Az Észak-Afrikából származó, Franciaországban termesztett articsóka nemes növény. Táplálékként virágzatának a rügyeit fogyasztják, míg a levelét a fitoterápia máj- és epehólyag rendellenességek kezelésére használja.
A levél egyik fő hatóanyaga a cinnarin, mely epehajtó hatású, tehát stimulálja az epe termelést és kiválasztást. Ezen felül májvédő és májsejt regeneráló hatása is van, ezért használják sárgaság (icterus) kezelésére, valamint májzsugor esetén, hogy segítse a májsejtek megújulását.
Mivel az articsóka stimulálja az epetermelést, ezért használható májelégtelenség okozta szorulás kezelésére is. Az articsóka levél a cinnarinon kívül még több más anyagot is tartalmaz, amelyek elősegítik a cinnarin hatásának kifejtését. Így a maximális gyógyhatás eléréséhez szükséges a levelek fagyasztva őrlése, amely eljárás során a növény levelében megtalálható összes hatóanyag belekerül a kapszulákba. Az articsóka mindezen túl, segít csökkenteni a koleszterin szintet, valamint enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Ajánlható: emésztési elégtelenség esetén, máj- és epe panaszok esetén.
Adagolás: napi 3x1 kapszula étkezés előtt.
Kapszulánként 200 mg fagyasztva őrölt articsóka levél port tartalmaz, növényi eredetű kapszulába töltve.
Ellenjavallat, mellékhatások nem ismeretesek.
Kapcsolódó cikkek: