lenne. A Q10 egy kristályos anyag, amely vizes közegben semennyire, de jól olajos közegben is csak melegen oldódik, s oldatban tartása nehéz, miközben kristálymentesség híján a felszívódása gyér. Termékünkben egy egyszerű, de mások által eddig mégsem alkalmazott új megoldással éltünk e probléma kiküszöbölésére: a lehető legmagasabb koncentrációjú Q10-oldatot hoztuk létre, amely széles hőmérséklet-tartományban képes a Q10-et kristálymentes, oldott állapotban tartani. Fenntartható gazdaságból származó pálmamagból nyert MCT-olajban oldottuk, hogy elégtelen epetermelés esetén se legyen akadályozott a felszívódás. A stabilitás biztosítására, és egyben a Q10 megfelelő szervezeten belüli redukálásának támogatásához egyedi antioxidáns rendszerünket is hozzáadtuk, amely többek közt a görög zsálya levelének ún. szuperkritikus extrakciójából, vöröspálma gyümölcséből és növényi olajokból nyert tokoferolokból és tokotrienolokból áll. A Q10-koenzim hatásai a klinikai vizsgálatok alapján a következőek lehetnek: - Javította vizsgálatokban a keringést, véráramlást, az endotél funkciót, az antioxidánsokat termelő enzimek státuszát, de még az erekciós funkciót is… - Több vizsgálatban javította az edzésteljesítményt, a VO2max-ot (A VO2 max a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg), a spermák minőségét és mozgékonyságát, és az általános életminőséget. - Jelentősen csökkentette vizsgálatokban a lipid-peroxidációt, a fibromialgia-, a Prader Willi-szindróma és a peyrone betegség tüneteit. - Enyhén csökkentette vizsgálatokban a szájon át szedett Q10 az UV-sugárzás általi bőrkárosodást, a fáradékonyságot, a Parkinson-kór tüneteit, az izomsérülést, a Pre-eklampsia kockázatát és a vérnyomást. Adagolás: Napi 5 ml (2 tk) fogyasztását javasoljuk egy vagy akár több részletben. Legjobb étkezéssel együtt, de anélkül is lehet. Érdemes az első napokban csak 1 teáskanálnyit fogyasztani, mert az MCT-olaj eleinte arra érzékenyeknél enyhe hasmenést okozhat (napi 10 ml alatt ez nagyon ritka). Idővel ez elmúlik és emelhető a dózis. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Tárolás: fénytől védett, száraz, szobahőmérsékletű helyen. Figyelem: Hosszan 12°C alatt tárolva kiválhat belőle a Q10, ami szobahőmérsékleten, vagy kicsit melegítve visszaoldódik. Eltarthatóság: Felbontást követően szobahőmérsékleten tárolva 3 hónapon belül fogyassza el a terméket. Ügyeljen arra, hogy csak tiszta kanállal mérje ki a szükséges mennyiséget, hogy a termék ne szennyeződjön, mert az gyorsabb romláshoz vezet. A Q10-koenzim szedésének legfőbb előnyei A Q10-koenzim pótlását már sok tudományos vizsgálatban tesztelték, és az alábbi egészségügyi hatásait sikerült igazolni: Szív- és érrendszer Fokozza a véráramlást és védi az ereket Segít megelőzni a szívinfarktust A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek a Q10-szintet is csökkentik, így a Q10 pótlásával ezek mellékhatása is mérsékelhető Agy és idegrendszer Jó hatású lehet migrén, depresszió és Parkinson-kór esetén. Egyéb jótékony hatásai Segít fibromyalgia, vagyis ismeretlen eredetű izomfájdalom esetén Javítja a sperma minőségét A Q10-koenzimnek két formája létezik A Q10-koenzim két típusa a redukálatlan és a redukált. A redukálatlan formának a sejtek energiatermelésében van fontos szerepe, míg a redukált formája antioxidánsként működik. Az élelmiszerekben nagyjából egyenlő arányban fordulnak elő, azonban táplálkozás útján mégis csak a redukálatlan formához juthatunk hozzá. Ennek oka, hogy a redukált forma hőre, oxigénre és a savas kémhatásra mind nagyon érzékeny, ezért ilyen körülmények között azonnal a redukálatlan formára bomlik. A szervezetünk is a redukálatlan formát állítja elő, ezt a munkát pedig a májunk végzi. A redukálatlan forma a szervezetünkben egy enzim segítségével redukálódik, ott, ahol arra éppen szükség van. A két forma közötti ideális egyensúly gyorsan beáll, bármelyik formához is jut a szervezetünk. Miért nem jobb a Q10-koenzim redukált formája? Bár a redukált (ubikinol) formát sokan próbálják a preferált formaként beállítani, aminek jobb a felszívódása vagy egyszerűen csak hasznosabb, de ezek az állítások erős csúsztatásokon alapulnak. A mai napig nem létezik független vizsgálat, ami a redukált forma bármely előnyét képes lenne felmutatni, de még a szponzorált vizsgálatoknak sem sikerült meggyőző eredményt elérniük, legalábbis fair összehasonlításban semmiképpen. Igazságosabb vizsgálatokban, ahol a redukálatlan formát is majdnem kristálymentesen feloldották, még a felszívódásban is volt, hogy a redukálatlan forma teljesített jobban. A redukált Q10-koenzim forma negatívumai A legjelentősebb hátránya, hogy lényegesen, kb. 3-4x drágább a redukálatlan formánál, miközben bármely megfelelően kristálymentesen oldott Q10-készítmény a felszívódását tekintve egyenértékű vele – miután pedig lenyeltük, az emésztés során úgyis visszaalakul a redukált Q10 is redukálatlanná, tehát teljesen fölösleges. További probléma, hogy a redukálatlan forma biztonságossága vizsgálva van, és bizonyított, hogy teljesen veszélytelen. Ezzel szemben a redukált forma biztonságosságát igazoló vizsgálatok még váratnak magukra, és bár ettől függetlenül nem valószínű, hogy bármi gond lenne vele, azért ez a tény említést érdemel. A Q10 redukálatlan formájával sokezer vizsgálatot végeztek, míg a redukált formájával egyelőre csak néhányat. A Q10 hatásait igazoló összes komolyan vehető vizsgálatot a redukálatlan formával végezték, közöttük a híres Q-Symbio klinikai vizsgálatot is, ahol 43%-os mortalitás-csökkenést mutattak ki szívbetegeknél, és a másik, hasonlóan széleskörű vizsgálatot 2 évvel korábbról, ahol 54%-os mortalitás-csökkenést állapítottak meg a Q10-et szedő idősek körében. A Q10-koenzim formái a szervezetünkön belül A vérünkben a Q10 főleg a redukált formájában kering, mivel ott antioxidánsként kell funkcionálnia, míg a sejtjeinkben/szöveteinkben már inkább a redukálatlan formában van jelen, hiszen ott az energiatermelés számít, és pont a redukálása révén alakul energia (ATP). Összefoglalás Tulajdonképpen mindegy, hogy melyik formát választjuk, ha azok kristálymentesen vannak oldva; lenyelve mindkettő redukálatlan formává alakul, a felszívódást követően pedig ugyanaz a vér- és szöveti/sejti arány alakul belőlük. Hacsak nincs nagyon lemerült antioxidáns-státuszunk és erős szelénhiányunk (mivel az átalakítást végző enzimnek szelénre van szüksége), inkább csak hátrány származhat a redukált forma szedéséből, bár ez is mindössze annyi, hogy jóval kevésbé gazdaságos. A GAL Q10-koenzim összetétele Termékünkben egy egyszerű, de mások által eddig nem alkalmazott új megoldással éltünk a felszívódási problémák kiküszöbölésére: a lehető legmagasabb koncentrációjú Q10-oldatot hoztuk létre, amely széles hőmérséklet-tartományban képes a Q10-et kristálymentes, oldott állapotban tartani. Fenntartható (“orangután-barát”) gazdaságból származó pálmamagból nyert MCT-olajban oldottuk, hogy elégtelen epetermelés esetén se legyen akadályozott a felszívódása. A stabilitás biztosítására, és egyben a Q10 megfelelő szervezeten belüli redukálásának támogatásához egyedi antioxidáns rendszerünket is hozzáadtuk, amely többek között a görög zsálya levelének ún. szuperkritikus extrakciójából, a vöröspálma gyümölcséből és növényi olajokból nyert tokoferolokból és tokotrienolokból áll. Fogyasztási javaslat Lehetőleg étkezés alatt, egyszerre 5 ml-t érdemes fogyasztani, akár naponta több alkalommal. Amennyiben valaki nem fogyasztott még MCT-olajat, akkor érdemes kisebb, 1-2 ml-es dózisokkal kezdenie: az MCT-olaj nagyobb mennyiségben egyeseknél hasmenést okozhat, ilyenkor érdemes csak 1-1 teáskanálnyit fogyasztani a termékből, és szép lassan, napról napra emelni a dózist. Források: https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/ Freye, E.Ch.K. The Whole Truth about Coenzyme Q10 You May Not Find Elsewhere. Adv Complement Alt Med. 2(2). ACAM.000531.2018. DOI: 10.31031/ACAM.2018.02.000531 Guillermo Lopez-Lluch , Jesus del Pozo-Cruz , Ana Sanchez-Cuesta , Ana Belen Cortes-Rodrıguez , Placido Navas , Bioavailability of coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization, The End-to-end Journal (2018), doi: 10.1016/j.nut.2018.05.020 https://www.q10qh.com/ubiquinone-or-ubiquinol-does-it-really-matter In-house study (Dr. Sinatra): https://www.drsinatra.com/is-ubuquinol-coq10-better-than-ubiquinone-surprising-results-from-my-own-research https://www.medicatrix.be/download/ubiquinone_ubiquinol_biodisponibilite.pdf
Mutass többet